Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Vásárok, díszfények, fenyőfák, programok Szegeden

Szeged - Hétfőn elkezdődött a szegedi Széchenyi téren a karácsonyi vásár építése. A Dóm és a Dugonics téren is várják majd az érdeklődőket. A díszkivilágítás sem hiányzik majd, a város fenyőfáját Dorozsmáról hozzák majd.
Bő két hét múlva, november 30-án kezdődnek a hagyományos karácsonyi ünnepi hetek Szeged belvárosában – három helyszínen. A Széchenyi téren idén is telt ház lesz. Az árusok száma nem növekedett tovább, idén is hetvenen kínálnak karácsonyi ajándékot, ünnepi hangulatú ételeket és forró italokat a faházikókban. A vásár alapterülete azonban bővült, hatszázötven négyzetméteren árulnak – tudtuk meg Szélpál Gábortól, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától.

A téren hétfőn már ácsolták a megszokott faházikókat. Idén sem állítanak nagyszínpadot a programoknak, helyette a járókelők kaláccsal, teával, forralt borral a kézben körbe állhatják a betlehemes játékokat és a fellépők zenés-táncos ünnepi műsorszámait.

A Dugonics téren a vendéglátásé a főszerep, és a szeretetebéd sátra is idetelepül.

A Széchenyi téren hétfőn már ácsolták a fa építményeket. Fotó: Frank Yvette

A Dóm téren újra az Ördögszekér Bt. szervezi a meghitt adventi hangulatot hagyományőrző kézművesek kirakodóvásárával és melegítő italokkal. A fogadalmi templomnál a jövő héten kezdenek „építkezni", és ismét belakják szinte az egész teret. Mocselini Rudolf ügyvezető elmondta, az árudák harmincas létszáma lényegében nem változik, ám sokkal nagyobb – százhetven négyzetméter – alapterületű bálaszínházba várják fellépni a városi és környékbeli iskolásokat. Itt lesz a város hagyományos óriás adventi koszorúja, amelyen négy vasárnap ünnepélyesen gyújtanak gyertyát. A viaszgyertyák minden eddiginél nagyobb termetűek lesznek, egyenként ötven kilósak. Az elsőt december 2-án lobbantja lángra Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök. A tér másik szegletében élő tűz parázslik majd.

November 30-ától a város ünnepi fénydekorációba öltözik. Mint már megírtuk, a Belvárosi hídra felszerelték, a Tisza Lajos körúton pedig egész évre fent hagyták az égősorokat. A Széchenyi és a Dugonics téren, Dorozsmán és Szőregen a napokban szerelik fel a megszokott díszvilágítást. Új fények is gyúlnak: a Somogyi utcán és a Csillag téren tesznek fel dekorlámpákat a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. munkatársai. Az ünnep fényei január első hetéig maradnak fent, a szerelés és az üzemeltetés idén négy és fél millió forintba kerül.

A város karácsonyfája szintén november 30-tól díszíti majd a Klauzál teret; az idei fenyőt Dorozsmáról szállítják a belvárosba. Két kisebb fát is felállítanak a környezetgazdák, szokás szerint kerül egy a Bertalan híd lábához a Rókusi körútra, egy pedig a Kodály teret díszíti.

Olvasóink írták

  • 2. atomboy 2007. november 13. 09:36
    „Es kinyomtattak. Azert a kedves ujsagirononek lehetne egy kis helyismerete, felek, hogy nem idevalos. :)”
  • 1. E-Medve 2007. november 12. 23:20
    „Idézet a cikkből: "...szokás szerint kerül egy a Bertalan híd lábához a Rókusi körútra..."

    Ilyen nagy fenyőfa lesz? Vagy ez valami új, négy- (esetleg öt-) dimenziós modell?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetsátor a szegedi Dugonics téren

Szeged - Már elkezdődött a karácsonyi készülődés Szeged belvárosában. A megszokott programok mellett… Tovább olvasom