Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Varga Livius mindenkinek azt üzeni: csak nyugi!

Szeged - Péntek délután 16-tól 17 óráig Varga Livius - Quimby, ütőhangszerek, vokál - volt a delmagyar.hu vendége.
Online interjúnk véget ért, köszönjük kérdéseiket!

baba: Köszönjük a hihetetlen dalszövegeket! Imádom a Quimby-t, már főiskolás korom óta! Még sok-sok termékeny évet kívánok nektek!
Varga Livius: Köszönjük! És mindenkinek azt üzenem: csak nyugi!

bigyula: Ha lett volna hely a gitárórán, akkor mi most egy jó dobossal lennénk szegényebbek, vagy egy jó gitárost hiányolhatunk a színpadról?
Varga Livius: Nem hiszek a véletlenekben.

kisvakond Újra bevállaltál TV-s szereplést, ráadásul egy félig politikai, közéleti műsort. Nem félsz, hogy támadni fognak emiatt? Mennyire foglalkoztat, hogy a magyar zenei kultúra milyen irányba alakul? Gondolkodtál azon, hogy van egy olyan generáció most már, akik felnézek rád, és példaképük vagy? Jelent ez Neked bármit is?
Varga Livius: Már rég támadnak, de figyelni csak akkor kell az ilyesmire, ha konkrét gondolataimért, avagy félresikerült vicceimért teszik ezt. Az általános "hogy kerülsz te oda?" nem érdekel. Minél többen látják, mit csinálsz, annál több az esélye, hogy ez valakinek nem fog tetszeni. Ezt pedig meg lehet szokni. Természetesen gondolok arra, hogy esetleg példaképpé válhatok. Ez megfontoltabbá tesz, már nem is merek nyílvános helye berúgni. De remélem, hogy a mélyebb gondolatok szülte mondataim sem falra hányt korsók. Kedvenc tanításom: "könnyen lehet, hogy tévedek". Ez egyébként leginkább a tudomány alapmondata, és nem a művészeté, bár mindkettőbe szerelmes vagyok.

Online interjút adott nekünk Varga Livius, a Quimby dobosa. Fotó: Gonda Zsuzsanna (galéria)

István: Azon tiszteletteljes kérdéseim lennének a Mester irányában, hogy egyrészt mi a véleménye az IHM Ajjajjaj feldolgozásáról (nem duzzogás, hanem szakmai szempontból)? Másrészt: mely folyó, avagy állóvíz mellett horgászna most szívesen, és milyen fajta halra, milyen módszerrel?
Varga Livius: Duzzogásról szó sincs, nyílt titok, hogy az Irígy Hónaljmirigy megkérdezi az előadókat születendő feldolgozásáról. Magánvéleményem pedig az, hogy lehetett volna szemtelenebb. Mi magunkat keményebben szoktuk cikizni stílusfordulatainkért, szövegeinkért. A Dunakanyarban menyhalaznék, fenéken, végollón, ólomtól húsz centire, negyven centis csúszóeresztéken, halszelet. Vagy a Balatonon süllőznék, szintén fenéken.

Lia: Jelenleg dolgozol pszichológusként?
Varga Livius: A mai napig indoor és outdoor trénerként dolgozom, mikor egyéb elfoglaltságaim engedik. Ezen belül gyakori, hogy zenei tréninget tartok. Ez minden.

angel: Miét vállaltad a Heti Hetesben való szereplést? Nem félsz, hogy ez politikailag megosztja az együttest vagy a rajongótábort?
Varga Livius: Kihívásnak tartottam, és tartom a mai napig. A "beszélő fejek" kabaréműfaj nem idegen tőlem, annak idején a Gang című műsorban is egy voltam a sok közül. Politikailag a zenekart nem lehet megosztani, hiszen hatan hatféleképpen gondolkodunk róla, és ez nálunk - láss csodát - működik. Vélemények ütköznek, de nem személyek. Mellesleg a Heti Hetesben afféle kakukktojás volnék.

sziamiau: Egy sikeres együttes egyik tagja miért csinál saját zenekart? A Quimby túl "kisstibis" volt neked?
Varga Livius: Ellenkezőleg, a Quimby túl "kisstibitlen" volt, mikor A Kutya Vacsorája alakult. Éppen másfél éves "gyújtás beállításán" volt, mikor a Faszival felszabaduló energiáinkból megalapítottuk a KV-t. Amióta a Quimby újra dübörög, kevesebb időnk is marad kis hézi kedvencünkre. Dem ivel más társaság, másféle zenéket szül, és hát tudod... varietas delectad.

Lilla: Egy Szilárddal készült interjúban olvastam, hogy besegít a Te önálló albumodba is. Ez a projekt hogy áll? Na és a kutyavacsi cd? És még egy valami. Rengeteg dolgot csinálsz, mégis a színpadról akkora energiát sugárzol át ránk, hogy csak na. Bevallom, én többek közt ezért is járok a koncertjeitekre (Quimby, Kutyavacsi), mert ebből az energiából szeretnék "lopni" egy kicsit saját magamnak is. Te honnan töltekezel?
Varga Livius: Fontos megjegyezni, hogy A Kutya Vacsorája nem a sajátom, hanem a miénk, vagyis hat emberé. És igen, Szilárd kiváló Moog-játékával emelte a nemsokára megjelenő lemezünk báját. Belőletek töltekezem, csak egy "patront" kell felvinni a színpadra, a másodikat Ti lövitek felém, ami nagyobb. Ezt az energiát picit megnövelve visszalövöm, és ez így megy a koncert végéig. Van, hogy egyet sem kell felvinni a színpadra, mert mihelyt fellépünk a viláog jelentőkre, máris külditek az első adagot.

Online interjút adott nekünk Varga Livius, a Quimby dobosa. Fotó: Gonda Zsuzsanna (galéria)


egérke: Szia, valóban igaz az, hogy a zenészeknek, ha nem játsszák egy ideig, akkor a saját számaikat is újra kell tanulniuk? Ezért lehet, hogy egyes, a zenekar által "elfeldett", régi dalok még véletlenül sem jönnek elő koncerteken?
Varga Livius: A Quimby jellemzően újra és újra feldolgozza saját magát, éppen azért, mert régi számainkra nem a régi formában szeretnénk újrajátszani. A frissítő próba azért nem árt, de általában az áthangszerelés nálunk vele jár. Ezzel együtt bármelyik szám felbukkanhat újra, de sosem csupán leporolva, hanem mindig átszabva.

Delirium Tremens: Több dalotok, albumotok is van angol nyelven. Külföldön is hódít már a Quimby-láz? (A külföld alatt nem a környező országokat, hanem Angliát, a tengeren túlt értem.) Mennyire vagytok ismertek Amerikában?
Varga Livius: Amerikában van egy pár haverunk és rokonunk, de nem mondhatnánk, hogy a tőlünk nyugatra eső országok zenei világának meghatározó figurái lennénk. Bár Párizsban, Londonba, Amszterdamba és Dublinba eljutottunk. A legtöbb helyen a helyi magyar diaszpóra és kinti barátaik látogatnak el koncertekre. Amszterdamban - mivel már többször jártunk - a közönség több mint fele holland.

vanger marcsi: Kedves Livius! Miként jelentkezhet egy szegedi együttes (EVERFLOW) a Quimby előzenekarának?
Varga Livius: Honlap, menedzser, e-mail. Aztán a Magasságos Quimby Bizottság dönt. :)

Online interjút adott nekünk Varga Livius, a Quimby dobosa. Fotó: Gonda Zsuzsanna (galéria)

ukk-mukk-fuck: A szülei humoros emberek voltak (a név miatt kérdezem)?
Agyar: Kitől kaptad ezt a (...) nevet?
Varga Livius: Igen, nagyon humoros emberek. A nővéremnek francia naptárból választották az Yvette nevet, az én nevemre pedig egy görög naptárban leltek rá. A humor mellett ebben nyílván volt egy kis poszthippi pedagógus sznobéria is. Akkoriban nem is lehett volna így anyakönyvezni, de hát kisváros, és mindenkit tanítottak. Öregapám pedig azt mondta: ha nem adnak egy normális magyar nevet is, kitagad. Így lettem Csaba is. Később a keresztségben a Ferenc nevet nyertem el, becenevem Kutya. Ez utóbbinak titkos a története. Aláírás: Varga Livius Csaba Ferenc Kutya.

Köszöntjük olvasóinkat, megkezdjük online interjúnkat.

Olvasóink szerda 13 órától tehetik fel kérdéseiket a népszerű zenésznek. A kérdéseket egészen péntek 17 óráig várjuk, mindössze annyi a dolguk, hogy a lenti űrlapba beírják a kérdéseiket. A Quimby zenekar tagja egy órán keresztül válaszol azokra.

A Qiumby péntek este 20 órától lép fel a szegedi IH Rendezvényközpontban. Az 1971-ben született zenész a dunaújvárosi zenei általános iskolába járt. A zenekar honlapja szerint "a szereplés már a kezdetektől bizsergette" Liviust. Édesapja dobórára íratta, mert gitáron már nem volt hely. Nyolcadikban kapta az első dobszerelést. Aztán harmadik gimiben Kiss Tibivel, Mikuli Ferivel, Kiss Endivel, Hetényi Csabival és Kiss Norbival megcsinálták az Október zenekart. Érettségi után az Egyesült Államokban töltött másfél évet. Ahogy írja: "néhány centtel, valamint egy pár kongával tért vissza, és kezdődött a Quimby". Másik bandája A kutya vacsorája.

Quimby: Halleluja. Forrás: YouTube

Iskolái
Móricz Zsigmond Ének-Zenei Általános Iskola, Dunaújváros
Dr. Münnich Ferenc Gimnázium, Dunaújváros
ELTE BTK, pszichológia szak, Budapest

Műsorvezetés
TV Sziget
Gang
Abszolút Live, Rádió Café 98.6
Abszolút

Filmszerepek
Gayer Zoltán & Molnár Péter: Veled is Ponyvapotting
Antal Nimród: Kontroll
Jeles András: József és testvérei – jelenetek egy parasztbibliából
Szőke András: Hasutasok

Pszichológusként
Outdoor és indoor tréningek (köztük zenés csapatépítés)

Olvasóink írták

 • 11. Krampampuli 2010. november 23. 08:29
  „10. hozzászólás sadaskia 2010.11.21. 20:52

  Nagy trágya banda marha drága koncertjegyek,csak tudnám mire............

  - egyszer menj el egy koncertjükre és megtudod ha akkor sem jön be attól még lehetsz jó ember... :)”
 • 10. sadaskia 2010. november 21. 20:52
  „Nagy trágya banda marha drága koncertjegyek,csak tudnám mire............”
 • 9. scott1 2010. november 20. 11:50
  „Cikk: remek
  Quimby: kiváló
  Varga Livius: ARC :)
  Kovács Kriszta: elbűvölő :)”
 • 8. peace 2010. november 19. 20:39
  „és most éppen dübörögnek :-)
  kedves livi - így utólag -, van némi melodramatikus önálló élete is a "magam adom"-nak... mostanában úton-útfélen esküvői meghívókon látom idézetként, a vélhetően több ezer esetben szerelmi vallomásként való felhasználásról már nem is beszélve... na, ez már tényleg a népszerűség :-)
  bár mintha ez a vonulat inkább tibi felmenőire lenne jellemző, gondolok itt a nótaszerző nagypapára :-)
  összegezve csak ennyi: még mindig... nagyon... :-)))))
  legyetek még sokáig!”
 • 7. odivrob 2010. november 19. 19:16
  „én csupán annyit fűznék hozzá halkan, hogy NEM Livius a Quimby dobosa, hanem a Gerdesits ..... Livius a perkás, ütőhangszeres zenebohóc :D”
 • 6. demeterkornel 2010. november 19. 17:08
  „Biztos túl bonyolult dolgokat kérdezek. Nekem még az életben egyetlen kérdésemre sem válaszoltak ezekben az online interjúkban.”
 • 5. _Les 2010. november 19. 10:55
  „szia liviusz!

  erika nagyon szépen köszöni a születésnapi jókívánságokat, amiket videóra mondtál neki! :)”
 • 4. franzvon 2010. november 18. 15:13
  „2.no ezzel pont így vagyok én is.”
 • 3. szilléri 2010. november 18. 14:51
  „Livius latin nemzetség név ,,kereszt nevesítve" ! (ólom, kékes, tükör, )

  Hát a Kvasztics Fedor sem rossz választás ! ( lásd. Rejtő Jenő klasszikusai )”
 • 2. dömdödöm 2010. november 18. 12:20
  „ha a halleluja c. számban átírnátok az "élvezz bele a fürdőkádba" sort, tökéletes lenne...”
 • 1. Agyar 2010. november 17. 19:10
  „szia, kitől kaptad ezt az elcseszett nevet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodás képek Molnár Gyulától

Harminc év természetfotói Molnár Gyula albumában. Budapest mellett Szeged a hazai természetfotózás központja. Tovább olvasom