Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Védett lett az alföldi kamilla

Magyarország, Székkutas - Védetté vált a vadon termő alföldi kamillavirág: 8 éves előkészítő munka után a közelmúltban került fel az európai uniós listára, a szegedi paprika és a makói hagyma mellé. Czirbus Zoltán, a Herbária Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a védettség könnyebb eligazodást és biztonságot nyújt a fogyasztónak.
Felkerült a közelmúltban a védett eredetű európai uniós termékek listájára az alföldi kamillavirág. 8 évig dolgoztak azon, hogy a tea alapanyagaként is használt vadon termő kamillát megillesse a védelem – hallottuk Czirbus Zoltántól, a Herbária Zrt. vezérigazgatójától. A cég – Vásárhelyhez közeli – székkutasi üzeméből 4 millió dobozos, tasakos gyógynövény, valamint tea kerül ki évente.

– A Herbária vezetésével még 2004-ben alakult meg az Alföldi Vadon Termő Kamillavirág Gyűjtők és Feldolgozók Csoportosulása. Célja: a hungarikumként is emlegetett növény minőségének és hírnevének öregbítése. Kizárólag kézi erővel, úgynevezett kamillafésűvel gyűjtött, szárított, gondosan válogatott, megőrölt kamillavirágzatról van szó. A termesztett növényhez képest erős, zamatos, kellemes illatú, kissé kesernyés ízű, feldolgozáskor nem esik szét, kevésbé porlik, jobban megtartja az illóolaját, amelyben jelentősebb mennyiségben található gyulladáscsökkentő és fekélyellenes hatást eredményező komponens. Értékes, gyógyszertárkönyvi minőségű drog, amelyből kiváló tea főzhető – magyarázta. A Herbária Zrt. vadon termő alföldi kamillavirágból gyártott filteres teája a „Szik Aranya" nevet kapta.

Tavaly 500–600 ezer kilogramm kamillavirágot gyűjtöttek be az Alföldön – ennek negyede a dél-alföldi régióból származott. Fotó: DM/DV
Tavaly 500–600 ezer kilogramm kamillavirágot gyűjtöttek be az Alföldön – ennek negyede a dél-alföldi régióból származott. Fotó: DM/DV

A védettség könnyebb eligazodást és biztonságot nyújt a fogyasztónak. A bejegyzett elnevezést más uniós ország nem használhatja. A vadnövényből évről évre változó mennyiség terem. Tavaly 500–600 ezer kilogrammot gyűjtöttek be az Alföld egyes vidékeiről. Ennek mintegy negyede származott a dél-alföldi régióból. A belőle készült tea Olaszországban, Németországban és Ausztriában is népszerű.

A kamillavirág az egyik legismertebb gyógynövény, gyógyhatása sokrétű. Külsőleg és belsőleg is alkalmazzák. A kamillából készült tea gyulladáscsökkentő, hurutoldó és baktériumölő hatású.

Szegedi paprika, makói hagyma
Mintegy 1000 termék szerepel a földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt védett termékek uniós listáján. A hazai palettáról korábban felkerült már többek között a szegedi téliszalámi, a szegedi paprika, a csabai kolbász, a gyulai kolbász, a hajdúsági torma és a makói hagyma.

Olvasóink írták

 • 5. csafe 2012. március 06. 23:28
  „2. szatyi
  Szó sincs arról hogy mint növényt védetté nyilvánították! Az kéne még csak. A semlyékemet ezután nem kaszálhatnám, csak úgy ha a kamillákat kikerülöm :-)
  Ha bele gondolok, anyám még maga gyűjtötte nekünk a kamilla virágot. Én meg kényelemből filteres rosszízű vackot ittam tegnap is... Szégyellem magamat :-(”
 • 4. Queenmargareth 2012. március 06. 12:02
  „Nekem közeli ismerősöm dolgozott a Herbáriában Székkutason. Iszonyú kemény fizikai munkát végezte, de volt könnyebb is, mint pl a robotmunka a teafilterezés, dobozhajtogatás stb.Amit ott megvettünk jó minőségű volt, azt a teát ittuk. Sajnos már nagyon drága, de biztos,hogy odafigyelnek a minőségre. Viszont nem tudom most hogyan oldjám meg a leszedését. Régen mentek a kamillavirág szedővel zsákokkal és hordhatták a gyárba.”
 • 3. Dema 2012. március 06. 11:37
  „Na eddig legalább lehetett szedni, most már csak drága pénzért a rossz minőségűt vedd meg a patikákba!”
 • 2. szatyi 2012. március 06. 08:53
  „"Védett lett az alföldi kamilla"
  Remélem, ez nem hozza magával azt, hogy büntetni fogják a kamillavirág gyűjtését!”
 • 1. mivan? 2012. március 06. 08:29
  „Végre valami jó hír. Minden elismerés azoknak az embereknek, akik ezen dolgoztak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyében még kevesebben dolgoznak

40 ezer emberrel többen dolgoztak januárban Magyarországon, mint 3 hónappal korábban. Ugyanakkor emelkedett a munkanélküliség: megyénkben például 13 százalékos, magasabb, mint a korábbi hónapokban. Tovább olvasom