Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Vasárnapi zárva tartás: tesztüzem jöhet márciusban

Szeged - Ma még nem tudni, hogy szűk 2 hónap múlva nyitva lesz-e vasárnaponként a Szeged Plaza és az Árkád üzleteinek egy része. Amire viszont mérget lehet venni: zárva tartanak a hipermarketek és a barkácsáruházak.
 Új tulajdonosok születnek

Információink szerint a 200 négyzetméteresnél kisebb üzletek tulajdonosai már új társasági szerződéseket írnak, alkalmazottakat vonnak be a cégbe 1 százalékos tulajdoni hányadokkal, hogy győzzék személyzettel a vasárnapi nyitva tartást. Aki ugyanis dolgozik, annak vagy tulajdonosnak, vagy családtagnak kell lennie. A logisztikában azonban nem lesz változás. – Eddig is csak heti 2 alkalommal szállítottunk árut a kisebb üzleteknek, a Reáloknak, Reál Pontoknak, nem tervezünk hétvégi munkát – mondta Kormosné Várkonyi Zsuzsanna, az Alföld-Szeged Kft. értékesítési vezetője.

– A törvény szerint a vasárnapi zárva tartás alól a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a kivételek, amennyiben a tulajdonos vagy a családtagja szolgálja ki a vevőt – magyarázta Vámos György.

– A törvény szerint a vasárnapi zárva tartás alól a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a kivételek, amennyiben a tulajdonos vagy a családtagja szolgálja ki a vevőt – magyarázta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

– Ha ebből indulunk ki, akkor egy Árkádhoz hasonló bevásárlóközpontban most nyilván azt nézegetik, hány üzlet kisebb 200 négyzetméternél, hány vendéglátóhely, játszóház van, amelyekre nem vonatkozik a tilalom – folytatta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – A döntés kalkuláció kérdése: nyilvánvaló, hogy veszteség keletkezik, hiszen kevesebb bevételre számíthatnak, az épületet télen fűteni, nyáron hűteni kell, és ki kell fizetni a kiszolgáló személyzetet is.

Egyeztetnek a bérlőkkel a vasárnapi nyitva tartásról. Fotó: DM
Egyeztetnek a bérlőkkel a vasárnapi nyitva tartásról. Fotó: DM

Vámos György információi szerint azok a bevásárlóközpontok, amelyekben mozi is üzemel, biztosan megpróbálkoznak a vasárnapi nyitva tartással, „tesztüzemet" tartanak március 15. után. Utána minden azon múlik majd, a filmszínházak becsalogatnak-e annyi látogatót, hogy megérje kinyitni a „házat". Kérdésünkre, miszerint változhatnak-e az eddigi bérleti szerződések, például ráterhelhetik-e a vasárnapi költségeket a nyitva tartó üzletekre, azt válaszolta: mindez alku kérdése.

Természetesen szerettük volna megszólaltatni Gálné Molnár Ildikót, a Szeged Plaza vezetőjét és Gazdag Dánielt, az Árkád Szeged igazgatóját, de egyelőre csak annyit mondtak: még tartanak az egyeztetések. Amint megszületik a döntés, tájékoztatnak. Gyuris László, a szegedi A Cappella tulajdonosa nem csinált titkot abból, hogy nyilatkozott szándékairól az Árkád vezetésének: ragaszkodik a vasárnapi nyitva tartáshoz, miután vendéglátóhelyekre nem vonatkozik a tilalom.

Egyeztetnek a bérlőkkel a vasárnapi nyitva tartásról. Fotó: DM
Egyeztetnek a bérlőkkel a vasárnapi nyitva tartásról. Fotó: DM

Ami biztos, hogy Szegeden és a megyében március 15. után egyik Tesco, Spar, Auchan, Lidl, Aldi, Metro, Praktiker, Obi se lesz nyitva 50 vasárnap, csak az adventi időszakban.

Népszavazás

200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében – mondta Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetsége nevében. Demjánék kedden a VOSZ és a Liga Szakszervezetek által benyújtott, a vasárnapi zárva tartás elleni népszavazási kezdeményezés részleteiről tartottak sajtótájékoztatót. Felmérések szerint 25-50 ezer ember veszítheti el az állását a kereskedelemben. Gaskó István szerint „nem lesz könnyű dolog" a népszavazás, mivel 2012 óta több mint 50 százalékos részvételi arányt ír elő az Alaptörvény. 4 millió választópolgárból több mint 2 milliónak kellene elmennie és érvényesen szavaznia, és több mint 1 milliónak kellene igent mondania a vasárnapi nyitva tartásra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Péter: Négylevelű lóherét gyűjtöttek a közmunkások

Tóth Péter tud olyan megyei településről, ahol a közmunkásoknak négylevelű lóherét kellett gyűjteniük. A jobbikos politikus szerint jelenlegi formájában megbukott a közmunkaprogram. Tovább olvasom