Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Vasárnapi csúcs az éttermekben

A magyaroknak csupán öt százaléka jár rendszeresen étterembe, honfitársaink közel fele még egyszer sem étkezett vendéglátóhelyen – derül ki egy felmérésből. Szegedieket kérdeztünk étteremlátogatási szokásaikról. Majdnem mindenhol erős fél ház fogadott minket, ami munkanapon nem tűnt rossz aránynak.
Marsi István és családja szerint a kulturális kikapcsolódást, például a színházi előadást az éttermi étkezés teszi teljessé. Fotó: Gyenes Kálmán
Szeretnek és pénzük is van a szegedieknek arra, hogy étterembe járjanak – állapítottuk meg már pénteken, amikor ebédidőben több szegedi vendéglátóhelyre is ellátogattunk. Majdnem mindenhol erős fél ház fogadott minket, ami munkanapon nem tűnt rossz aránynak.
Barna Gáborék ebédszünetüket használták fel arra, hogy betérjenek a Roosevelt téri halászcsárdába. Elmondták, régebben többször is megengedhették maguknak az éttermi kosztot, mára csak a péntekek maradtak. Ezt azonban nem szívesen hagyják ki – az egész heti munka után jólesik egy kis kikapcsolódás. – Minden héten betérünk ide a hét utolsó munkanapján. Egy jó halászlére kell áldoznia az embernek – mondta Barna Gábor.

Dudás Gyula távgyalogló olimpikonunk mindennap vendéglőben eszik. – Most a feleségemmel érkeztem, de legtöbbször egyedül jövök. Eredményeim miatt a Roosevelt téri étterem vendége vagyok, amit szép gesztusnak tartok. Ha saját zsebből kellene mindezt fizetnem, bizony nem futná a pénzemből – magyarázta. – A házassági évfordulónkat és a szülinapokat is étteremben ünnepeljük. Ekkor persze saját zsebből fizetünk, de ilyen alkalmakkor nem sajnálja az ember a pénzt – mondta.

Dudás Gyuláék az étel elfogyasztása után is szívesen időznek az éttermekben, ahol jókat beszélgetnek. A felszolgálók szerint azonban ez inkább hét végén jellemző, máskor az emberek munkahelyeikre sietnek vissza.

A felszolgálók szerint a vendégek inkább csak a hét végén időznek szívesen az étteremben. Fotó: Gyenes Kálmán
Üzletkötés délidőben

Hétköznap azonban egyeseknek a munkahelyük költözik az étterembe, ahol üzleti megbeszéléseket tartanak. László Attila rendszerint vendéglátóhelyekre hívja meg ügyfeleit, de csak ásványvizet vagy kávét szoktak rendelni. – Az étteremnek bensőségesebb a hangulata a kávézónál vagy az irodánál. Tapasztalatból mondom, egy üzlet megkötésekor fontos a kellemes környezet – árulja el a férfi a Port Royalban. Arra nem kívánt válaszolni, milyen jó üzletek köttetnek az éttermekben.

Tegnap először nem éttermekben, hanem a színház előtt érdeklődtünk. Azt kérdeztük a délelőtti előadásról távozó emberektől, elmennek-e étterembe. A többség igennel válaszolt. Wébel Dezső feleségével nézte végig a filharmonikusok koncertjét. – Nálunk nem számít különleges alkalomnak a színházba járás, de a kulturális kikapcsolódást meg kell annyival tisztelni, hogy utána ne otthon főzzön az ember, hanem egy étterembe térjen be – mondta. A középkorú házaspár az Aranyoroszlánban elfogyasztott ebéd előtt még a kiállítást is megtekintette a várban.

Egy hónapban egyszer

Nem úgy Marsi Istvánék, akik azonnal a Roosevelt téri halászcsárda felé vették az irányt, ahova folyamatosan érkeztek a színházból az emberek. Nem sokkal fél egy után már alig lehetett szabad asztalt találni. Marsi István szerint alkalomtól függ, hogy mikor mennek étterembe. Náluk nem a név- és születésnapok jelentik az apropót, sokkal inkább egy kulturális esemény után étkeznek vendéglőben. Rendszeres étterembe járónak mondják magukat, egy hónapban egyszer bizonyosan felkeresnek egy vendéglátóhelyet. – Ez nyáron még sűrűbben szokott előfordulni, ha rokonok vagy ismerősök látogatnak hozzánk – tette hozzá felesége.
Kultúra vagy étterem

Farkas Andrea két fiával a színházból hazafelé tartott. – Reggel bepaníroztam a zöldségeket, most hazamegyünk és kisütöm. Nem szoktunk sűrűn étterembe járni. Kultúrára és étteremre együtt nem futja – mondta Farkas Andrea.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székesfehérvárra szállítják az alföldi tej egy részét

A tagjaitól átvett tej feldolgozására és exportra készül az Alföldi Tej Kft., amely november óta… Tovább olvasom