Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Vasarely unokája Szegeden

Szeged - A Móra-múzeum Vasarely-kiállítását a világhírű alkotó unokája, Pierre Vasarely nyitja meg péntek délután. Megtudhattuk tőle, mi volt a művész kedvenc süteménye, és hogy két évet letagadott a korából.
– Én voltam a nagyapám egyetlen unokája és a legfőbb játszótársa. Mellette voltam a műtermében – mesélte Victor Vasarely unokája. Pierre Vasarely tegnap érkezett, noha felajánlották neki, hogy sofőr viszi körbe a városban, nem kérte, gyalogszerrel szeretné felfedezni Szegedet.

– Akárhányszor megkért, elkísértem a nagyapámat Magyarországra, eljöttünk a pesti kiállítására és a pécsi múzeum megnyitójára – tette hozzá Pierre Vasarely. Magyarul nem beszél, édesanyja francia, nagyapjával is franciául társalgott. A világhírű művész megtanította neki magyarul a világ legszörnyűbb káromkodásait, és elégedetten derült rajta, hogy amikor előkelő magyar vendégeket fogadott, az unokája ezzel produkálta magát. Pierre Vasarely tavaly kezdett magyarul tanulni, tizenkét és nyolcéves fiát is taníttatja.

A nagyapa inspirálta marcipánpiramist Pierre Vasarely vágta fel Szűcs Zoltán főcukrász segítségével. Fotó: Segesvári Csaba (Képgaléria)

– Én vagyok az egyetlen a családban, aki nem lépett művészeti pályára – mondta a negyvenhét esztendős unoka, aki szakértője a kinetikus művészeteknek, végzettsége szerint pedig a politikatudományok doktora. Pierre Vasarely gondozza a hagyatékot, ami az utóbbi években perekkel jár, a dél-franciaországi Aix-en-Provence- ból az életmű mozdítható részének ugyanis néhány éve lába kelt. Azt is kiderítette nemrég, hogy a világhírű nagyapa hiú volt: két évet letagadott a korából. Noha a lexikonok szerint 1908-ban született, a valódi dátum 1906.

Amikor a Vasarely házaspár 1930-ban kivándorolt, vasárnaponként cukrászdába jártak „rumos babát" és Ekler-fánkot enni. A mestert állítólag később is le lehetett venni a lábáról süteménnyel és csokoládéval. Vasarely a francia édességek mellett élvezettel evett „hazai" finomságokat: kolbászt és körözöttet, valamint szívesen ivott egri bikavért és tokajit.

Vasarely kedvenceit elkészítette a Virág cukrászda. Március végéig megkóstolható Szűcs Zoltán főcukrász remeke, a rumos baba rumos-gyümölcsös-habos piskótája és a kávés-karamellás Ekler-fánk. A cukrászok és a Móra-múzeum munkatársai az unokát tegnap saját alkotásukkal lepték meg: tizenkét kilós százötven szeletes op-art stílusú Vasarely-piramis készült, mellé meggyes-csokis, pisztáciás és málnalekváros Vasarely-kockát kínáltak.

Egyedülálló válogatás

A Móra Ferenc Múzeum első emeleti kiállítótermében ma délután 5-kor Pierre Vasarely nyitja meg a március végéig látható tárlatot. A pécsi Janus Pannonius, a Szépművészeti Múzeum és Csepei Tibor magángyűjteményéből csak Szegeden látható összeállítás összértéke eléri az egymilliárd forintot. A Vasarely-alkotások emelt belépődíjért tekinthetők meg. A felnőttjegy 1000, a diák és a 65 év alatti nyugdíjas 500, a csoportos diák 300 forintba kerül. A családi jegy (2 szülő+3 gyerek vagy 1 szülő+3 gyerek) 1800.

Olvasóink írták

  • 2. Kalmár Anna 2008. február 15. 11:39
    „...én is,én is...Ott leszek!”
  • 1. Tóth Margit 2008. február 15. 05:37
    „Nagyon örülök, hogy itt nálunk kiállításra kerülnek Vasarely képei.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háry János logopédussal készült

Szeged - Eredetileg nem szerepelt az évad műsortervében Kodály Zoltán daljátéka, a Háry János, amit Cseh Antal címszereplésével, Toronykőy Attila rendezésében péntek este 7 órától mutatnak be a Szegedi Nemzeti Színházban Tovább olvasom