Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Vattacukorélet

Szeged - A ˝vattacukorélet˝, a gyermeki tisztaság, a környezetvédelem a témája a deszki iskola rajztanárának. Ágoston Lóránt kiállítását Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg ma 17 órakor az SZTE JGYPK Rajz–Művészettörténet Tanszék galériájában.
– Az utóbbi évek terméséből válogattam, mindegyik kép vegyes technikával készült: rajzoltam, festettem, ragasztottam. Javarészt akrilfestéket használok faroston, vásznon, papíron. Szeretek olyan anyagokat, hulladékokat – vasúti menetjegyet, újságot, bélyeget – beépíteni a képeimbe, amelyek másoknak már haszontalannak tűnnek. Mindig figurálisak a képeim, többnyire arctalan emberalakokat ábrázolok, az utóbbi időben főleg gyerekeket. Ezzel arra a gyermeki tisztaságra és gondolkodásra szeretnék utalni, amit néha a felnőtteknek is érdemes lenne követniük. Meghatározó hatással volt rám Wim Wenders Berlin felett az ég című filmje, valamint saját 15 és 17 éves lányom, és az a sok diák, akinek a deszki Zoltánfy István Általános Iskolában rajzot, földrajzot tanítok – mondja Ágoston Lóránt képzőművész, a progresszív szegedi alkotókat tömörítő In Memoriam Geriub Gepleki Képzőművészeti Egyesület több díjjal is kitüntetett tagja, aki a tanári diploma megszerzése után néhány évvel a környezetvédő szakot is elvégezte a szegedi egyetemen.

Kontúrok és kollázsok. Ágoston Lóránt képeivel a rajz tanszék galériájában. Fotó: Karnok Csaba
Kontúrok és kollázsok. Ágoston Lóránt képeivel a rajz tanszék galériájában. Fotó: Karnok Csaba

– Mindig közel állt hozzám minden, ami a környezetvédelemmel kapcsolatos, biztosan ennek is szerepe van abban, hogy ezt a sajátos kollázstechnikát választottam. A mostani kiállításom mottója: a vattacukorélet. Ez az egyik képsorozatomhoz is kötődik, amelynek első darabja egy vattacukrot majszoló kislányt ábrázol. A Zápor-tónál voltunk gyereknapi családi napon, amikor ingyen vattacukrot osztogattak. Mi is sorban álltunk vagy két órát, mert a gyerek szeretett volna egyet. Kivártuk, hogy elfogyjon a végtelennek tetsző sor, majd amikor leültünk, a lányom pillanatok alatt fölfalta a vattacukrot. Elnéztem a megmaradt ragacsos pálcikát, és egy életasszociációt találtam erre: sok nehezen megszerezhető dolog pillanatok alatt elenyészik, nem marad semmi utána. Ebből egy egész sorozat képet csináltam – meséli az alkotó, akinek kiállítását csütörtökön 17 órakor Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg az SZTE JGYPK Rajz–Művészettörténet Tanszék galériájában. A tárlat november 25-éig látható.

– Heti egy-egy órában tanítunk rajzot és éneket az általános iskolában, így a magyar gyerekek hátrányos helyzetűvé válnak a képzőművészet és a zene terén. Néhány tehetséges gyerekkel csinálunk rajzszakkört. Légy te önmagad a műalkotás címmel országos pályázatot is hirdettünk, változatos, érdekes munkák születtek, a kiállítás még látható az iskolánkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányinvázió a szeméthegyek között

A város felszámolja a baktói kiskertjében kacatokat halmozó telektulajdonos szeméthegyeit. Évekbe telt a bejelentő szomszéd küzdelme. Tovább olvasom