Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Várja a patikák javaslatait az ÁNTSZ

Szeged - Két hetük van arra a szegedi gyógyszertáraknak, hogy javaslatokat tegyenek az ÁNTSZ-nek: hogyan képzelik a patikai ügyelet ellátását. A korábbi ügyeletes patika vezetője szerint a gyógyszertárak és a város által létrehozott közös alapból kellene fizetni a veszteséges munkát, a városi szakbizottság elnöke szerint viszont ez nem önkormányzati feladat.
Nagyjából két hetük van a megkeresett szegedi patikáknak arra, hogy véleményüket, javaslataikat megosszák az ÁNTSZ-szel a patikai ügyelet ellátásával kapcsolatban – tudtuk meg Boros Péter kistérségi tisztigyógyszerésztől.

Korábban megírtuk: a Szeged Plazában működő Gyógyszertér patika – ami egy éve vette át a Kígyótól az állandó ügyeletet – egy hónapja jelezte a régiós tiszti főgyógyszerésznek, hogy a továbbiakban nem vállalja egyedül a veszteséges feladatot. Ezután kapott levelet az ÁNTSZ-től a szegedi patikák egy része. Hogy a 46 közforgalmú gyógyszertár közül mennyi, arra Boros Péter – „mivel az ügy folyamatban van" – nem válaszolt. Úgy tudjuk, csak a körtöltésen kívülieket nem keresték meg, azaz csak velük nem számolnak ügyeletesként. Legutóbb – amikor a Kígyó akart megválni a feladattól – szűkebb körrel, csak 13 kiskörúton belüli patikával tárgyaltak a kérdésről.

A tisztigyógyszerész arról sem beszélt, eddig milyen javaslatok érkeztek, azt viszont kijelentette: döntésüket nem befolyásolja, hogy támogatja-e 5-10 millió forinttal a város a ráfizetéses feladat ellátását vagy sem. (Ezt múlt héten Péter Szilveszter, a városi egészségügyi bizottság fideszes tagja javasolta.)

Elmondta viszont javaslatait az évtizedekig ügyelő Kígyó Patika vezetője. Zolnay Kriszta szerint a helyzetnek nincs tökéletes megoldása. A rotációs rendszernek – azaz, hogy patikák egymást váltva ügyeljenek – a betegek lehetnek a vesztesei: nem tudják majd, mikor hová menjenek. Szerinte a kötelezettség miatti veszteség ellensúlyozására egy alapot kellene létrehozni, amibe forgalomarányosan minden patika befizetne, és ezt kiegészíthetné a város. Így talán önként is jelentkezne valamelyik gyógyszertár. Éves szinten 6-8 millió forint elég lenne rá: két plusz gyógyszerészt és a rezsit ki lehetne fizetni belőle. Ha ilyen alap nincs, a feladatot a lehető legszélesebb körben kellene megosztani. Mivel megfelelő készlet, s több patikus kell hozzá, a kisebb, egy-két személyes gyógyszertárakra ezt nem lehet ráerőltetni. Megoldást jelenthetne az is, ha a 2007 januárja után nyílt patikák vállalnák a feladatot – a liberalizációs törvény ugyanis érdemi többletszolgáltatást ír elő a számukra.

Vélemények

Ványai Éva, a városi egészségügyi bizottság elnöke a gyógyszertári ügyelet kérdésével kapcsolatban azt mondta: ha az ÁNTSZ megegyezik a szegedi patikákkal, akkor tárgyalják és véleményezik a szakhatóság javaslatát. A patikai ügyelet támogatása viszont nem önkormányzati feladat – reagált Péter Szilveszter felvetésére. A megyei gyógyszerészkamara elnöke, Kőhegyi Ferenc még nem kapott hivatalos értesítést a problémáról, így a megoldási lehetőségekről nem akart nyilatkozni. Annyit mondott: meggondolatlanság lenne kis, egyszemélyes patikákat is kijelölni a feladatra. Úgy véli, a gyógyszertári ügyelet – az orvosihoz hasonlóan – közfeladat, amit támogatnia kellene a városi vagy az állami költségvetésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több gyíkhús, több ember

Szeged - Nyártól akár harmadik műszakot és 60 ember felvételét jelentheti a Szegedi Paprika… Tovább olvasom