Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Varga Kata ''erszényt növesztett'' az elárvult kengurunak

Egy sapkából készített alkalmi erszényben, a hasára erősítve neveli Varga Kata azt a kis kengurubébit, akit öt nappal ezelőtt találtak a Szegedi Vadaspark gondozói a kenguruk kifutója előtt.
Nem édesanyja erszényében, hanem a Szegedi Vadaspark egyik gondozójának, Varga Katának a kabátja alatt, egy barna sapkából készített átmeneti lakhelyen nevelkedik tovább az a néhány hónapos kengurubébi, akire a park gondozói találtak öt nappal ezelőtt a derby kenguruk kifutója előtt. Hogy édesanyja rakta-e ki a szűrét, vagy a pici mászott ki valami miatt a biztonságot adó rejtekből, s indult felfedező útra, azt nem tudták megmondani a park dolgozói.

Veprik Róbert igazgató szerint kockázatos lett volna a kicsi anyjának felkutatása – ennek megállapításához minden nőstény kengurut be kellett volna altatniuk –, ezért döntöttek a béranyaság mellett. A kicsi egyébként szemlátomást jól érzi magát a lány hasára erősített póterszényben, és már buszozott is élete során. A fiatal lány ugyanis csak éjszaka válik meg „bébijétől", aki sapkaágyában ilyenkor egy állólámpára függesztve himbálózik a radiátor közelében. Reggel azonban újra visszakerül Kata hasára, aki a kengurut busszal szállítja be munkahelyére. – Lassan már átadják nekem a helyet – utalt a lány arra, hogy ha behúzza kabátja cipzárját, úgy tűnik, mintha terhes lenne.

Az új jövevényt egyébként leginkább Kata tacskója, Samu fogadta bizalmatlanul, de a lány elmondása szerint már megbarátkozott az egyelőre név nélküli kenguruval. – Amíg nem voltunk biztosak abban, hogy megmarad, nem akartam nevet adni neki – mondta a lány. Szerencsére a kengurubébi szépen fejlődik, így a keresztelőre akár már jövő héten sor kerülhet.

A nagy fülű állatkát leginkább kecsketejjel, egy fecskendő segítségével eteti gondozója, de már belekóstolt a próbaként eléje kitett sárgarépába is. – Elég jó kislány, de most már kíváncsiskodik – beszélt a lány a kenguru mindennapjairól, aki ha nem tetszik neki valami, azt sziszegő hangokkal hozza gazdája tudomására. Fogadott anyja előreláthatólag májusig neveli a kengurulányt, akit ezután szoktatnak majd vissza természetes környezetébe. Veprik Róbert szerint a beilleszkedéssel nem lesz gondja, mert ez ugyan egyedtől függ, de a kenguruknál nem szokott gondot okozni ha „kézben" nevelik föl őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repül a vakolat, ki tudja hol áll meg

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium oldalán hetekig figyelmeztetett a felirat: Vigyázz, a… Tovább olvasom