Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Városházi fizetések

Szegeden az inflációt meghaladó mértékben nőtt az önkormányzati képviselők javadalmazása az eltelt 16 évben. Mivel az 1990-es esztendő, a rendszerváltó romantika évének induló összege alacsony, számításaink szerint 12-14-szeres a különbség az akkori és mai díjazás között.
Míg az 1990 októberében megalakult szegedi közgyűlésben havi 1500 forintos bruttó jövedelemtérítési átalányt állapítottak meg képviselői javadalmazásként, ez az összeg, immáron képviselői alapdíj elnevezéssel 2006 szeptember végére 150 ezer forintra nőtt. Az „alapdíj" mellé 16 évvel ezelőtt fix 4000 forint költségtérítés járt, míg a bizottsági tag havi 5500, az elnök és a tanácsnok 8500 forintot kapott költségei fedezésére. Ezekkel együtt már átlagosan körülbelül 7000 forint körül alakultak a keresetek.

Nagyításhoz klikk a képre!
Majd – mint ahogy azt mellékelt táblázatunk mutatja –, az alapdíjak emelkedésnek indultak. A költségtérítést pedig számlák alapján fizették ki – tájékoztatott a polgármesteri hivatal közgazdasági irodája –, így azok nagyságát nem tudtuk táblázatba foglalni. Az elszámolható költségeket aztán 2000-ben az alapdíj 20 százalékában limitálták: jelenleg havi mintegy 30 ezer forint a pluszjuttatás.

Az alapdíjakban az emelkedés mértéke – mivel minimális, átlagosan 7000 forint volt az induláskori összeg – több mint huszonnégyszeres mostanra, ugyanakkor a polgármesteri és alpolgármesteri jövedelmek esetében csak tizenkettő-tizennégyszeres a különbség. Lapunk ez utóbbit tekinti reális kiindulópontnak. A számítás mértéke az az átlag, amelyet a bizottsági tagságért járó honoráriummal együtt a közgazdasági iroda kiszámolt.

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy október 1. óta a városi önkormányzat spórolni kezdett: a képviselői alapdíj – ennek arányában pedig a bizottsági tagságért, elnökségért kapott honorárium is – 30
Honatyák pénze

Az országgyűlési képviselők alapdíja ma 220 ezer forint, az 1990-es 30 ezer forintnak a hétszerese. De a honatyák sem ebből a bruttóból élnek, náluk a bizottsági tagság plusz 145 ezret hoz, a szállásköltség havi 110, az utazási költség maximuma 350 ezer forint lehet. 
százalékkal csökkent, de csak 2005-höz képest. Ezt a táblázat még nem mutatja, ott a 2006-os esztendő eddig eltelt időszakának átlaga szerepel. Ma ugyanis egy képviselő már „csak" bruttó 110 ezer forintot vihetne haza minden hónapban, de bizottsági tagsággal együtt azért megvan a 140. Botka László 670 ezer forintos fizetése nem csökkenhet a törvény szerint, de a polgármester szolidaritást vállalt és lemondott a költségtérítéséről. (A 670 ezer forintban a polgármester nyelvpótléka is szerepel.)

De még kisebb juttatással is megéri benne lenni a szegedi döntéshozó testületben. A bizottsági elnökségért ma már közel annyit fizetnek, mint a képviselőségért, persze szigorú szabály szerint: az alapdíjat annak meghatározott százalékával egészítik ki. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy a képviselők jelentős része az önkormányzati cégek igazgatóságának, vagy felügyelő-bizottságának is tagja, általában 50-100 ezer forintos díjazásért. Ha mindent összeadunk, akkor egy mezei képviselő, aki csak alapdíjat, költségtérítést és egy bizottsági tagságért járó pótdíjat kap, 230 ezer, az ügyesebbek azonban több mint 300 ezer forintot is kereshetnek. A hazai átlagkereset jelenleg bruttó 160 ezer forint, Csongrád megyében azonban csak 145.

A KSH Szegedi Igazgatóságától kapott információk szerint az infláció 1990–2005 között 832 százalékos volt, ami annyit jelent, hogy az 1990-ben megkeresett 100 forint helyett ma 832 forintot kellene kapnunk. Az átlagpolgár ma ennyit is keres, az önkormányzati képviselők javadalmazása azonban az inflációt meghaladó mértékben, számításaink szerint 12-14-szeresére nőtt. Hozzátéve persze: a legjobb keresetnek sosem az alapdíj számít, hanem az a tiszta benzinpénz, vagy szállásdíj, amit nem utaztak le és nem vettek igénybe.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrik a sofőrök korkedvezménye

A kormány azt tervezi, hogy megvonná a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjazását is. A szakmában… Tovább olvasom