Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Váratlanul toppannak a Dóm térre a betlehemezők

A Dóm Téri Advent pénteken és vasárnap, dél-alföldi és délvidéki betlehemes csoportokat lát vendégül. A közel féltucatnyi amatőr, 5-25 főből álló színjátszó társulatok a karácsonyi ünnepkör legelterjedtebb szokását, a betlehemjárást jelenítik meg a vásározóknak.
"A Vajdaságból érkezők játéka már hagyománynak számít a Dóm téren, valósággal követelik őket a látogatók. Fontosnak tartjuk ennek a szép hagyománynak az évenkénti bemutatását, mivel ezek az előadók üde, tiszta színfoltjai a magyar kultúrának. Olyannyira hitelesek, hogy mint elődeik, ők is teljesen váratlanul toppannak majd be közénk. A hétvégén közel húszezer látogatóval számolunk, közülük néhány százan biztosan találkozni fognak velük"- vélekedik Mocselini Rudolf főszervező.

A betlehemjárás egy igazi, megőrzésre méltó magyar népszokás. Elnevezése Jézus születési helyére, a bibliai Betlehem városához kötődik. Az egész Kárpát-medencében ismert hagyomány, mely hídként köti össze a magyarságot. Régen szigorú szabályai voltak a játéknak, szereplői lehettek, akik egészen Vízkeresztig nem járhattak kocsmába, a lányokhoz a fonóba és világi énekeket sem énekelhettek.

A Dóm Téri Advent betlehemezői a pillanat varázsát teremtik meg. Váratlan megjelenésük, autentikus öltözetük, énekeik és rigmusaik a Délvidék magyar karácsonyait elevenítik fel. A társulatok saját lakóhelyükön, mai is élő szokásként járnak házról-házra és mutatják be betlehemeseiket. Előadásaik a falusi színjátszás gyöngyszemei, melyek igaz módon visznek közelebb mindenkit karácsony misztériumához.

A vajdasági betlehemjárók pénteken és vasárnap meglepetésszerűen bukkannak majd fel, és a vásári forgatagot körbejárva mesélik el Jézus születésének történetét - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Medgyesi Konstantin, a Dóm Téri Advent sajtóreferense.

Olvasóink írták

  • 1. hy48711 2009. december 10. 09:15
    „"pénteken és vasárnap, dél-alföldi és délvidéki betlehemes csoportokat lát vendégül."
    Elég pontatlan egy cikk. Miért nem lehet megírni, konkrétan mely színjátszó csoportok szerepelnek és konkrétan hol, mikor lépnek fel műsorukkal. Én megnézném őket, de hol dekkoljak egész nap pénteken és vasárnap??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohács Zsolt indul a 3-as körzetben?

Bohács Zsolt indulhat Fidesz-KDNP színekben a 3-as választókerületben a szocialista Botka László ellenében az országgyűlési képviselőségért - értesült a delmagyar.hu. Tovább olvasom