Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Vass Nándor: Józanul csak én tudok énekelni

Bordány - Nincsenek már igazi nagy lakodalmak, disznóvágások, amikor nótázni lehet. Pedig a bordányi Vass Nándor nemcsak szeret, hanem tud is énekelni.
A legjobb népdalénekes és díszpolgár: Vass Nándor. Fotó: DM/DV
A legjobb népdalénekes és díszpolgár: Vass Nándor. Fotó: DM/DV
Két rangos elismerést is termett az elmúlt két év a bordányi Vass Nándornak (73). 2010-ben a régiós dalfesztiválon a legjobb népdalénekes lett szólóének kategóriában. Tavaly pedig a község díszpolgári címet adományozott neki.

– Legutóbb a közösségi munkámért kaptam a kitüntetést. 16 éves korom óta tagja vagyok a helyi önkéntes tűzoltó egyesületnek, de a felszerelésünk elavult, most már csak a hagyományokat ápoljuk. Tagja vagyok a helyi Borostyán népdalkörnek, még a testvértelepüléseinkre is eljárunk fellépni – mutatja be tevékenységeit. – Betyárdal- és katonadalcsokrokat állítunk össze, de ha jó a hangulat, előkerülnek a kedvencek is. Korábban többen tagjai voltunk a mórahalmi parasztkórusnak is, de ránk „sokasodott", nem tudtunk egyszerre két helyen lenni. A versenyre úgy beszéltek rá, mert nem a dicsőségért énekelek, hanem azért, mert szeretek. Bordányban nőttem fel, az általános iskolában még négy szólamban is énekeltünk, egy szólam huszonnyolc gyerekből állt. Azért szerettünk járni, mert mindig ötöst kaptunk.

Húszévesen Nándor bácsi a helyi Munkásőr Tsz-ben kezdett dolgozni, növényvédelmi szakmunkás képesítést szerzett, de legszívesebben növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozott mint brigádvezető. Úgy emlékszik, jó téesz volt, 830 hektár földön gazdálkodtak háromszázan. Később beleolvadtak az Előre Szakszövetkezetbe, a rendszerváltás után pedig végleg felbomlottak. Azóta is gazdálkodik, állata ugyan már nincs, abból már kiöregedett, de a földjén hagymát, sárgarépát, gabonát termel.

– Gyerekkorunkban mi a szüleinktől szívtuk magunkba a magyar nótát. Nem folytatódik, kiment a divatból a nagy lakodalom, disznóvágás és a névnapozás. Aki autóval jön, nem mer meginni egy pohár bort, józanul meg csak én tudok énekelni, más nemigen – mondja nevetve a kitüntetett dalos az utánpótlásról. A családban pedig lenne hangja a fiatalabb generációnak. – Hat unokám és öt dédunokám van, ha összejönnek, vagyunk egy sárga tállal. Karácsonyra, amíg a feleségem főzött, tizenhét ajándékot csomagoltam be, hogy a Jézuskának segítsek.

Olvasóink írták

  • 1. Vörcsi 2013. január 06. 14:10
    „Értem amit mond, én máshol élek, de ugyígy van.
    Nagyon szép emlékem a téli estéken összeült szomszédokkal, a disznóvágásokon a családdal hallott nóták itt vannak bennem. Szüleim és nagyszüleim nótái, - mert mindenkinek volt legalább egy nótája - itt csengenek fülemben. Édesanyám kapálás, marokszedés, főzés közben is énekelt. Azt mondta nekem, ha nehéz a munka amit csinálsz, énekelj, hidd el sokkal könnyebb lesz. Ez bizony így is van. Sajnos, úgy változott a világ, a családdal, szomszédokkal már nem nótázunk, nem is dúdoljuk a dalokat. Csak a szívemben dübörögnek a nóták, nagyon jó, ha van olyan közösség ahol ki is engedhetjük. A jó Isten adjon egészsét, jó társaságot Önnek, és családjának, hogy sokáig élvezhessék dalos kedvüket, és legyenek örömére másoknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A trójaiak a Metből - először Magyarországon

A Metropolitan Opera HD-live sorozatában ma Berlioz nagyoperáját, A trójaiakat adják. A ritkán játszott darabot még nem mutatták be Magyarországon. Tovább olvasom