Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Vasutassztrájk: karácsonykor is állhatnak a vonatok

Szeged - A VDSzSz szerint a miniszterelnök és a közlekedési miniszter elmúlt napokban tett nyilatkozatai "hergelik" a vasutasokat, elképzelhetőnek tartják, hogy lesznek, akik a karácsonyi ünnepek alatt is sztrájkolni fognak.
Továbbra sincs megegyezés a MÁV és a VDSzSz között, ezért folytatódik a vasárnap óta tartó munkabeszüntetés - jelentette ki Gaskó István, a szakszervezet elnöke pénteken. Gaskó hozzátette: mivel véleményük szerint a miniszterelnök és a közlekedési miniszter elmúlt napokban tett nyilatkozatai "hergelik" a vasutasokat, elképzelhetőnek tartják, hogy lesznek, akik a karácsonyi ünnepek alatt is sztrájkolni fognak.

A szakszervezeti vezető élesen visszautasította Gyurcsány Ferenc pénteki nyilatkozatát, amelyben a kormányfő úgy fogalmazott: "nem lehet arra kényszeríteni az országot, hogy elgyengüljön és elgyávuljon csak azért, mert valakik megpróbálják esetleg a meglévő zsarolási potenciáljukat arra használni, hogy önmaguknak újabb előnyöket kicsikarjanak mások rovására." Gaskó István szerint Gyurcsány Ferencnem nem volt joga, sem oka, hogy így nyilatkozzon és a VDSzSz kifejezetten gorombának tartja a kormányfő mondatait.

A szakszervezet szerint a kormány célja, hogy a sztrájkolók ellen fordítsa a "népharagot" és ezzel érje el a munkabeszüntetés befejezését. Gaskó úgy véli ugyanakkor, hogy ezzel csak azt érik el, hogy a vasutasokat hergelik, akik így előfordulhat, hogy karácsonykos sem függesztik fel a sztrájkot.

Gaskó hozzátette: továbbra sincs közeledés a szakszervezet és a MÁV között és az elégséges szolgáltatásról sem állapodtak meg. A sztrájkolók szerint ugyanakkor a sztrájktörvény nem teszi kötelezővé a megállapodást az elégséges szolgáltatásról, mint azt Molnár Csaba közlekedési miniszter csütörtökön állította.

A tárgyalásokat pénteken délután 5 órakor folytatják.

Péntek napközbeni helyzet Csongrád megyében

Szeged-Kiskundorozsmáról eddig az 5 járatból, csupán egy vonat tudott elindulni Budapest felé és egyet fogadott is az állomás. Szegeden összesen több mint harmincan tagadták meg a munkát.

Szeged állomás nem indít és nem fogad vonatot, a szerelvények Kiskundorozsmáról indulnak és oda is érkeznek Budapestről. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják az utasokat. Szegedről Békéscsabára nem járnak vonatok. Békéscsabáról Szeged-Rókus állomásról és állomásra érkeznek a vonatok, 10-15 perces késéssel. Itt a városi tömegközlekedéssel mehetnek tovább az utasok. Továbbra sincs vonatközlekedés a Kisszénás-Kondoros, a Mezőhegyes - Battonya, a Mezőhegyes-Orosháza-Mezőtúr és Szeged - Szabadka közötti vonalon.

Szegeden és Kecskeméten napok óta nem javul a helyzet. Nem indulnak és nem is érkeznek szerelvények a szegedi Nagyállomásra. Szeged-Rókusról csütörtökön minden szerelvény elindult Békéscsaba irányába, pénteken azonban lehet számítani járat kimaradásokra, a jegy- és a kocsivizsgálók sztrájkja miatt. Szeged-Kiskundorozsmáról eddig az 5 járatból, csupán egy vonat tudott elindulni Budapest felé és egyet fogadott is az állomás. Ezek az IC vonatok, ha elindulnak, minden állomáson és megállóhelyen felveszik az utasokat, azért, hogy a lehető legtöbb embert el tudják juttatni a célállomásukhoz, így a vonatok menetideje jóval hosszabb a tervezettnél - mondta Veréb Olga, a VDSzSz szegedi vezetője. Szegeden összesen több mint harmincan tagadták meg a munkát. Kecskeméten 9 jegyvizsgáló sztrájkol, így biztosan nem lesz közlekedés a Lajosmizse és a Szolnok felé tartó vonalakon és a Kiskunhalas felé tartóknak is járat kimaradásokra kell számítaniuk.

Békés megyében is fennakadások vannak. Békéscsabáról Szeged felé Rókusig, ha késésekkel is, de viszonylag folyamatos a közlekedés. Budapest felé a nemzetközi járatok nem közlekednek, a belföldi vonatoknál pedig járatkimaradásokra kell számítani, de ha el is indul egy vonat, nem garantálják, hogy megérkezik a fővárosba. A kocsivizsgálók, és jegyvizsgálók továbbra is sztrájkolnak Békésben, a forgalmi dolgozók közül is többen sztrájkba léptek már. A szakszervezet tapasztalatai szerint a sztrájkolókat igyekeznek leváltani, de atrocitások nem érik őket. Az állomásokon egyre kevesebb az utas - közölte Veréb Olga a VDSzSz dél-alföldi képviselője.

Nincs megegyezés

A követelések mellett az úgynevezett még elégséges szolgáltatás kérdésében sem sikerült megállapodni a vasúttársaságnak az érdekképviselettel. A vasúttársaság korábban 976 vonat közlekedését akarta elérni, ezt lecsökkentette mostanra napi 724 járatra. Ez az összes napi vonatnak körülbelül 20 százaléka. A VDSzSz ugyanakkor továbbra is a saját álláspontjához ragaszkodik, azaz hogy ennek körülbelül csak a fele, 372 vonat járjon.

Bárány Balázs, a VDSzSZ alelnöke szerint a MÁV ajánlatát nem tudják elfogadni, annyi vonatot közlekedtetnének ugyanis, amennyi "nevetségessé teszi a sztrájkot". A támogatottság egyébként egyre nagyobb, meglátásuk szerint egyre több vasutas csatlakozik.

Az országban így továbbra is teljesen kiszámíthatatlan marad a közlekedés a vasárnap óta tartó vasutassztrájk miatt. A VDSzSz követelései továbbra is 10 százalékos pótlék kifizetése a kiszervezett cégek dolgozóinak és egyszeri 250 ezer forintos kifizetés a MÁV Cargo privatizációjából minden vasutasnak.

Azt, hogy mikor folytatódnak a tárgyalások a MÁV és a szakszervezetek között, egyelőre nem tudni. Azért nem egyeztek meg a folytatás időpontjában, mert a szakszervezet képviselői csütörtökön kivonultak az egyeztetésről - mondta el pénteken reggel Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. CID 2008. december 21. 14:01
  „Írástudatlan-Tdi : Abszolút igazad van, nyílván meg lehet valahonyan jogilag oldani, kollektív szerződésüket, vagy mifenét módosítani ( Gaskót elásni ). Ha nem írja alá valaki kirúgni. Kíváncsi lennék hányan írnák alá. Szerintem szinte mindenki. Valaholtisztában vannak vele, hogy ennyi és ilyen munkáért, ennyi fizetést és béren kívüli juttatás, és kedvezményt az égvilágon sehol nem kapnának. Aki meg azt hiszi, hogy ennyi ésszel máshol jobban keresne, az meg kúrva gyorsan rádöbbene.”
 • 47. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 21. 10:03
  „Én nem tudom megérteni hogy egy állítólag demokratikus órszágban hogyan lehet azt megengedni hogy egy pár telhetelen bakter miatt szívjon egy órszág népe???? Pedig lehetne őket pótólni főleg ebben a nagy munkanélküliségben! Csak akarni kellene de úgy veszem észre hogy a MÁV.-vezetőségében sincsen semmiféle hajlandóság a válság kezelésére! Nyílván nekik is van valami hasznuk hogy nelegyen vonatközlekedés az órszágban! Mert ellenkező esetben már réges régen léptek vólna mint ahogy azt tette a Budapest Airport!!!! De úgy látom hogy ebben a mi kis szar órszágunkban mindent lehet és ugye egy még szarabb korrupt kórmány ami mindennel és mindenben tehetetlen megenged ilyeneket csinálni! Úgy hogy szívhatunk még kitudja meddig! Ismételten kívánok az úgynevezett sztrájkoló de inkább zsaroló bakteroknak és felbújtó vezérüknek illetve szeretteiknek betgségekkel tarkított nagyon de nagyon nyomorúlságos Karácsonyt és még nyomorúltságosabb 2009.-es évet is. Egész életükben az legyen a legnagyobb örömük hogy továbbra is sztrájkóhassanak és tönkre tehessék sok-sok ember gondatlan és kényelmes utazását!!!!”
 • 46. feriaprofi 2008. december 20. 16:10
  „Elfogtam egy levelet, ami a MÁV ZRt és dolgozójai közt keringett:

  Tisztelt Dolgozó!

  Társaságunk megvizsgálta az ön által benyújtott igényeket, és ezúton
  szeretnénk tájékoztatni arról, hogy követeléseit jogosnak találtuk. Ezek
  alapján ön a következő juttatásban és béremelésben részesül:

  - Egyszeri 250.000 Ft rendkívüli juttatás a MÁV Cargo Zrt eladásával
  kapcsolatosan.

  - 15% béremelés 2008. január 1-ig visszamenőleg Egyúttal szeretnénk arról
  is tájékoztatni, hogy társaságunknál az Állami Számvevőszék mai árfolyamon
  számolva 1993 és 2006 között 2000 milliárd forint tőkeveszteséget
  állapított meg.

  Mivel ön társaságunk régi és megbecsült dolgozója, így ebben az időszakban
  már nálunk dolgozott, ezért szeretnénk, ha ebből a veszteségből is olyan
  mértékben részesülhetne, mint a MÁV Cargo Zrt. eladásából. Az ön által
  felállított arányossági mutatók figyelembevételével szeretnénk
  tájékoztatni, hogy önnek ebből adódóan a következő fizetési kötelezettsége
  keletkezett:

  - Egyszeri 5.000.000 Ft befizetési kötelezettség a MÁV csoport
  felhalmozott tőkevesztesége után. Új egyenlege ennek megfelelően 4.750.000
  Ft tartozást mutat, amit kérünk a mellékelt készpénzátutalási megbízás
  segítségével 2008. március 1-ig kiegyenlíteni.

  Társaságunk a várható igényeknek megfelelően részletfizetési konstrukciót
  dolgozott ki ön számára, melynek során a fizetéséből havi 50.000 Ft-ot
  levonva, a tartozás kamatmentesen törleszthető a következő 100 hónapban.
  Kérjuk, hogy amennyiben ezzel élni kíván, azt postafordultával jelezze.

  További jó munkát kívánunk!”
 • 45. CID 2008. december 20. 14:48
  „Én spec. mostanság sehová nem akarok vonattal utazni, tehát lesz@rom, hogy sztrájkolnak e vagy nem. De

  1.) a plusz 10 % béremelés, még csak-csak szívük joga, bár most, hogy több száz embert elbocsájtanak, sok helyen bevagyasztják a béreket, nem nevezném etikusnak

  2.) 250000 ft ? Nevetséges, érthetetlen, törvénytelen, az állami vagyon legalizált széthordása. Jönnek azzal,hogy merthogy a vezetők ennyi + annyi pénzt vettek fel jutalékként, végkielégítésként. Ők sem érdemlik meg, tüntessenek azért, hogy rúgják ki ( persze végkielégítés nélkül ) az inpotens vezetőiket, felsővezetőiket. Akkor még talán valaki szimpatizálna velük. Na de azért, hogy ha a nagyok síbolnak, akkor ők is kapjanak a koncból, miközben több milliárd kárt, és töménytelen kellemetlenséget okoznak. Meg a jó édes..... Gaskót el kéne ássni mint, Hoffát.

  3.) Ha ők úgy gondolják az elvégzett munkájuk minősége, mennyisége, hasznossága alapján többet is kereshetnének, akkor gondolom én azért gondolják így mert tudják, ezért a munkáért, másutt többet kapnának. Nosza, fel lehet, mondani és menni arra a bizonyos munkahelyre. Sztrájk baromság, pláne a vasút részéről, sok vasútast más munkahelyen pár hónap múlva páros lábbal rúgnának ki. Pl. hol tudna egy mozdonyvezető annyi pénzt keresni, mint a MÁV-nál ?”
 • 44. cobra 2008. december 20. 11:06
  „Gaskó úr a népharag nem fog önök ellen fordulni,csak azon embereké akik igénybe vennék a MÁV szolgáltatásait.
  Azon viszont érdemes lenne elgondolkozniuk,hogy vasutnál dolgozok ezekből az emberekből élnek,no meg a több milliárdos éves állami támogatásból.
  És még valami,egy sztrájkban a sztrájkoló,a munkáltatóját próbálja nehéz helyzetbe hozni ,hogy evvel elérje a céljait,és nem pedig azokat az embereket akiket ki kellene szolgálnia.”
 • 43. Power 2008. december 20. 07:05
  „A MÁV vezetés örülhet, mert a cég veszteséges. A sztrájkkal legalább kevesebb vesztesége lesz.”
 • 42. maradando 2008. december 20. 01:32
  „Mi lenne ha a Máv vezetői,és Igazgatóságaiban dolgozók nem vennék fell a munkát 2-hétig? Észrevenné valaki ,hogy nem dolgoznak? Lenne ekkora lincshangulat országszerte? ?
  Létezik a "kormánybiztosi kinevezés" gyakorlata:csakhogy akkor meg kellene vizsgálni az űgy teljes hátterét. Ezt már nem biztos,hogy örömmel venné a kormány!Egy korrupciós űgy árnyéka is hideglelés volna.”
 • 41. Nagy11 2008. december 19. 23:30
  „Gaskó szerint a kormány célja, hogy a népharagot feléjük fordítsa. Szerintem téved, mivel az én haragom, és akikkel csak beszéltem, összes utazni vágyó ember haragja már réges rég feléjük fordult, mióta nem tudunk elutazni, ahová szeretnénk, nem adnak felvilágosítást, csak szórakoznak velünk utasokkal.
  Igaza volt annak, aki írta, hogy ők is visszakaphatnák ezt az érzést Karácsonykor, amit miattuk átél nagyon sok ember.”
 • 40. trainman 2008. december 19. 23:05
  „Minden tesztelésen elbuktak azok a görög utasbiztonsági ellenőrök, akiket a sztrájkoló magyar dolgozók pótlására állított munkába Ferihegyen a Budapest Airport - értesült a HavariaPress.

  A hírügynökség úgy tudja, hogy az elmúlt napokban legalább öt alkalommal tesztelték az utasbiztonsági ellenőrök éberségét a reptéren, ám a tesztcsomag - melybe alkalmanként robbanószert, fegyvert, vagy más veszélyes eszközt rejtettek el a rendőrök és a nemzetbiztonsági szakemberek - eddig mind az öt alkalommal átsiklott az ellenőrzésen.

  A biztonsági tesztelésre az utasbiztonsági ellenőrök felkészítési és vizsgáztatási rendjéről szóló 2005-ös BM-rendelet ad lehetőséget, kizárólag a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak, akik rendszeresen alkalmazzák is a módszert.

  Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen következményei lesznek ennek a rendkívül rossz teszteredménynek, a rendőrség ugyanis mindössze annyit mondott, hogy a biztonsági rendszerek tesztelésének eredményeiről nem ad tájékoztatást.

  (HavariaPress)”
 • 39. FaciaNegra 2008. december 19. 22:48
  „Az allamfö ( Sarkozy vagy Köhler)
  felfüggeszti a "sztrajkjogot", ha a tarsadalomra nezve ilyen kart okoz.

  Ki lesz nevezve egy vagy több szakember, ( Schlichter), akik összehozzak a
  munkaadokat es munkavallalokat.

  De a folyamatos eletnek menni kell tovabb!!!!

  (miert nincs ez igy otthon?(”
 • 38. FaciaNegra 2008. december 19. 22:32
  „Ezt nem egeszen ertem.

  Francia-, es Nemetoszagban van olyan törveny, hogy a
  "Sztrakjog fefüggesztese"!!!!!

  (Ha az ellatast, közforgalmat olyan mertekben fenyegeti, mint most otthon!)”
 • 37. deZS09 2008. december 19. 22:07
  „Nálunk is a fél család vasutas illetve volt. Nagyapám 42. évig. Mi is kérünk a Máv cargóból részt, Gaskó elvtárs. Komolyan vicc az egész. Jönnek az ünnepek. Ugye senki nem gondolja komolyan 50 fős buszokkal haza lehet vinni több 10.000 embert??????? A fő szakszervezetis megígérte a MAGYAR népnek mindenki haza jut az ünnepekre!!!!!!! GASKÓ TE IS EGY HAZUG EMBER VAGY!!!!!!!!!!! De nincs itt gond. Ma bejelenteték a Suzukiból is megkezdték 1200 ember elbocsátását. Itt se kell sokat gondolkozni. Több ezer ember marad állás nélkül. itt meg megy a szórakozás. A 10%-os pótlékot lehet, hogy megkapják, de a 250.000ft-ot biztos nem! Ideje volna dolgozni, míg nem lesz késő!!!!!”
 • 36. aranka2 2008. december 19. 20:47
  „trainman, 33. sz. hozzászólásoddal viszont tökéletesen egyetértek.”
 • 35. trainman 2008. december 19. 20:41
  „tsz! Nem!”
 • 34. tsz 2008. december 19. 20:04
  „33. hozzászólás trainman 2008.12.19. 19:12

  persze, de ugye nem gondolod komolyan, hogy azért, mert szar a kormány, még az emberek is keserítsék meg egymás életét erre való hivatkozással?”
 • 33. trainman 2008. december 19. 19:12
  „aranka2! Nem csak szamárságokat írtam,bár biztos volt benne olyan is. A kormányt tényleg utálom,de az ellenzéket se szeretem. Te írtad,hogy a máv maradékát (ti. nagyobbrészt már tönkretették hozzánemértő politikusok és hozzáértő vezetők),erről egyezik a véleményünk. Nem csak a Máv ment tönkre az utóbbi években,hanem sajnos az ország is,hozzá nem értő politikusok,és vezetők miatt. Nem hiszem,hogy egyedül vagyok a véleményemmel. Sőt! Biztos vagyok benne,sokan értenek velem egyet.”
 • 32. aranka2 2008. december 19. 18:54
  „Trainman utálod a kormányt, ezért mindenféle szamárságot összeirkálsz a vdszsz sztrájkja mellett. Kár a gőzért, ebben nagyon-nagyon egyedül maradsz. A vdszsz az ország ellen sztrájkol, a máv maradékát (ti. nagyobbrészt már tönkretették hozzánemértő politikusok és hozzáértő vezetők) segít elpusztítani egészen lehetetlen ürügy alapján, ez nem segít megdönteni a kormányt.”
 • 31. trainman 2008. december 19. 18:11
  „Kedves vmagdi! Ön melyik országból írt? Ott nincs soha sztrájk? A munkások boldogok,és mindig elégedettek? A kormány pedig a nemzet érdekében tevékenykedik? Ha igen,értesítsen! Mondjuk,akkor se megyek,mert ez a Hazám,de örülök,hogy legalább valahol minden klappol! Amúgy,szerintem ott,ahol él,ott is kell valami iskola a jegyvizsgálónak,nem hiszem,hogy elég lenne pár órás kiképzés. Ön nagyon jó szándékú,és nem becsüli le a másik embert,jószágot,ez derül ki szép,míves hozzászólásából! Kívánok minden jót! UI:-Gondolom,a jószág szó,az embert akart jelenteni?!”
 • 30. vmagdi 2008. december 19. 17:46
  „a vonat megall feluton, mert utkozben kigondolja a jegyvizsgalo, hogy sztrajkol, az utasokat leszallitjak, az egyik allomas valtokezeloje sztajkbalep, es ezen az allomason se ki se be. Franko.
  Nem tudom, mi lenne, ha holnap a pekek figyiszt mutatnanak a vasutasoknak, az is biztos koser lenne.
  Szerintem az unioban az lehetne a gyonyoruseg, ha ezeket a joszagokat unios munkaerovel potolna, aztan majd amikor a jovoevi szamlakat a vasutasok megkapnak, majd 250 ezer helyett 250 fttal is beernek.
  Azt mondja a kormany, hogy nem bir a munaknelkuliseggel, tessek itt lehetoseg, a jegyvizsgalashoz eleg par oras kikepzes...Ugyanis aki most epppen bejaros valahova, a munakadoe lgondolkodik, hogy helyiekkel kene dolgozni, ha a bejarok nem tudnak eljutni a munkahelyukre..s zoval masok sorsaval is jatszik a mav alkalmazott. En azt kivanom nekik, hoyg keruljenek igazan nehez helyzetbe hogy megbecsulhessek a munkat.”
 • 29. trainman 2008. december 19. 17:33
  „Lehet,hogy a MÁV-nak is közeledni kellene,és tárgyalni a szakszervezettel? Úgy tudom,a kollektív szerződés sincs még aláírva a Mávnál, lehet,hogy januárban a többi szakszervezet is sztrájkolni fog? A kormány egyik nap azt mondja,Molnár úron kersztül,ők nem szólhatnak bele a dolgokba, erre másnap beleszólhatnak a BKV ügyébe! Hogy is van ez?”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 éve számít schengeni határnak a röszkei átkelő

Szeged - csatlakozásunkkal egyszeriben Európa határa lett a Csongrád megyei országhatárszakasz.… Tovább olvasom