Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Városőrök óvják a gyerekek biztonságát Szegeden

Szeged - Szegeden több általános iskola előtti gyalogátkelőnél rendőrök, városőrök és polgárőrök vigyáznak a gyerekekre reggel hét és nyolc óra között, illetve délután, amikor vége a tanításnak. A baleset-megelőző program hatására az autósok és a szülők is fegyelmezettebben viselkedtek.
A zöld mellénynek hihetetlen hatása volt: a szokásosnál sokkal többen álltak meg és engedték át az aprócska gyalogosokat a zebrán. Egy hétköznap reggel elkísértük önkéntes munkájukra a városőröket a szegedi egyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája elé. Reggel héttől fél nyolcig dekkoltunk a zebra mellett, és figyeltünk. Sok szülő kocsival hozta gyermekét; a bejárathoz a lehető legközelebb álltak meg – ügyet sem vetve arra, hogy feltartóztatták a mögöttük haladókat.

Iskoláknál, meg a 43-ason

– Szegeden tíz iskolánál vigyáztak a szakemberek a gyerekek épségére. A rendőrség a legforgalmasabb négy általános iskolához – a Ságvári és a Juhász Gyula gyakorlókhoz, a Madáchhoz, illetve a Rókusi I. számú iskolához – állította ki az embereit – tudtuk meg Radics Róberttől, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság közlekedés rendészeti osztályvezetőjétől. A szakember elmondta, sok pozitív visszajelzést kaptak, de a rendőröket néha érték bántó megjegyzések is: többeknek nem tetszett a várakozni tilos tábla az iskolák kapuja előtt. Büntetéseket nem osztottak, figyelmeztetésekkel próbáltak célt érni. A veszélyes útkereszteződésekben Makón, Apátfalván, Klárafalván polgárőrök, Deszken önkormányzati jelzőőrök segítik a gyalogosok, elsősorban a gyerekek átkelését a zebrán.

– Szinte ez a legveszélyesebb, amit egy szülő megtehet – mondta Kovács István, aki éppen végzett műszakjával, ugyanis főállásban mentősofőr. A többiekhez hasonlóan ő is önkéntesen segíti a városőrség munkáját. – Az út közepén, a villamossín mellett szállnak ki, ez nagy felelőtlenségre vall – tette hozzá a tekintélyt parancsoló külsejű férfi és már ment is figyelmeztetni a szülőt. Aki felháborodott.

– Hiába van kirakva a várakozni tilos tábla, több szülő kiszáll és bekíséri gyermekét a kapun, ezzel megfosztva másokat a megállás lehetőségétől. Szerencsére a jelenlétünk hatásos: már nem olyan gyakran parkolnak két sorban az autóikkal – magyarázta Papdi István, aki biztonsági őr, és szívességből segít, fizetést ő sem kap. Antali Jánossal és Kovács Istvánnal hármasban vigyáznak a iskolások épségére. Kérésükre a villamos sofőrje is megállt és készségesen átengedte az iskolásokat.
– A kisfiam, Ádám most kezdte az első osztályt, ezért különösen örülök ennek a kezdeményezésnek. Így talán hamarabb el merem engedni egyedül is az iskolába – érvelt egy apuka, Paszternák Zoltán.

Kaszáné Toppantó Gabriella szerint az átkelők itt életveszélyesek, egészen addig, amíg nem építenek egy jelzőlámpát. Ő inkább a kapuig kíséri a tízéves kisfiát, Alexot.

A zebrán mindenféle bizonytalanság nélkül kelt át Péter. Megkérdeztük: a zöld mellényeseknek köszönhető, hogy ilyen magabiztos? A tizenkét éves fiú elárulta, nem fél a forgalomban, képes önállóan közlekedni.

A baleset-megelőző akció a szegedi városőrség, a polgárőrség, illetve a rendőrség közös programja. Kovácsné Vadászi Erikától, a szegedi városőrség elnökétől megtudtuk, az együttműködés már hét éve tart. A városőrség október 15-éig tud még vigyázni a zebráknál. Jó lenne, ha egész évben tartana a program, de nincs rá kapacitásuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis kutya, nagy csont

Mamutcsontot talált Nagy-Britanniában egy drótszőrű kis kutyus. Daisy gazdájával gyakran sétál a… Tovább olvasom