Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Varga Mátyásra emlékeztek

Szeged - Szeged rendszerváltás utáni egyik első díszpolgárára, a 100 éve született Varga Mátyás Kossuth-díjas díszlettervezőre emlékeztek tegnap a városházán, a Belvárosi temetőben, a színháztörténeti kiállítóháznál és a nagyszínházban.
Kass Jánoshoz, Gregor Józsefhez hasonlóan Varga Mátyás is olyan legendás művésze volt Szegednek, aki nem itt született, de ezt a várost választotta, ennek vált egyik ikonjává – mondta tegnap a városháza dísztermében a Kossuth-díjas díszpolgár születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen Solymos László. Az alpolgármester köszöntőjében Matyi bácsi – Szegeden mindenki csak így szólította – szellemiségére és példaértékű munkabírására is emlékeztetett. A megemlékezésen, ahol személyes hangú vallomásokat is hallhattak az egybegyűltek, köszöntötték Varga Katalint, a művész leányát is.

Fotó: Karnok Csaba
Csákó Béla (balról), a Pesti Magyar Színház szcenikai vezetője a Warrenné mestersége díszletterveit ajándékozta a városnak. Az alkotásokat Gyüdi Sándor (középen) színházigazgató és Solymos László alpolgármester vette át.
Fotó: Karnok Csaba

Csákó Béla úgy fogalmazott: tanítómesterének díszletei mindig szépek, látványosak és műszakilag átgondoltak voltak. Kollégáit arra tanította: igyekezzenek újrahasznosítani a régi díszletek értékes anyagát. A Pesti Magyar Színház szcenikai vezetője ajándékot is hozott: a Warrenné mestersége díszletterveit, amelyet közösen alkottak meg Varga Mátyással. Borsa Miklós, az Operaház nyugalmazott szcenikusa személyes emlékeit idézte fel: építészhallgató korában évekig Varga Mátyás famulusa volt, lenyűgözte fantasztikus rajztudása, ember- és életszeretete. Király Levente, a Nemzet Színésze monumentális embernek nevezte Varga Mátyást – a szó minden értelmében. Egyik kedvenc darabjához, a Hegedűs a háztetőnhöz olyan díszletet álmodott, amely nemcsak a nagyszínházban, hanem a nizzai operaházban és a soproni kőfejtőben is működött, és megteremtette Anatevka hangulatát.

A megemlékezésen Varga Mátyás lányát, Varga Katalint is köszöntötték. Fotó: Karnok Csaba
A megemlékezésen Varga Mátyás lányát, Varga Katalint is köszöntötték.
Fotó: Karnok Csaba

Kesselyák Gergely, a szabadtéri művészeti vezetője emlékeztetett: Varga Mátyás 31 szezonban dolgozott a Dóm téren, 29 produkció díszletét tervezte, ebből a Tragédia színpadképét 8 rendezésben alkotta újra. A Varga Mátyás Alapítvány elnöke, Kovácsné Nagymihály Ágnes szorgalmazta: létre kellene hozni egy nevét viselő kitüntetést, amellyel a szabadtérin dolgozó tervezők munkáját ismernék el.

A Belvárosi temetőben Varga Mátyás síremlékénél Sándor János rendező mondott emlékezőbeszédet, majd a Bécsi körúti kiállítóháznál Ibos Éva köszöntője után megkoszorúzták a művész emléktábláját. Este a nagyszínházban Borsa Miklósnyitotta meg a pályafutását bemutató kiállítást.

Olvasóink írták

  • 1. napfenyfurdo_mutyi 2010. december 03. 17:25
    „- Ezt a címet nem lehet összehasonlítani egy első hellyel. Nagyon komoly elismerés, rettentően örülök neki - hallottuk a fiatalembertől. Elárulta, ha elindul egy versenyen, ott nyerni is szeretne, ennek ellenére a pályázatokat és megmérettetéseket, s az ezekkel járó kitüntető címeket nem a fotózás ,,céljának", hanem velejárójának tekinti.

    Eredményeiből csak néhány: öt egymást követő évben választották meg az év ifjú természetfotósának, háromszor tarolt ugyanezen verseny felnőtt kategóriájában, a természetfotózás Oscar-díját, a Wildlife Photographer of the Year című pályázatot pedig a verseny 26 éves történetében első magyarként nyerte meg idén. Lenyűgöző teljesítménye ellenére nem szívesen tart előadásokat. Mint mondja: a terepen érzi igazán hasznosnak magát.

    Kedvenc helyszíne

    Bármerre járjon a világban, Bence mindig jót derül azon, ahogy az ő és szülőfaluja nevét ejtik a külföldiek. A Mátét általában a ,,mate" szóról (magyarul társat, barátot jelent) jegyzik meg, Pusztaszer kiejtésébe pedig beletörik a nyelvük. Bár Bence Costa Ricától kezdve Svédországon keresztül Texasig rengeteg helyen fotózott már, mégis a Kiskunsági Nemzeti Park területeit emeli ki kedvenc helyszíneként. Örül annak, hogy a természetvédelemhez is hozzájárul képeivel, amelyeken bemutatja az itteni természeti értékeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzik a veszélyes anyagok szállítóit - Nem tudják az útvonalat

Csongrád megye - Veszélyes anyagokkal teli kamionok járják naponta az országot. A hatóságok régen… Tovább olvasom