Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Vaslakodalmasok ünnepeltek Mórahalmon

Vaslakodalmasokat ünnepeltek Mórahalmon. Kádár Ferencéknél Juci néni viszi a szót. Nagy náluk az egyetértést, pedig a két ember, mint tűz és víz, ellentéte egymásnak.
Kádár Feri bácsi és Juci néni együtt vannak – immár hatvan éve. Fotó: Schmidt Andrea
Amikor a mórahalmi rendezvényházba megérkezett Kádár Ferenc és neje, Dobó Julianna, a lányuk mosolyogva úgy köszönt el tőlük: aztán ügyesek legyetek ám!

A 82 esztendős Feri bácsi és a nyolcvanadikat taposó Juci néni nemrégiben ülte vaslakodalmát. Hatvan esztendeje, 1946 októberében szűkös idők jártak, amikor egybe keltek. Juci néni úgy emlékszik, akkor volt új a forint, hát nem is nagyon láttak belőle. Csak amolyan szegényesen százfős lakodalmat csaptak. Tyúkot és birkát vágtak akkoriban, Alsó-Központban az járta.

Nevetve idézték fel, hogy Feri bácsi fess legény volt, és csoda jól táncolt. Juci néni a bálon azért szeretett bele, és a fiatal menyecske irányította a sors kezét, ahogy ez már lenni szokott. Az is próbára tette a házasságukat, hogy saját fészekre nem telvén, negyven évig az asszony édesanyjával laktak egy fedél alatt. Az első névnapi ajándékát Feri bácsitól az asszony a mai napig őrzi: a kispohárral szaggatja a töpörtyűs pogácsát. Feri bácsi földet művelt, gazdaságot vezetett, fuvarozott. Juci néni pedig varrt világ életében, és együtt gondozta az urával a háztájit. Tőlük hordta a tejet mindenki. Teltek az évtizedek, felnevelték a lányukat. Unokájuk és dédunokájuk is született. Közben a település is felcseperedett, Mórahalom lett belőle, majd város.

Sokan csodálkoztak rajtuk, hogy szerethettek egymásba, hisz szöges ellentétei egymásnak. Juci néni beszélget, nevettet és nevet, Feri bácsi meg csak hallgat és somolyog vissza rá a nem létező bajsza alatt. Kérdeznünk sem kellett, mi a hosszú házasságuk titka. Másoknak is ajánlották: ha az asszony torzsalkodik, az ember menjen ki a friss levegőre. Különben meg mindent meg kell beszélni, és főként, engedni kell – tette hozzá a „vasvőlegény". Hisz olyan nincs, mondta, hogy kanál ne csördüljön.

Csendesen nevetve elevenítették fel, hogy együtt báloztak még fiatal korukban a másik két, idén ősszel ünneplő vaslakodalmas házaspárral: Masa Sándorral és Katona Irénnel, valamint Paplógó Jánossal és Börcsök Piroskával. Elbúcsúztunk, hazaindultak. Feri bácsi botra támaszkodva és Juci nénibe karolva sétált az utcán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitációs centrum: a kevesebb több

Gyermekrehabilitációs osztályt szeretnének kialakítani a vásárhelyi kórházban – írtuk… Tovább olvasom