Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Várni kell a fájdalomcsillapítóra

Szeged - Forradalmian új, csak a fájdalom gócára ható, függést nem okozó hatóanyagot fejlesztett ki egy szegedi kutató és csapata. Gyógyszer azonban – úgy tűnik – elsőként nem itthon lesz belőle, a magyar kormány ugyanis nem támogatta a kutatást. Az amerikai viszont dollármilliókat költött rá.
A krónikus fájdalmakkal küszködő – például daganatos, mozgásszervi vagy idegrendszeri – betegeken segíthet az a fájdalomcsillapító eljárás, amelyet Oláh Zoltán, másfél évtizedig az USA-ban dolgozó szegedi kutatóbiológus és csapata fejlesztett ki nagyjából nyolc éve. Egy Marokkóban őshonos kaktuszformájú kutyatejféle nedvéből vonják ki a resiniferatoxin nevű anyagot, ami nem a központi idegrendszerhez kötődik, hanem csupán a fájdalom keletkezési helyén csillapítja a fájdalmakat. Így elkerülhető az ópiátalapú szerek kedvezőtlen hatása: nem bódítja el a beteg tudatát.

Emellett – az ópiátokkal szemben – nem okoz függőséget, és a dózis emelésére sincs szükség, hogy hatékony maradjon. Mivel a hatóanyag csakis a fájdalomért felelős idegrostokat öli, égeti el, a szer szelektív fájdalomcsillapító, a módszer pedig az általuk kifejlesztett úgynevezett molekuláris idegsebészet alapja. Ez olyan világszabadalom, amelyhez hasonló sem létezik jelenleg – mondja a szegedi kutató.

A gyógyszerfejlesztés, miután a hatóanyag állatkísérletekben már bizonyított, nemrégiben a klinikai tesztelés előtti fázisba érkezett – az Egyesült Államokban. A magyar kormány által hasonló célra kiírt, másfél milliárdos Teller Ede-pályázatot ugyanis egy másik kutatócsoport nyerte el 2006-ban. Ebből a pénzből itthon a tengerentúli költségek töredékéért elvihették volna a hatóanyagot illetve a belőle készülő gyógyszert a törzskönyvezéséig. Így a magyar állam is évi többmilliárd dolláros bevételre tehetett volna szert.

Az USA kormánya viszont felismerte a fájdalomcsillapító jelentőségét, ezért eddig kétmillió dollárt költött a kutatásra. Következő lépésként azt tesztelik majd amerikai betegeken: biztonságos és hatékony-e az új hatóanyag. Később ezer embert vonnak be a vizsgálatba, és ennek eredményei alapján gyógyszergyárakkal törzskönyveztethetik és gyártathatják a készítményt az USA-ban. Az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság, az FDA viszont a világ legszigorúbb tesztjeit, legrészletesebb elemzéseit követeli meg, mielőtt gyógyszerhatóanyagként regisztrálná a szert – ezért nyúlik már évek óta a medicina piaci megjelenése. Pedig a készítményre már nemcsak a betegek, de a gyógyszercégek is nagyon várnak.

Oláh Zoltán azt mondja, mindent megtesz, hogy a betegek mielőbb hozzájussanak az új fájdalomcsillapítóhoz – de ennek konkrét időpontjára nem tud ígéretet tenni. Jó hír viszont, hogy ha megkapják az FDA-engedélyt, az amerikai dokumentáció alapján itthon már gyorsan törzskönyveznék a szert. Azaz nem sokkal később Magyarországon is elérhető lenne.

Olvasóink írták

  • 1. Mathiasking 2008. december 01. 11:26
    „Ismét a sikersztori magyar módra! A magyar szürkeállomány remekel, az amerikai üzletemberek pedig profitot termelnek belőle. Ferike! Ébresztőőőőőőőőőő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő gépekre költik az egyetemi támogatást

Szeged - Pénzügyi „gyorssegélyt" kapott az egyetemi büdzséből a szegedi gyermekklinika… Tovább olvasom