Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Várat magára a várásatás

Szeged - Idén is áll a szegedi vár feltárása a Stefánián. A mellette vezető járdát és kerékpárutat rendbe rakatná a város.
A Stefánián, a várásatáson idén sem dolgoznak a régészek. Az élet a háttérben nem áll meg. Nagy ívű terveket készítenek elő a Móra-múzeum munkatársai a vár és környéke rendezésére, bemutatására. Fogas Ottó megyei múzeumigazgató részleteket nem árult el, amíg a végleges variációval nem pályáznak, és nem nyernek támogatást. Összességében egy gyors és átfogó beruházást terveznek: rendeznék a Stefániát, lezárnák a romkert feltárását, elbontanák a kerítést, felújítanák a vármaradványt.

Várhatóan nyár végére kiderül, hogy az 1 milliárdos vagy a 100 milliós projekt kezdődhet-e el. Mindkettő nagyjából kétéves munkát jelentene; a Móra-múzeum egyedül nem pályázhat, a mindenkori fenntartó döntése alapján és támogatásával állítják össze az elképzeléseket. Része a terveknek, hogy sövénnyel és táblákkal kijelölnék a Stefánián az egykori erődítmény helyét, építenének egy fahidat, sőt szóba került az is, hogy járható üveglappal fednék le a templommaradványokat.

A várkertben középkori gótikus templom romjainak feltárása folyik. 12 éve... Fotó: Karnok Csaba
A várkertben középkori gótikus templom romjainak feltárása folyik. 12 éve...
Fotó: Karnok Csaba

A régészek nem maradnak várfeltárás nélkül az idén: a munka a Tisza-parton folytatódik; a partfal-rekonstrukciós projekt kötelező tartozéka egy öt hónapos ásatás a partfal és a rakpart közötti részen.

Az egykori szegedi erőd „morzsáját", az 1751-ben emelt Mária Terézia kaput emlegetjük jelenleg várként, amelyet az erődítmény bontásakor hagytak meg a Stefánián. A várkertben középkori gótikus templom romjainak feltárása folyik 12 éve, nyaranta két-két hónapig. A kutatásra a megye és az önkormányzat korábban együtt pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz, amely nagyjából 20 millió forinttal támogatta a munkálatokat. Tavaly és idén nem kértek pénzt.

A Stefánia közlekedése nemsokára normalizálódhat, a város azt tervezi, hogy rendbe teteti a romok mellett vezető járdát és bicikliutat. Az önkormányzat költségvetéséből idén 30 millió forint költhető közterület-rekonstrukcióra. Felhasználásáról a szakmai, önkormányzati képviselői és lakossági javaslatok alapján a közgyűlés városüzemeltetési bizottsága dönt. A Stefánia érintett része szerepel a hivatal szakirodájának javaslatai között.

12 év munkája
2007 márciusában feltárták a szegedi vár északnyugati saroktornyát a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség leendő székházának, az egykori Vörösmarty utcai Juhász Gyula Művelődési Háznak a pincéjében. 2010 szeptemberében megtalálták a vár északi főfalát a Stefánia parkban, a déli tégláit a kultúrpalota előtt, a szökőkútnál ásták ki. 2010 novemberében rábukkantak a vártemplom nyugati főbejáratára és falának XIII–XIV. századi darabjára a Stefánián. Ebből kiderült, hogy Mátyás király korában nem pusztán esztétikai okok miatt építették át a templomot. 2011 augusztusában megtalálták a vár déli kaputornyát a Móra parkban egy kandeláber alapozásakor. A falrésznek köszönhetően a kutatók most már egészen pontosan meg tudják határozni, merre húzódott a legendás erődítmény.

Olvasóink írták

 • 17. polgár 2012. április 02. 11:17
  „10. Bendegúz007 - tetszik a látványterv!”
 • 16. Smerdis 2012. április 01. 18:08
  „ledózerolnám. ennyi. értelme nulla, haszna semmi. szegedi vár. pffff”
 • 15. GondaIstván 2012. március 31. 06:53
  „14. K.T.: Én csak a betonkeverő kocsin pöccentem be. Ha az nem jön, akkor beszélhetünk tovább higgadtan a témáról.
  Egyébként úgy látom itt lesz a nagyszerű alkalom Botka számára, hogy mindent rendbe tegyen, mert azt hallom, a Kormányhivatal át akarja passzolni a városnak, a megyétől épp most elrekvirált múzeumát. Akkor pedig mehetnek a kocsik a parkolóházba, jöhet az üveglefedés, a sövény, az általa már réges-régen beígért bástya-újjáépítés, stb. Mint a szegedi vár elkötelezett híve, én örülnék mindennek a legjobban.”
 • 14. K.T. 2012. március 30. 23:45
  „12. GondaIstván
  Kedves Gonda István!
  Sajnálom, hogy általánosító következtetéseket von le abból amit írtam.
  Itt egy konkrét múzeumról és annak alkalmatlan vezetéséről van szó, nem többről.
  Én az ő "munkájukat" vetem meg amiatt, ahogy a várossal kibabrálnak.

  Ön szerint normális ember az, aki a város közepén a feltúrás és a Móra park autókkal való elárasztása kapcsán azzal érvel, hogy az megyei önkormányzati tulajdon, nem közterület és azt csinálnak vele amit ők szeretnének?
  Szerintem az ilyen ember nem hogy a múzeum vezetésére nem alkalmas, de a közfeladatok ellátására sem. Az már csak a slussz "poén", hogy elméletileg a múzeum a kulturális örökség megőrzésért dolgozik. Meg kell nézni a parkot hogy néz ki és feltenni a kérdést, hogy ez megvalósul-e!”
 • 13. vuk 2012. március 30. 22:05
  „12. GondaIstván 2012.03.30. 18:11
  "Dobbenten allok" a magazodas elott, internetes forumon ez nem szokas.
  Regeszet ide vagy oda, az a rasselzsak gumiba ontott betonnal es a muzeum melletti parkolas eztizedes problema.
  Ennyi ido alatt egesz varosok epulnek fel mashol, nemhogy egy nyavalyas godor koruli kozlekedes megepitese...
  40 cm a jarda. Botranyosan szuk es kanyargos az az ut, ahova az egyre novekvo szamu kerekparost kenyszeritik...
  Muemlek meg regeszet rendben. De ilyen aron?”
 • 12. GondaIstván 2012. március 30. 18:11
  „10. Bendegúz007. Ez a Vesmás terv igen izgalmas.

  9. K.T. , 8. vmagdi. Kedves Hölgyek és Urak! Döbbenten állok, illetve ülök a régészettel szembeni gyűlöletük láttán. 55 évem során már sok-okú gyűlölettel találkoztam, ilyennel még nem. De hát minden nap tanul az ember. Vizualizáltam magam előtt, amint Ön épp leönti betonnal a koraközépkori templomunkat. Hátborzongató!
  A jobbikosokra szokták mondani, hogy rasszisták. Hát akkor most a rasszizmusomnak egy új célcsoportja keletkezik, a régészetet, régészeket, múzeumokat zsigerből gyűlölők csoportja?

  8. vmagdi: "felelos varosvezeto miert nem teteti ezt rendbe"
  Én úgy tudom ennek egyszerűen az az oka, hogy ez a terület a megye hatáskörébe tartozik, a város nem léphet semmit sem.”
 • 11. barsanyi 2012. március 30. 17:39
  „Évekig arra hivatkoztak, hogy az ott lógó kábel miatt nem tudják befejezni. Most meg másra hivatkoznak. Az EDF DÉMÁSZ-nAk meg mindig is volt, meg van is annyi pénze hogy azt a két kábelt kiváltsa.
  25 méterre az ásatástól egy fát ültettek kis táblával megjelölve, Hogy ez a DÉMÁSZ ajándéka. A legközelebbi ajándék lehetne a kábel kiváltása.”
 • 10. Bendegúz007 2012. március 30. 15:00
  „Itt 1 látványterv hogy milyenre szeretnék,ha egyszer lenne pénz a Stefánia felújítására.
  http://teresformaszeged.hu/#hu/munkak/tervezo/vesmas-peter/59
  Az tény hogy a Széchenyi tér,és vonulata a rakpartig elég gatyán néz ki,ezen a részen kellene tér kövezni,és a régi épületeket felújítani,egyik legnívósabb építészet bontakozik ki itt.”
 • 9. K.T. 2012. március 30. 14:29
  „Már réges rég meg kellett volna küldeni jó pár keverőkocsinyi betonnal.
  Azt turkálják a régészek és ne a Belvárost tegyék tönkre!
  A Móra-park-olóra pedig semmi mentségük sem lehet!”
 • 8. vmagdi 2012. március 30. 14:07
  „a regeszet nagyon draga hobbi, nincs vele baj, csak azok fizessek meg, akik uzik, a snowboardosok se velunk fizetteik ki a hobbijuk arat. Az a borzalom eppen a belvaros kellos kozepen van, a szinhazhoz kozel, ocska lakokocsi, tonkrement drotkerites , lyukak, balesetveszelyes kozlekedes. (nemreg volt itt ott egy baleset) evek ota bocs evtizedek ota ronditja a kornyeket, hanyinger ami ott van. Azt a marhasagot amit meg a varhoz epitettek, ha ott lett volna is el kellett volna bontaniuk...
  Ha lenne ertelme, de a kutya se akar bemennni abba az otvar varba, mert mindenki azt gondolja amilyen kivul , olyan belul, nincs kulturalis erteke a dolognak. Amennyibe a turkalas kerult ketszer annyi lesz annak az eltakaritasa. Nem tudom, hogy felelos varosvezeto miert nem teteti ezt rendbe. En nem utalom Botkat, de hogy itt nem tesz rendet az tuti, lehetne igenyesebb is a varosra amit vezet”
 • 7. szatyi 2012. március 30. 13:59
  „Olyan lesz ez, mint a "Centrum gödör"!”
 • 6. vuk 2012. március 30. 13:48
  „5. GondaIstván 2012.03.30. 12:07
  Nem lenne baj, ha mar mondjuk kozlekedni is lehetne, es nem 40 cm szeles lenne a jarda, epp a legfobb kerekparos gerincvonal mellett, ami karosorral van kiverve, hatha valaki fennakad benne.

  Ja es mindez 10+ eve van igy.
  Es utana ugye majd lehet mar beszelni a Mora-parkolorol is, ami szinten a belvaros ekessege?”
 • 5. GondaIstván 2012. március 30. 12:07
  „Nagyon örülök, hogy végre jelölve lesz a földalatt futó várfal nyomvonala a felszíene is! A sövény különösen jó ötlet, mert kiemelkedik és egy kicsit fal jellege lesz. Még jobban érzékelhető lesz majd a szegedi vár nagysága, dimenziói. Hátha még egyszer felépülne a vizibástya is. Botka hány éve is kampányolt ezzel a választásokon?”
 • 4. vuk 2012. március 30. 11:11
  „Ott van kerekparut? Fel se tunt. En jardanak neztem.”
 • 3. Yossarian 2012. március 30. 11:04
  „jeleleg nagyon ronda ott a terület, már régen rendezni kellett volna.
  itt az ideje, hogy megcsinálják.”
 • 2. atomboy 2012. március 30. 10:35
  „A kerekparutat nem kell rendbetenni. Eleg, ha a jelenlegit adjak at a gyalogosoknak, es a kozuton festenenek kerekparos nyomokat. Olcsobb, es biztonsagosabb.”
 • 1. fakandrea 2012. március 30. 10:09
  „Nagyon bízok benne, hogy végre rendeződik a helyzet, már nagyon hosszú ideje áldatlan állapotok uralkodnak, évek óta semmi nem történik. Lassan kötelezni kellene a múzeumot, hogy végezzen tereprendezést, mert ez nem állapot Szeged belvárosában.
  Remélem az üveglapos befedést elvetik. Eddig ahol ilyet láttam (belföldön) ott mindenig alulról párásodott az üveg, átláthatatlan volt már ősszel és télen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bartók–Pásztory-díj Rozgonyi Évának

Budapest - Bánkövi Gyula zeneszerző, Keller András hegedűművész és Lakatos György fagottművész… Tovább olvasom