Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Városi intézményként nyit ki újra a Móra-múzeum

Csongrád megye - A nagy durranásokat még tervezik, de a Munkácsy-bázis és az ősember-kiállítás már biztos a Móra-múzeumban, amely ma városi intézményként nyit ki újra. A megyei múzeumokat összevonták.
Januártól a múzeumok fenntartását átadta az állam a városoknak. A szegedi Móra-múzeum hosszú téli szünet után ma nyit ki újra a Szívdobbanás című kardiológiatörténeti kiállítással.

– A kapcsolatot természetesen már korábban felvettük a várossal. Messzemenőkig magas szintű profizmussal és szakmai hozzáértéssel találkoztunk, ami nagyon jó érzés – tájékoztatott az új évben tapasztalt új életről az intézmény igazgatója, Fogas Ottó. Most alakulnak ki a közös munka lépései, hol mit melyik szakiroda intéz, milyen mozgásterük van, milyen költségvetéssel gazdálkodnak.

A kardiológiatörténeti kiállítás már kész, az év további programjait azonban még szervezi a Fogas Ottó vezette múzeum. Fotó: Karnok Csaba
A kardiológiatörténeti kiállítás már kész, az év további programjait még szervezi a Fogas Ottó vezette múzeum.
Fotó: Karnok Csaba

Idén több állami normatívát kapnak, mint tavaly: majdnem 140 millió forintot a 2012-es több mint 70 millióhoz képest. Ez azonban a megmaradt szegedi múzeumi hálózat béreire sem elég. Az összeg az éves költségvetésüknek körülbelül a negyedét teszi ki. Az igazgató azt tervezi, hogy az előző évekhez hasonlóan a normatívából és a saját bevételeikből eltartják magukat. Ehhez azonban kellenek nagy kiállítások.

Visszatértek

130 éve, 1883-as alapításakor a szegedi múzeum és a Somogyi-könyvtár városi tulajdonban jött létre a közművelődési palotában, és városi kezelésben is maradt a második világháború végéig. A múzeum akkor állami, majd 1962-ben tanácsi fennhatóság alá került, 1990-ben vette szárnyai alá a megyei önkormányzat. 2012-ben az állam lett a kezelője a megyei kormányhivatal mellett működő intézményfenntartó központon keresztül, egy éven át szervezetileg a közigazgatási minisztériumhoz, szakmailag az emberi erőforrások miniszteréhez tartozott.  
– Nagy durranásokról még nem beszélnék, mert nincsenek konkrét szerződések. Tavaly nem a jövő tervezése kötötte le az időnket, energiánkat. Ezért most nagy munka áll előttünk, ki kell alakítanunk az idei év teljes kiállításprogramját a múzeumok éjszakájával együtt, és a 2014-es kiállítások tervét elkezdjük letárgyalni – tette hozzá a szakember.

– A Munkácsy-tárlat annyira jól sikerült, hála a kommunikációs és közművelődési csapat áldozatos munkájának, hogy a képek döntő többségének tulajdonosával, Pákh Imrével megbeszéltük: tíz festményt itt hagy nálunk a díszteremben. Itt maradt az Ásító inas is, de az anyag cserélődni fog. Újdonság lesz, hogy ha az alapítvány megszerez egy újabb képet, azt a szegedi közönség láthatja először.
Több dologban is gondolkodunk, az idén is lesznek több tízezer látogatót vonzó kiállítások, ha nem is a Munkácsyhoz fogható nagy bemutatók. Az már biztos, hogy áprilisra interaktív, az ősember életét bemutató összeállítással készülünk.

A szegedi Móra-múzeumnak a megyei hálózat szétdarabolása után 19 épület és 120 munkatárs helyett 8 kiállítóhelye és raktára maradt nagyjából 100 dolgozóval. Tervezik, hogy pályáznak, ha lesz olyan kiírás, amelynek segítségével – és a város engedélyével – felújíthatnák, fejleszthetnék, bővíthetnék a Tisza-parti intézményt.

Megyei helyzet
Csongrádon a könyvtárhoz csatolták a múzeumot, vezetőjük egy személyben Illés Péter, aki a csongrádi oktatási központ tanáraként pályázott a posztra. Szentesen a művelődési központ tagintézménye lett a múzeum, vezetője a megyei múzeum munkatársa volt, Türk Attila. A két intézmény költségvetéséről még semmit nem tudni. A makói múzeumot ugyancsak a könyvtárral vonták össze József Attila Városi Könyvtár és Múzeum néven, a korábbi könyvtárigazgató, Mátó Erzsébet irányításával. Az összevonás nem fejeződött még be, 14 milliós állami dotációt kap a múzeum, ez a bérekre sem elég. Az igazgató szerint ez a megoldás átmeneti.

Olvasóink írták

 • 8. atomboy 2013. január 22. 22:13
  „Remelem, a Muzeum elotti parkolot visszaallitjak sima parkra...”
 • 7. EXENTER 2013. január 22. 20:52
  „Nyilvánvaló, hogy a képen pózoló ember az igazgató, aki a kétharmad és a megyei közgyűlés bizalmát oly mértékben élvezi, hogy a kinevezése előtti meghallgatási színjátékot sem tisztelte meg a jelenlétével - tudván hogy ő a befutó...
  kinevezésével pedig az autópálya-ásatások pénze az elvárt irányba fordult. És persze a múzeum is kapott három vadonatúj csilivili terepjárót. A mintegy harmincmillióból esetleg az épületet renoválhatták volna...”
 • 6. Ókupa 2013. január 22. 20:07
  „És a villamos biztonság hol van?
  Hol vannak a munkabiztonsági és tűzvédelmi ellenőrök akik ténylegesen felül bírálják a villamos biztonsági előírások betartását!! Meri-Nem meri!! Ellenőrizni Vagy csak úgy tessék lássék.”
 • 5. tzrtz 2013. január 22. 12:28
  „Kíváncsi vagyok, ki lesz az igazgató. Mert a szegedi narancsosokat ismerve könnyen lehet, hogy bejelentik igényüket erre az intézményre is. Biztos van néhány rokon, barát, ismerős, lekötelezett, akinek még kéne egy ilyesmi hely. Lesz majd zárt ülés meg balhé itt...”
 • 4. Felhőfejes 2013. január 22. 11:11
  „Kedves 3. saturnus!
  Számomra hozzászólása nem követhető és zavaros /ebben nyilván én vagyok a hibás/.
  De, hogy az enyémet értse, kicsit jobban kifejtem:
  Szól egyrészt a városi hivatalnokok szakmaiságáról /s ezzel összefüggésben céloz azéra is, aki őket szakembernek tartja/. Másodsorban megpendíti annak a - manapság oly általános és alapvető - vezetői magatartásnak a lehetőségeit, melyet röviden szervilizmusnak jellemeznék.
  Ami egyébként a /széles nyelvcsapások eredőjeként előálló/ siker bizonytalan mivoltát illeti, azzal kapcsolatban hadd emlékeztessem arra, hogy az érintett vezetőnek meg kell felelnie a jobbos-konzervatív/?/ többségű politikai iránynak, másfelől pedig a hivatal /egészen más elkötelezettségű/ Botka-huszárainak.
  Még mielőtt újra félreértene, figyelmeztetem: e nemtelen játszmában senkinek nem drukkolok ...”
 • 3. saturnus 2013. január 22. 10:26
  „2. Felhőfejes 2013.01.22. 07:31 Tökéletesen nem vagy tisztában a felállással,ez a csapat nem az a csapat. Változatlan formában előző fideszes és KDNP megyei vezetése nyomta be őket. Majd piszok nagy hiszti után kirobbantva a megkövült sajátjait és felső utasításra /határon kívüli szavazatok megszerzésének reményében /állítódott össze( szenzorokat telepítve) ez a csapat és ne feledjük jelenleg a városi intézmények fenntartása és vezetőinek kinevezése fidesz-KDNP képviselőinek szavazati többsége dönti el. Kinek az utasítására? Na kinek ? Hát annak.
  Múzeum épületének állapota a megye vezetőinek[azori szigetek] "gondosságának" köszönheti. Bizony ráférne egy kiadós felújítás magára az épületre és környékére. Sztm-EU-s pénzből a rakpart fel újításával egyetemben és párhuzamosan megoldható. Legalább olyan szépen és minőségben mint a JATE épülete a Dugonics téren. Ne feledjük Szeged fotó- frázis képe a Dóm-,Belvárosi híd a Tiszával,szervesen hozzá kapcsolódóan a Móra Ferenc Múzeum épülete a szökő kúttal és a Széchényi tér parkja a Város házával. Hát igen maga a Múzeum épülete igen mostoha körülmények között létezik politikai harcoknak kiszolgáltatva. Ez az épület Szeged jelképe Szeged lakosságának lelkülete kel hogy, legyen és ne politikai jelkép hassa át, nem szeretnék politikai jelképeket és zászlókat rajta kifeszítve látni.”
 • 2. Felhőfejes 2013. január 22. 07:31
  „"Messzemenőkig magas szintű profizmussal és szakmai hozzáértéssel találkoztunk ...".
  No, ha valaki a városi hivatalnokokra ezt mondja, az vagy nincs tisztában a ´profizmus´ és ´szakmai hozzáértés´ fogalmával vagy pedig nem egyéb az egész kijelentés, mint egy jó széles nyelvcsapás /melyet most az új fenntartónál alkalmaz - majd elválik, mekkora sikerrel/.”
 • 1. Bendegúz007 2013. január 22. 07:24
  „Nagyon ráférne az épület külső felújítása mert mikor szoci időkben bővítették akkor az épület hátsó traktusa csak félig készült el,és a csúcsdíszeket is pótolni kellene.Szegednek gyönyörű múzeuma van,de ezeket a hiányosságokat pótolni kell,a kiállítások nagyon tetszenek,és példa értékűek,remélem hogy a múzeumok éjszakáján lesz újra Régi Szeged bemutatása,illetve szerveznék jól meghirdettet városi épület túrát is,mert sok fiatalt is érdekelne nem csak az időseket ha megfelelő marketinget használ a múzeum.
  Sok sikert kívánok a múzeumnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meztelen a király - meseopera nem csak gyerekeknek

Kisgyerekes családoknak is jó szívvel lehet ideális programként ajánlani a szegedi operatagozat legújabb bemutatóját, a Pomádé király új ruháját. Tovább olvasom