Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Varangyosok a galamblelkűek között

Nem hobbi, érdeklődési kör, társkeresés, hanem a vezető beosztás kapcsán született életre szóló barátságok motiválták a szegedi Nyugalmazott Igazgatók Egyesületének megalakulását 2004-ben. Országosan kuriózumnak számít, hogy Szegeden rendszeresen találkoznak a nyugdíjba vonult első számú vezetők. A negyven tagot számláló egyesület már könyvet is kiadott magáról.
Az asztalfőn balról Veszprémi László, Horváth Gyula, Molnárné Ferenczy Valéria és Tombácz József. Fotó: Karnok Csaba
Nem hobbi, érdeklődési kör, társkeresés, hanem a vezető beosztás kapcsán született életre szóló barátságok motiválták a szegedi Nyugalmazott Igazgatók Egyesületének megalakulását 2004-ben. Akkor még az alapító, ötletgazda, Lajkó Lajos, a Madách Általános Iskola volt igazgatója sem gondolta volna, hogy komoly szervezetté növik ki magukat, és több mint negyven tagja lesz az egyesületnek.

A nyugdíjba vonuláskor, 1995-ben a Juhász Gyula gyakorló általános igazgatói székéből állt fel az egyesület jelenlegi elnöke, Veszprémi László. Hatvanhat évesen hozta meg ezt a döntést, de azóta sem „nyugszik": 1997 óta a Dolce művészeti magániskolát vezeti. Azt mondta, az egyesület alakulásakor csak a volt iskolaigazgatók jelentkezését várták, de az eredeti elképzelést hamar felülírták: így lett még izgalmasabb az egyesület élete. Belépett közéjük például Tombácz József, aki tizenhat évig dolgozott a mára bezárt Szegedi Kábelgyár, majd a Magyar Kábel Művek különböző igazgatói beosztásaiban. A Délmagyarban olvasta az egyesület hirdetését, és rögtön jelentkezett, mivel a felhívásból kihagyták, hogy az oktatás területéről keresik a régi kollégákat. Az iparból aztán később még többen csapódtak az egyesülethez, anélkül, hogy tudtak volna egymásról, és meglepetésszámba ment, amikor egyik-másik régi vezető felbukkant a klubszerű rendezvényeken. „Máig varangyosnak tartom magam a galamblelkű iskolaigazgatók között" – humorizált Tombácz József.

Az egyesület tagja Horváth Gyula is, aki huszonegy esztendeig állt a Magyar Nemzeti Bank Csongrád megyei területi igazgatóságának élén. Ma docens a Szegedi Tudományegyetemen, öt karon tanít hat tárgyat – és a nyugdíjasegyesület valamennyi összejövetelére elmegy.

Hódmezővásárhelyt Villányi László, a Hódiköt egyik utolsó mohikánja képviseli, aki 1987 és 1997 között ült az első számú vezető székében.
Az egyesület alapító tagjának számít Molnárné Ferenczy Valéria, aki tíz esztendőn át egészen 2004-es nyugdíjazásáig a Zrínyi általános iskolát igazgatta. Nem sokáig ült otthon tétlenül, ugyanis még abban az évben Lajkó Lajossal, Major Józsefnével (Sólyom utcai általános iskola) és Lehotai Jánosnéval (Dózsa-iskola) megalapították az egyesületet.

A napokban igényes szerkesztésű könyvet is kiadtak a nyugalmazott igazgatók magukról és az egyesületről, a bemutatót a Somogyi-könyvtárban tartották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint mindenki maga irt szúnyogot

Egyszer volt összehangolt szúnyogirtás Csongrád megyében – és lehet, hogy utoljára. A múlt… Tovább olvasom