Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Várólista-bizottság dönt az indokoltságról: egy hónapot kell várni a PET-CT-vizsgálatra

Várólista-bizottság dönt az indokoltságról: egy hónapot kell várni a PET-CT-vizsgálatraFotó: Karnok Csaba
Szeged - Négy hónap várakozás után kapott volna PET- CT-re időpontot egy beteg - csakhogy nem érte meg a vizsgálatot. Az eset nem általános. Kiderítettük viszont, hogy átlagosan egy hónapot így is várni kell.
– Két hete telefonáltak, hogy mehetünk PET-CT-vizsgálatra Debrecenbe. Az orvos szeptember végén írta rá a zárójelentésre, hogy erre szükség van – mesélte lapunknak családtagja történetét egy olvasónk. A vizsgálatot, amelyet azért kértek, hogy kiderüljön, vannak-e áttétek a beteg szervezetében, már nem végezhették el, mert időközben meghalt.

– Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy első körben a bizottság nem látta indokoltnak a vizsgálatot. Mindenesetre négy hónapig tartott, mire eljutottunk volna a diagnosztikai központba, addigra viszont már késő volt – fogalmazott olvasónk, akit a behívó telefon nagyon felzaklatott.

A PET-CT a jelenleg elérhető legmodernebb képalkotó berendezés, amely a vizsgált szövetek anyagcsere-folyamatait teszi láthatóvá. A módszert leggyakrabban a daganatos betegségek diagnosztikájában használják, segítségével a rosszindulatú elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatók, mint más hagyományos vizsgálatokkal.

A Szegedi Tudományegyetemen 2015 óta működtetnek ilyen gépet, sokáig azonban csak kutatási célokat szolgált. Az Affidea Diagnosztika Kft., mely az egyetem szerződéses partnereként a képalkotó diagnosztikus vizsgálatokat végzi a régió betegei számára, október 4-étől gyógyítási céllal is munkába állította a PET-CT-t. Olvasónk rokona egyébként nem ide kapott időpontot, őt egy másik céghez irányították.
 
Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A vizsgálatra országos, központi várólistát vezetnek, melyen jelenleg 1168-an vannak, ők március közepéig mindannyian sorra kerülnek. Csakhogy erre nem automatikusan kerülnek fel a betegek: miután az orvos kitöltötte a kérőlapot, azt a várólista-bizottsághoz juttatja el, amely szakmai döntést hoz a vizsgálatkérés indokoltságáról. Ha pozitív az elbírálás, a beteget beosztják valamelyik központba, ahonnan felhívják, és időpontot egyeztetnek vele. Szegeden jelenleg heti 2-3 napon végeznek PET-CT-vizsgálatokat, a legutolsó időpontot március 8-ára adták.

Megkérdeztük a várólistát koordináló Országos Vérellátó Szolgálat sajtószóvivőjét, a vizsgálat kérésétől számítva a betegek mennyi idő után kerülnek fel a várólistára, illetve min múlik, hogy melyik centrumba irányítják őket, de eddig nem reagált megkeresésünkre.

Egy biztos: bizottsági döntés után most átlagosan egy hónapot kell várniuk a betegeknek – az OEP-finanszírozás így teszi lehetővé a vizsgálatot. De be lehet jelentkezni költségtérítéses úton is: ha valakinek van 240 ezer forintja, szinte azonnal elvégzik.

A tervek szerint egyébként áprilisra kialakítanak egy új rendszert, melyben kiszélesítik azok körét, akiknél igényelni lehet a PET-CT-vizsgálatot, bizonyos betegcsoportok esetén pedig automatikus lesz az engedélyeztetés. Az átalakítástól azt remélik, hogy könnyebben és gyorsabban lehet majd hozzáférni ehhez a drága vizsgálathoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaszállítottak a szegedi klinikáról az M43-as tömegbaleset 2 sérültjét

Hazaszállítottak a szegedi klinikáról az M43-as tömegbaleset 2 sérültjét
Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikán fekvő sérültet a Traumatológiai Klinikán ellátott… Tovább olvasom