Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Variációk patthelyzetre

Szeged - Szegeden egyetlen pártnak sincs többsége a városi közgyűlésben. Ez nem példa nélküli az országban: Szombathelyen és Csongrádon is patthelyzet alakult ki az elmúlt ciklusban, de a kormányzó erők így vagy úgy meg tudták szerezni a többségi támogatottságot.
Szegeden az a sajátos helyzet alakult ki az önkormányzati választások után, hogy senki sincs többségben a képviselő-testületben, hiszen a Fidesz 14, az MSZP a polgármesterrel együtt 13, a Jobbik és az LMP pedig 1-1 helyet szerzett meg a 29 fős városi közgyűlésben. A kormányzáshoz legkevesebb 15 szavazatra van szükség, csak ennyi igen vokssal fogadható el a költségvetés, módosítható rendelet, nevezhető ki valaki önkormányzati cég élére. Megírtuk: Botka László szocialista polgármester a Fidesszel hozna létre közös városvezetést. A Fidesznél még nem döntötték el, hogy elfogadják-e a balról jövő jobbot. B. Nagy László fideszes polgármesterjelölt a szegedma.hu-nak adott pénteki interjújában mindenesetre sejteti, mit hoz(hat) a jövő.

– Bízom benne, hogy elkötelezett s kifejezetten Szeged érdekét képviselő többsége alakul Szegeden a Fidesz–KDNP-nek, mely képes lesz együttműködni a kisebbséggel, amelynek van egy győztes polgármestere – nyilatkozta.

Szegeden az a sajátos helyzet alakult ki az önkormányzati választások után, hogy senki sincs többségben a képviselő-testületben. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden az a sajátos helyzet alakult ki az önkormányzati választások után, hogy senki sincs többségben a képviselő-testületben. Fotó: Karnok Csaba

Szombathelyen a 2006-os önkormányzati választásokon ugyanaz az eredmény született, mint most Szegeden: a 29 fős közgyűlésben 14 helyet szerzett a Fidesz, 13 helyet az MSZP, 1-1 helyet az MDF és egy civilszervezet, az Együtt Szombathelyért Egyesület. Ipkovich György szocialista polgármester úgy tudta megszerezni a többségi támogatottságot, hogy maga mellé állította az MDF-es képviselőt, aki alpolgármesteri címet kapott, valamint a civilszervezet képviselőjét, Gyimesi Józsefet. – Két évig baloldali, két évig pedig jobboldali többség volt a közgyűlésben, ugyanis 2008 nyarán átült egy MSZP-s képviselő a Fideszhez – mondta érdeklődésünkre Gyimesi József. Elmondása szerint 2008 őszén indítványozta, hogy oszlassa fel magát a testület, de azt nem szavazta meg 15 képviselő. Olyan is volt, 2007-ben – mesélte –, hogy még a fideszesek is megszavazták a költségvetést. Máskor baloldali szavazott jobboldalra, megint máskor pedig fontos döntések meghozatalakor „egészen véletlenül" távol maradt(ak) fideszes képviselő(k) az ülésről, így akasztott(ak) tengelyt. Olyan is előfordult, hogy valaki a kórházból jött be szavazni, mert annyira kellett a voksa. Szerinte hatalmas teljesítmény volt Ipkovichtól, hogy a mostani választásokig elvezette a várost. Szerettünk volna vele is beszélni, de nem értük el telefonon.

Csongrádon négy éve az MSZP 7, a Fidesz 6, az Összefogás Csongrádért Egyesület 4, a Jobb Csongrádért Egyesület pedig 1 helyet szerzett a képviselő-testületben. A civilek jobboldaliak voltak. – Nálunk „nagykoalíció" jött létre 2006-ban, hiszen fideszes lett az alpolgármester, a hat bizottságból pedig kettőt a Fidesz, kettőt pedig az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselője vezetett – mondta Bedő Tamás. Csongrád volt MSZP-s polgármestere szerint minden jelentős kérdésben meg tudtak egyezni a frakciók és a bizottságok. Elmondása szerint sok-sok egyeztetés után születtek a döntések. – Mindenki részéről nagyfokú kompromisszumkészség volt – hangsúlyozta Bedő Tamás.

Sértődött pécsi mszp-sek

Tasnádi Péter MSZP-s polgármester halála miatt 2009 májusában időközi polgármester-választást tartottak Pécsett, amin elsöprő győzelmet aratott a fideszes Páva Zsolt. Az újonnan választott fideszes polgármester úgy vette át a várost, hogy a szocialisták voltak többségben a 41 fős közgyűlésben. Ám nem sokkal a választás után 4 sértődött szocialista kilépett a frakciójából, s megszűnt az MSZP többsége. Ők Pávát támogatták, aki Tóth Bertalan megyei szocialista pártigazgató elmondása szerint tavaly még egyeztetett az MSZP-vel, januártól azonban már erőből nyomta át az előterjesztéseket, nem volt konzultáció, nem volt együttműködés.

Olvasóink írták

 • 7. Konrad 2010. október 11. 01:00
  „vöröscsepel, fogd vissza magad, oké? "Lacitoknak", mi, mert nem azt írom, amit te gondolsz? Ha volt olyan polgármestere Szegednek, akinek a munkájával maximálisan elégedetlen vagyok, az pont a Botka. De ettől még a reális helyzetértékelés nem az, amit írsz. Hallom a pletykákat, sejtem, hogy mi lesz, és azt látom, hogy a Fidesz megint elmegy az erőből politizálás felé, miközben egy normális, hiteles arcot nem képes Szegeden felmutatni. Ezért is bukta el a polgármester választást. Lehet ezt csomagolgatni, meg szépítgetni, de kár áltatni magunkat: a Fidesz Szegeden béna és alkalmatlan. És megint rossz irányba fog lépni, ahogy hallom.”
 • 6. vöröscsepel 2010. október 10. 20:58
  „Konrad,
  Érdekes demokrácia felfogásod van: eszerint a közgyűlésnek kellene alkalmazkodnia Botka Lászlóhoz. A helyzet azonban az, hogy döntéshozatali jogai a közgyűlésnek vannak, amit a polgármester - és az apparátus - végrehajt. Úgyhogy talán Lacitoknak kellene visszavenni jó nagyot az arcból ahhoz, hogy egyáltalán lehessen bármiről is tárgyalni.
  Én egyébként nem sok jót várok ettől a felállástól. Botka győzött Szeged viszont veszíteni fog, és nem a városházi ricsaj miatt. Ez csak afféle aláfestő macskazene lesz ahhoz, ahogy elhúzzák majd a nótánkat. És még csak nem is a kormány tanítja meg a szegedi felfuvalkodottakat kesztyűbe dudálni.
  Jó szórakozást!”
 • 5. varadipal 2010. október 10. 10:10
  „Pártfüggetlen költségvetést, pártfüggetlen városvezetést! Eleget ugatott bele a párt az országirányításba 45-89-ig. Meg is lett a következménye. Hozzáértés és lojalitás a városhoz, ez legyen a szeme előtt a mindenkori városvezetésnek, akkor haladnak a dolgok előre.”
 • 4. Rosmary53 2010. október 09. 21:10
  „Mindenki tegye azt, amit a kampányban megígért, akkor mindegy, ki milyen pártban ül.”
 • 3. theseus 2010. október 09. 18:28
  „"Szombathelyen a 2006-os önkormányzati választásokon ugyanaz az eredmény született, mint most Szegeden"
  Csak majdnem - vagy látszólag - ugyanaz...
  A Dávid Ibolya-féle MDF és a Jobbik között azért elég nagy a különbség, ami itt döntő lehet. Az LMP sem biztos, hogy az MSZP mellé áll, de majd meglátjuk.”
 • 2. szeti 2010. október 09. 17:48
  „1. Így van. :) Szerintem nem lesz itt gond, csak bele kell szokniuk az új helyzetbe...”
 • 1. Konrad 2010. október 09. 14:10
  „Érdekes lecke ez a Fidesznek. De most legalább van lehetőségük megmutatni, mit is értenek a Nemzeti Együttműködés alatt...

  Egyébként szar ügy, mert ha Botkát ellehetetlenítik, akkor Botka nyugodtan mondhatja, hogy ő mindent megpróbált, de sajnos! a Fidesz miatt nem lehet. Ha meg együttműködnek Botkával, akkor könnyen learathatja Botka a babérokat - hiszen hát azt tudjuk, hogy ő se szent :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elton John Aidája Szegeden

A Megasztárból ismert Oláh Ibolya könnyen azonosult Sir Elton John musicaljének címszerepével,… Tovább olvasom