Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Vastagh Pál ottawai nagykövetjelölt

Október 1-jével lemondott parlamenti mandátumáról Vastagh Pál szocialista országgyűlési képviselő (képünkön). A szegedi egyetem egykori jogi kari dékánja a jövőben diplomáciai pályán folytatja, Magyarország kanadai nagykövete lesz. Az Országgyűlés külügyi bizottsága támogatta kinevezését.
– Sokakat meglepett, hogy 16 év után távozik a politika élvonalából, és Magyarország kanadai nagyköveteként folytatja tovább. Hogyan lett önből „ottawai jelölt"?

– Mivel erre nem kaptam felhatalmazást, indiszkréciót követnék el, ha elárulnám. Elégedjen meg annyival, magas szintről érkezett a felkérés.

– Azt azért elmondja, hogy örült-e a felkérésnek?

– Örültem, de bevallom, kicsit sajnálom itt hagyni a Parlamentet, és sajnálom itt hagyni a diákjaimat is. Arra mindig jó érzéssel gondolok, hogy mennyit fejlődött a magyar igazságszolgáltatás, amihez nekem is volt egy kis közöm.

– Az Országgyűlés külügyi bizottsága zárt ülésen már támogatta, mi következik ezután?

– A Külügyminisztérium előterjeszti a kinevezésemet a kormánynak, a kinevezést a köztársasági elnök úr írja alá. A diplomáciai gyakorlat szerint a kanadai külügyminisztérium biztosítja Magyarországot fogadókészségéről.

Vastagh Pál politikai karrierje:
1988-tól a Csongrád megyei pártbizottság első titkára, 1989 áprilisától az MSZMP KB és PB tagja volt. 1989 októberében belépett az MSZP-be, az országos elnökség tagja. 1990-től az országos választmány tagja. 1990 óta országgyűlési képviselő, 1994–1998-ban a Horn-kormány igazságügy-minisztere. 2002-től lemondásáig az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke, delegálták az Európai Parlamentbe. 2002–2003-ban az összeurópai alkotmányozást előkészítő Európai Konvent magyar tagja.

– Igazságügyi miniszterként, az Európai Parlament megfigyelőjeként, az Országgyűlés európai integrációs bizottsága tagjaként már belekóstolt a diplomáciai munkába. Ezeket a tapasztalatokat tudja hasznosítani?

– Igen, hiszen az elmúlt 16 évben munkám során számos európai és Európán kívüli politikussal ismerkedtem meg.

– Kanada a kivándorló romákra hivatkozva 2001 decemberében vízumkényszert vezetett be az unió új tagjaival, közöttük hazánkkal szemben. Azzal egyetért, hogy ez a legkényesebb kérdés a két ország kapcsolatában?

– Természetesen. Remélem, hogy legkésőbb a schengeni csatlakozás után megoldódik a vízumügy, ami egyébként még a régi EU-tag Görögországot is érinti.

– Várhatóan mikortól foglalja el a nagyköveti posztot?

– November végén vagy december elején. Velem tart feleségem, akinek miattam ismét fel kell adnia karrierjét, és kisebbik, középiskolás lányom.


Névjegy:

Vastagh Pál 1946. szeptember 23-án született. A szegedi József Attila Tudományegyetem jogtudományi karán 1971-ben szerzett diplomát. 1973-tól tanársegéd, 1977-től adjunktus. 1986-ban lett kandidátus, kinevezték docenssé. 1988-1989-ben a JATE jogi karának dékánja. 1999-től meghívott előadó az ELTE ÁJTK-n, a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Média Intézetében; ugyancsak 1999-től az Általános Vállalkozási Főiskola nemzetközi kapcsolatok tanszékén főiskolai tanár. 1999-től az Európai Jogakadémia tagja. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom