Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Vasárnap lakat, hétköznap zárás 10-kor

Csongrád megye - Eldőlt: 2015. március 15-étől nem lehetnek nyitva a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek vasár- és ünnepnapokon. Az ennél kisebbek kinyithatnak, amennyiben a tulajdonos vagy a családtagja áll be a pult mögé. A Kisosz januárban felméri, hány ember munkahelye szűnhet meg.
– Beállok a pult mögé, mindent megteszek, hogy megtarthassuk a vevőinket – mondta Vörös László, a szegedi Zrínyi Csemege, egy majdnem 24 órában nyitva tartó kisbolt cégtulajdonosa. – Régebben nonstop voltunk nyitva, most vagy éjfélig, vagy éjjel 2-ig szolgáljuk ki a vevőket. Nem lesz más hátra, jövőre este 10 után én szolgálom ki az embereket.

Menekülő útvonalak

A Spar és az Auchan máris 200 négyzetméteresnél kisebb, franchise-rendszerben működő egységek nyitásában, a meglévők átalakításában gondolkodik. Nem tudni, mi lesz az Árkáddal és a Szeged Plazával, hiszen a mozi, valamint az üzletek egy része nyitva tarthatna. A kérdés az lesz, megéri-e őrizni és takarítani plusz egy nap a hatalmas épületet néhány üzletért.
Vasárnap lakat, hétköznap 6–22 óráig tartó rend. A törvény szerint 2015. március 15. után a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek vasárnaponként és ünnepnaponként zárva kell tartaniuk. Szegeden és a megye nagyobb városaiban nem nyit ki a Tesco, az Auchan, az Aldi, a Spar, a Lidl, a Penny, a Metro, a Baumax, az Obi, a Praktiker. A 200 négyzetméternél kisebbek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak akkor, ha a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik benne. Az számít tulajdonosnak, akinek legalább 20 százalékos részesedése van.

Korlátozzák a hétköznapi nyitva tartást is, csak 6 és 22 óra között lehet kiszolgálni a vevőket. Ez a nagyok közül a nonstop Tescókat, a kisboltoknál az éjjel-nappali egységeket érinti.

Kivételek. A vendéglők, kocsmák, fürdők mint vendéglátó és turisztikai szolgáltatók nyitva maradhatnak. A gyógyszertárakra se vonatkozik a tilalom. Lehet árusítani a piacokon, a vásárokon, a reptéri boltokban, a pályaudvarokon, a benzinkutakon és a világörökséghez tartozó területeken. Nyitva lehetnek a trafikok is, de még nem tiszta, mettől meddig. A szintén kivételezett pékek vasár- és ünnepnapokon 5–12 óra között, az újságosok és virágosok 6–12 óra között lehetnek nyitva.

Mindent megtesznek, hogy megtartsák a vevőket. Fotó: Frank Yvette
Mindent megtesznek, hogy megtartsák a vevőket. Fotó: Frank Yvette

Advent más. Az adventi vasárnapokon 6 és 22 óra között bárki nyitva lehet, ám december 24-én és december 31-én csak 6–12 óráig. Ezenkívül évente egy tetszőleges vasárnap is nyitva lehetnek a boltok.

6000-nél is több

– A megyében 2600, kereskedelemből élő egyéni vállalkozó van, az összes üzlet száma több mint 6000 – mondta Martonosi István, a kamara kereskedelmi tagozatának elnöke. – A két szám nincs szinkronban, mivel vannak kft.-k, bt.-k által üzemeltetett boltok is, egy vállalkozóhoz pedig több üzlet is tartozhat. Azzal kapcsolatban, mi lesz a vasárnapi zárva tartás következménye, azt válaszolta: ember nincs, aki megmondja, mire lehet számítani.

Kosarat kapott a Tesco. Március 15-től az áruház sem vasárnap, sem hétköznap este 10 óra után nem nyithat ki. Fotó: Frank Yvette
Kosarat kapott a Tesco. Március 15-től az áruház sem vasárnap, sem hétköznap este 10 óra után nem nyithat ki. Fotó: Frank Yvette

Bezárják a szabálysértőt. Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, amely első alkalommal legalább 5–15 napra, a második jogsértésnél 30, a harmadiknál 90 napra záratja be a boltot. Bármelyik következő jogsértés esetén viszont már egy évre lakat kerülhet az üzletre.

Búcsú a vasárnapi pótléktól

Beszéltünk egy kisbolt alkalmazottjával, aki elmondta: a vasárnapokkal eddig mintegy 30 ezer forinttal toldotta meg a minimálbéres fizetését, amitől jövőre búcsút vehet. Ez nem átlagos összeg, a maszek világban egyedi szerződések vannak. A multiknál dolgozók a munka törvénykönyve szerinti 50 százalékos bérpótlékot kapták a vasárnapokért, jövőre nekik ennyivel csökken a fizetésük. Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára elmondta, januárban felmérik a vállalkozói reakciókat: ekkor kiderül az is, hány ember elbocsátására lehet számítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik nem mond le a bűnöző elemek kilakoltatásáról

- A bűnözői életformát folytató bérlőinek felmondhasson a szegedi önkormányzati bérlakásokat kezelő IKV - javasolja Tóth Péter. Tovább olvasom