Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Vásár, piac, buszállomás a Mars téren

Szeged - Ma iskolák, lakóházak és a Csillag börtön rácsos tömbje keretezi a Mars teret, amelyen a buszpályaudvar és a piac osztozik. Hajdanán a katonaságé volt a főszerep.
A Mars teret, ha szembeállunk vele a nagykörúton, balról a Gábor Dénes Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium épületei határolják. A tanintézet 1956-tól lakja a többször bővült komplexumot – mondja Apró Ferenc helytörténész. Előtte a Petőfi, korábban a Horthy Miklós laktanya működött benne, de a szegediek a 46. gyalogezred kaszárnyájaként ismerik. Sokan emlegetik az iskolát „Bebritsnek", korábbi névadóját, Bebrits Lajos közlekedési és postaügyi minisztert 1992-ben cserélték le a holográfia kidolgozásáért Nobel-díjat kapott Gábor Dénesre. Az épületegyüttesben található még a bencés gimnázium tagintézménye és egy felnőttoktatási gimnázium.

A tér emblematikus épülete a Csillag börtön. Wagner Gyula büntető törvényszéket és fegyintézetet tervezett egyben. A Mars térre néző törvényszék 1883-ra készült el. Az épület két oldalán van a törvényszéki fogház, mögöttük pedig az a kereszt alakú épület, ahol az elítéltek töltik büntetésüket, és amelyről a Csillag kapta közkeletű nevét. Amikor a bíróság 1906-ban átköltözött a Széchenyi téri épületbe, a helyét elfoglalta a büntetés-végrehajtási intézet.

1965-ben épült fel a buszpályaudvar épülete – a fotó Deák Endre gyűjteményéből való.
1965-ben épült fel a buszpályaudvar épülete – a fotó Deák Endre gyűjteményéből való.

A Mars teret keretező harmadik objektumot Vígh Albert tervezte, és 1896-ra lett kész. Fa- és fémipari szakiskola, majd felső ipariskola nyílt benne, gépész és villamosipari tagozattal. Legismertebb tanára Kún József költő és műfordító volt, a Szegeden tanító Babits Mihály jó barátja. Az intézményből vegyipari középiskola, később vegyipari technikum lett. Viselte Horthy Miklós kormányzó fiának, Istvánnak a nevét és Irinyi Jánosét is. Itt kapott helyet a tartósító- és húsipari technikum, amelyből Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum, majd 1970-ben Élelmiszeripari Főiskola lett. Előbb a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem főiskolai kara volt, tizenkét éve a szegedi egyetem része.

Az Attila utca felé vezető boltív a tér jellegzetes háztömbje alatt vezet át; 1955-ben húzták fel, Nagyfalusi Antal tervezte.

A tegnapi felvétellel össze lehet hasonlítani, mennyi változás történt 45 év alatt. Fotó: Frank Yvette
A tegnapi felvétellel össze lehet hasonlítani, mennyi változás történt 45 év alatt.
Fotó: Frank Yvette

Bemutatkozik a projekt

A város, a Mars téri piac és a projektet lebonyolító Szeged Pólus Kft. vezetése ma az ország turisztikai szakembereinek városnézésen és konferencián mutatja be a lezáráshoz közeledő 3,3 milliárdos belváros-rehabilitációs programot. Ebbe tartozik a Kölcsey utca, a Reök-palota előtti tér, a Gutenberg utca és a Mars tér felújítása. Ismertetik a szakmával a folytatást is: a 2,5 milliárd forintból jövő nyáron kezdődő belváros-rehabilitáció II. projektet. Ennek az egyéves programnak a része – megírtuk – a Dugonics és az Árpád tér rekonstrukciója.

A hódító isten a névadó

A hódító római istenről, Marsról kapta eredeti nevét a 2,5 hektáros tér, hiszen sokat masíroztak, gyakorlatoztak rajta a kaszárnya bakái. 1945-ben nevezték el Karl Marx német filozófusról; emléktáblát a nagykörúti oldalon, a 19. számú ház kapubejárójában avattak neki. Azóta sokan hívják a teret változatlanul Marxnak, holott a Mars nevet visszakapta a rendszerváltás után. Régen állat- és gabonavásárokat tartottak a téren, de a mostani piac csak jóval később foglalta el a helyét. 1932-től kocsikról árultak itt portékát, 1950-ben telepítették ide a kiskörúti kisipari termékek piacát. A Marsra futott be a villamos a Kálvária sugárút és Boros József utca felől. 1965-ben épült fel a buszpályaudvar legyező alakú, parkkal övezett épülete. 1971-től jött át a Horváth Mihály utca környékéről az ipari vásár.

Olvasóink írták

 • 9. kiokushyn 2010. december 10. 09:04
  „A Centrum gödör után a legrondább helye városunknak.”
 • 8. lacla 2010. december 09. 21:52
  „Hát, régebben bizony sokkal szebb volt a környék...”
 • 7. jay_és_néma_bob 2010. december 09. 16:27
  „3. hozzászólás valoperes_zugugyved 2010.12.09. 09:45

  Te egy gigantikus zseni vagy, hallod.
  Egy magántulajdont majd fel fog vajon újítani a város (állam)?

  5. hozzászólás alfoldi 2010.12.09. 11:33

  Igen, mert házak veszik körül :)

  Az én személyes véleményem az, hogy vagy rakják ki a kálvária mellé kifelé, vagy egy mélygarázst építeni, ahova a távolsági áll meg.”
 • 6. soligor 2010. december 09. 12:48
  „képzeld dodó , egy ideje eltűntek.......
  szerencsére:)
  valahol máshol vannak, de nem érdekel hol :)”
 • 5. alfoldi 2010. december 09. 11:33
  „Olyan mintha a csepeli lepukkant iparnegyed ide költözött volna!

  Kerítések tömege! Ezt térnek nevezik Szeged közepén?”
 • 4. dodó 2010. december 09. 11:30
  „Cigíít, cigíít...”
 • 3. valoperes_zugugyved 2010. december 09. 09:45
  „sing sing
  kimaradt a cikkbül
  vajh miért?
  szeged szégyene.”
 • 2. zöldbéka 2010. december 09. 09:30
  „Szerintem egy szép parkot kellett volna csinálni. A pályaudvart és a piacot külterületre kellett volna telepíteni. Természetesen úgy, hogy a közlekedés gyors és kényelmes legyen. Tudom ez nem kevés pénz, de ha már csinálják, akkor legyen olyan, ami hosszú távon is jó a városnak.
  Én így látom!”
 • 1. Tyt 2010. december 09. 09:25
  „Mars tér - a város legvisszataszítóbb közterülete. A kedvem elmegy, ha csak rá gondolok. Mars tér = sár, kosz, szemét, csövesek, kéregető kancsal kisebbség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosul a buszmenetrend

Csongrád megye - Vasárnaptól módosítja a menetrendet egyes helyközi és távolsági autóbuszvonalain a… Tovább olvasom