Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Vásárhelyivé lett a szegedi kendergyár: mintha platánokat ültettek volna át

Szeged, Hódmezővásárhely - Az Első Magyar Kenderfonó Zrt. 2009-ben Szegedről Vásárhelyre vitte át a termelését, a telket ugyanis az ECE cégcsoportnak adták el. Helyén épül az Árkád Szeged bevásárlóközpont. Meglátogattuk a szegedi gyárat – immáron Hódmezővásárhelyen.
A szegedi kendergyár 2008 végén kezdte el az áthurcolkodást Hódmezővásárhelyre, a kiürített gyárat 2009 áprilisában kellett ugyanis átadnia a vevőnek, az ECE cégcsoportnak. Vásárhelyen tavaly május 1-jén indult újra a termelés. Több mint egy év telt el az új helyen, ezért megkérdeztük Keresztesi Margit vezérigazgatót, igazolta-e az élet azt a nehezen meghozott döntést, hogy olcsóbb telephelyre van szükség a gazdaságos termeléshez.

A vezérigazgató asszony elmondta: amikor véglegessé vált, hogy meg tudnak állapodni az ECE-vel, a költözésre mindössze 6 hónap állt rendelkezésre. Ezért új csarnok építése szóba sem jöhetett, csak bérleményben tudtak gondolkodni. Szerették volna Szegeden tovább üzemeltetni a céget, de csak Hódmezővásárhelyen találtak számukra technológiai szempontból megfelelő csarnokot.

Vásárhelyivé lett a szegedi kendergyár. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A gyár költöztetésével kapcsolatos döntés időpontja egybeesett a 2008 utolsó negyedévében kezdődött gazdasági válsággal – magyarázta Keresztesi Margit –, ezért a tartósnak ígérkező piacvesztés miatt csak a gépek egy részét telepítettük át – 100 kamionnal Vásárhelyre és Szegvárra – eleve kisebb helyre. Így a hódmezővásárhelyi csarnok éves bérleti díjának összege a Szegeden kifizetett építményadónak mindössze a 60 százaléka.

A fűtés- és áramszámla is alacsony, hiszen a vásárhelyi telephely modern, ipari tevékenységre kialakított létesítmény. Az egyszintes, teljes kiszolgáló rendszerekkel felszerelt épületben a technológiailag legcélszerűbb gyártóvonalakat alakították ki. Az anyag beérkeztetésétől a készáru kiszállításáig a legrövidebb anyagmozgatási útvonalakat szervezhették meg. A cég „nyereségtermelő képessége" jelentősen javult – foglalta össze az előnyöket az első számú vezető. És a bővüléshez szükséges feltételek is adottak, minden a piaci lehetőségek függvénye.

Vásárhelyivé lett a szegedi kendergyár. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A kendergyár létszáma most 58 fő – mind régi szakember –, közülük a vásárhelyi fióktelepen 40-en dolgoznak. De csak ketten vásárhelyiek, a többiek szegediek és szegváriak. Az átjáró munkatársak vállalták az utazást céges, illetve saját autóikkal: műszakonként „gyűjtőjáratokat" szerveznek.

Zsigmond Vilmos itt kezdte

Az átköltözés nagyon nehéz döntés következménye volt – mondta Varga Ferenc koordinációs igazgató –, mintha a Széchenyi téri platánokat ültettük volna át a vásárhelyi Kossuth térre. Hiszen a kenderfonó Szeged történelmének része, több mint 250 éve meghatározó iparág a város életében, amelyhez ezer szállal kötődött. Szinte nincs olyan szegedi család, ahonnan valaki ne dolgozott volna a Kenderfonóban, nem ritkán 2–3 generáció is. Itt kezdett Zsigmond Vilmos is, akit később a gyár ajánlásával vettek fel a Színház és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára. Mindemellett a kenderfonó egy termelőüzem, amelyet teljesen körbeölelt a város. Az eredeti utcafrontokon, a környező utcákban építkező lakók tiltakozása miatt sok ablakot be kellett falazni. Az üzemcsarnokokat csak mesterséges fénnyel lehetett megvilágítani. A régi üzemépület adottságai lehetetlenné tették egy korszerű üzemi logisztika felállítását.

Olvasóink írták

 • 11. szeti 2010. október 09. 18:07
  „9. A pláza rossz helyen van, én is utálok kijárni. Ráadásul béna a felhozatal (üzletek). Az Árkádban ezerszer jobb boltok lesznek, ráadásul sokkal több, és 10 perc séta a belvárosból, ráadásul a felújított Gutenberg utcán.”
 • 10. szeti 2010. október 09. 18:06
  „Kár, hogy elköltözött, de emberek, ÖRÜLJÜNK, HOGY MAGYARORSZÁGON MARADT (ráadásul a megyében), és nem Romániába rakták át.

  4. Itt az Árkád fizeti majd az adót Szegednek, és az jóval több pénz lesz, hidd el. :)

  Ettől függetlenül én sem örülök, hogy elköltözik egy termelő cég. Igazán adhattak volna neki helyet valahol a város szélén...”
 • 9. Alsóváros 2010. október 08. 13:54
  „A pláza is tele van üres üzletekkel, bezárt, üresen álló boltokkal. El fogjuk tartani az Árkádot?”
 • 8. bélás 2010. október 08. 12:08
  „az se termelt úgy , mint elődje. Nekem szinte az összes ősöm ott dolgozott, én meg a kendergyári óvodába jártam, de miután a Heavy átvette fele annyi embert se láttam mint anno.
  Nem pláza kell, hanem nagy élelmiszer áruház”
 • 7. antikos 2010. október 08. 11:17
  „Így köll ez csinálni! Bíza! Elpaterolni ami termel, ami meg nem az gyüjjön...”
 • 6. csanyiv 2010. október 08. 10:09
  „Másrészt nem Botka paterolta ki őket, hanem a Kendergyár tulajdonosai adták el a telküket jó pénzért. Sőt éppen a Fideszes vezetésű megyei önkormányzattal kellett megállapodnia az ECE-nek a terület egy részének megvásárlásáról.”
 • 5. ízizí 2010. október 08. 09:48
  „Szörnyen nézett ki az a gyári épület itt a belváros peremén valljuk be, egy pláza mégiscsak jobban fog mutatni a környéken, nem beszélve mennyi munkahelyet teremt majd.”
 • 4. jq 2010. október 08. 08:27
  „Lehet, hogy a munkások most is szegediek, de az iparűzési adót már biztos nem itt fizeti a cég...”
 • 3. Szegediember 2010. október 08. 07:58
  „Birodalmi 2010.10.08. 07:49 : Ja az árkádok vezetői tök hülyék és nem mérték fel a keresletet ugye? Csak idehoz több milliárdot, hogy legyen legalább hülyeséget ne írj. Nem lesz üres.
  Amúgy meg a létszám aki a termelő cégnél dolgozik az szegedieket alkalmaz”
 • 2. Birodalmi 2010. október 08. 07:49
  „Ezért kell botkára szavazni!
  termelő cégeket kipaterolja, jöhet az újabb bevásárló központ, ami majd kong az ürességtől :)”
 • 1. joy 2010. október 08. 07:33
  „Sosem tudtam, miért falazták be a gyár -egyébként sem átlátszó- ablakait, mert a zaj nem nagyont csökkent.
  Sajnálpm a Kendergyárat, mert régi, szép emlék, bár csak iskolai üzemlátogatáson voltunk benne, de csaknem naponta jártam arra ált.suliba.
  De megértem. Nekik is jobb, a városnak is.
  Nem 58, hanem soxáz emernek nyújt munkát majd a megépülő Árkád.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csobbanás, masszázs a fürdőkultúra napján

Több száz éves, de sokak által nem ismert a magyar fürdőkultúra múltja. Így a Magyar Fürdőszövetség szombaton hagyományteremtő célzattal megrendezi a magyar fürdőkultúra napját. Tovább olvasom