Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Vásárra viszik a bőrüket

Egyre többen tetováltatnak magukra ábrákat, de a tetoválóművész szerint az emberek többségében még mindig visszatetszést keltenek a bőrre felfestések. Kevés az igazán profi művész – az elrontott testképeket nehéz helyrehozni.
Győri Bertalan jól ismeri a tetoválók színes-érdekes világát Fotó: Frank Yvette
– Gyerekes hülyeség volt, tesztalanya voltam az egyik haveromnak – mutatta a lábán és felkarján „díszelgő" tetoválásokat Kovács Gergő a tetoválómesternek, aki nem rejtette véka alá véleményét. Győri Berci már több mint tíz éve űzi az ipart, jól ismeri a tetoválók színes-érdekes világát, de mind a mai napig haragra gerjed, ha kontár munkával találkozik.

– Sokan is vagyunk és kevés az igazán profi szakember – meséli a tetoválóművész, aki Gergőt semmi jóval nem kecsegtette. A lábán ugyan még ki tudná javítani egy nagyobb ábra felvarrásával a „szétfolyt" régi képet, de a vállán levő bőrelváltozásokon már ő sem tud segíteni. Miért nem megy plasztikai sebészhez? – Drága és csúnya heg marad utána. Ha semmi esély nincsen a kijavításra, azért elgondolkozom ezen a lehetőségen is – mondta.

– Szerencsére nincs divatirány a mintákban, hozzám csak egyéniségek járnak. A többség határozott elképzeléssel jön. Ez jó dolog, hiszen egy tetoválást nem egy hétre vesz az ember – magyarázza Berci, akinek tűje alatt mindegyik nem és korosztály megfordult az elmúlt évtizedben. – Tévedés azt hinni, hogy a tetkók iránt csak a fiatalok érdeklődnek. Egy hatvanon túli csaj is volt már az ügyfeleim között. Azt mondta most került olyan helyzetbe, hogy fel tudjon vállalni egy tetoválást. Jópofa volt – mesélte.

 
Hegek nélkül

Viczián Csaba plasztikai sebész tapasztalatai szerint egyre többen keresik fel a plasztikai klinikákat, hogy megszabaduljanak tetoválásaiktól. Az úgynevezett klasszikus tetoválásokat, mint a nyolcvanas években népszerű „Anyám" vagy „Julcsi" feliratokat egy-két lézeres kezelés alatt el lehet tüntetni. A profibb képek eltávolításához, amelyeket több rétegben vittek fel a bőrre, öt-hat alkalom szükséges. Erre a célra a Q-kapcsolt lézerek a legalkalmasabbak – a bőrfelületen nem marad látható nyoma a beavatkozásnak.

A tapasztalatok szerint aki egyszer rászánja magát, hogy tetoválást csináltat magának, újra és újra át szeretné élni a tetoválótű bizsergető érzését. – Olyan ez, mint az ópium – mondja Berci, utalva egyik kuncsaftjára, akinek felsőtestén már alig van szabad hely és hat éve folyamatosan dolgozik rajta. Természetesen vannak olyan ábrák és motívumok, amelyek mindig népszerűnek bizonyulnak. Ilyenek a távol-keleti írásjelek, a nonfiguratív motívumok és – meglepő módon – az „oldschool" tetoválások, mint a „Szeretlek Józsi", amit a XXI. század igényeinek megfelelően, kis szívvel és modern betűvezetési technikával lehet kérni.

Fohsz Bernadett nem szívet, hanem távol-keleti jeleket készült a gerincére tetováltatni. – Ez lesz a második tetoválásom, az elsőt 17 évesen csináltattam a derekamra, családi hatásra. Nálunk mindenkinek van tetoválása, de ennek a másodiknak mégsem örültek a szüleim – mondta a 21 éves lány, aki szerint még mindig ferde szemmel néznek az emberek arra, akinek különféle ábrák borítják a testét. – Egy brókercégnél dolgozom, ott sem örülnek túlzottan neki. Ha pedig állást keresel és feltűnő helyen van a tetoválásod, kicsi az esély hogy megkapd a munkát – beszélt tapasztalatairól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Közgarázd-ászok okosan gazdálkodtak

Harmadik helyezést ért el a szegedi Kőrösy szakközépiskola négy diákja a Magyar Nemzeti Bank… Tovább olvasom