Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Varga Ádám ma lesz túl a nehezén

Köln, Düsseldorf - Ma kapja meg a saját csontvelőjéből kinyert őssejteket Németországban a 12 éves Varga Ádám. Tavaly ilyenkor Kölnben, most Düsseldorfban műtik a szegedi mozgássérült kisfiút. A család múlt szombaton érkezett meg a Rajna-parti városba.
Lapunk telefonon és interneten tartja a kapcsolatot a második őssejtbeültetésre Németországba érkezett szegedi Varga családdal. A sors úgy akarta, hogy szinte hajszálra azonos időpontot kapjanak erre a beavatkozásra, mint tavaly. 2008-ban ugyanis szintén augusztus 9–16. között élték át életük egyik legnehezebb időszakát. Ma az idei egyhetes út legkritikusabb napja elé néznek: Ádámba beültetik az őssejteket.

A szülők, a 3 gyerek és sofőrjük, barátjuk, Kordás József szombat este érkezett meg ugyanabba a kölni, kertvárosi családi házba, ahol tavaly is laktak. A műtétet azonban már nem a kölni klinikán, hanem a közeli Düsseldorfban végzik el, ahol az Xcell-Center új klinikai szárnyat épített az eltelt egy év során.

A 12 éves mozgássérült kisfiú – akit Szegeden már mindenki megismer az utcán lapunk támogatásának köszönhetően – kedd délelőtt esett át az első beavatkozáson. Mint ahogy azt az édesanya, Márkus Tímea szinte élő „tudósításban" elmondta nekünk, reggel 8-ra kellett beérniük a klinikára. Mivel nem tudták, mennyi idő alatt érnek át a reggeli csúcsban Kölnből a 40 kilométerre lévő Düsseldorfba, már 6-kor elindultak, és 7-kor a klinika előtt álltak. Fél 8-kor jött értük Berdu Zsuzsa, aki a műtétet szervező, a kisfiú bankszámláját is vezető S. O. S. Alapítványnak segít a tolmácsolásban. Először azonban még a papírmunka várt rájuk, és Ádit csak fél 10-kor vitték el a műtőbe.

A három Varga testvér és a szülők a kölni dóm előtt. Úgy tervezik, vasárnap utaznak vissza Szegedre. Fotó: DM/DV
A három Varga testvér és a szülők a kölni dóm előtt. Úgy tervezik,
vasárnap utaznak vissza Szegedre. Fotó: DM/DV

Tímea elmesélte, ez a klinika „kórháziasabb" jellegű: csak ő lehetett a kisfiával a műtőben addig, amíg el nem altatták, ehhez pedig teljesen be kellett öltöznie. Tavaly Kölnben ugyanez szinte ambuláns beavatkozás volt, amit mi is tanúsíthatunk (a családot 2008-ban a Délmagyarország munkatársa elkísérte az első útjára).

A csontvelő levétele mintegy félóráig tartott, Ádám ezután az intenzív osztályra került. Ekkor már a többiek is meglátogathatták. Elmondásuk szerint a gyerek kissé nyűgösen ébredt, viszont hamar rendbe jött.

– Természetesen most is nagyon ideges voltam, de annyira nem buktam ki, mint tavaly – válaszolta a lelkiállapotát firtató kérdésre az édesanya. Ebben a pillanatban Ádámnak is közlendője támadt, a telefonba a következőket mondta: „Vért vettek tőlem". Majd felszólította a többieket: „Menjünk már!"

Séta, állatkert, akvárium

Most Kölnben is meleg van, az ottani klímához képest kifejezetten nyárias az időjárás, 24–26 fokot mérnek. Vargáék vasárnap és hétfőn olyan programokat szerveztek, amelyeknek mind a 3 gyerek örült. Elmentek például az állatkertbe, sétáltak a dóm körül és a Rajna-parton. Tervezik, hogy még egy akváriumot is megnéznek. A hátralévő napokat azonban az befolyásolja, milyen állapotban lesz a kisfiú, tavaly a beültetést követő 30 órában ugyanis még rosszul érezte magát. A hazautazást vasárnapra időzítették.

Olvasóink írták

 • 8. 19701230 2009. november 19. 13:54
  „jobbulást!”
 • 7. tsikorgo 2009. augusztus 13. 16:46
  „on
  Jobbulást kívánok a gyermeknek és kitartást a családnak.

  off
  halak33, ha nem érdekel, ne olvasd el, ne szólj hozzá...

  on”
 • 6. halak33 2009. augusztus 13. 16:14
  „Én már unom Ádámkát! :( Sajnálom, de nem érdekel!! Azért jobbulást kívánok Neki, de ez nem hír kedves Délmagyar!! :(”
 • 5. ocsi1 2009. augusztus 13. 15:19
  „Sok sikert és mielőbbi gyógyulást.”
 • 4. KolompárRómeó 2009. augusztus 13. 15:08
  „OFF:
  2. hozzászólás IVY 2009.08.13. 11:31

  Perverzitasbol, mazochizmusbol (es mivel neten eleg keves magyar csatorna foghato) bele szoktam nezni a fasy-fele sz@rba. Ezek mar evekkel ezelott lement koncertek, allandoan ismetelnek. Nem kell Mo-n lennie a beszedhibasnak ahhoz, hogy Zsulikevel bohockodjanak.

  ON:
  Drukkolunk!”
 • 3. misztral 2009. augusztus 13. 12:00
  „Drukkolunk!”
 • 2. IVY 2009. augusztus 13. 11:31
  „Legalább nem pattogna tovább, Zsülikével a TV képernyőjén.:)”
 • 1. igazságkereső 2009. augusztus 13. 11:11
  „A cikk olvasása kapcsán jut eszembe: mi van Fásy Ádámmal? Nem érkezett még haza külföldről azóta, ahogy kipattant az őssejtátültetéses ügy? Fülest kapott netalán és nem jön haza?Ugye nem lesz elfelejtve az Ő szerepének tisztázása,mint igazgatósági tagnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három tévé már online műsort is ad

Szeged - Fontosnak tartják a megyében működő helyi televíziók, hogy internetes oldalukon is elérhetővé tegyék műsoraikat. Tovább olvasom