Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Védi és bünteti az őstermelőket az új szabály

Szeged - Az őstermelők betétlapján fel kell tüntetni, mit termelnek, és mennyit. Ha a piacon árusító termelő listája mást mutat, mint amit az asztalán kínál, a „bűnös" termény mehet az állatkertnek.
– Egyetértek azzal, hogy tüntessük fel, mit szándékozunk termelni, hiszen a törvénynek ez a része minket, őstermelőket akar védeni. De a termény mennyiségét előre bejelenteni valóságos hazárdjáték. A bejelentett mennyiséghez képest 10 százalék eltérést engedélyeznek, ez egy kicsit kevés. Ha egyszer rosszul permetezek, vagy rosszkor nyitom ki a fóliát, a növény elrúg egy kötést – máris kész a baj. 15 mázsánál az a 10 százalék semmi – mondja Talpas István szentesi őstermelő, aki épp fóliáját tisztítja meg a káposzta maradékától.

A jogszabály-módosítás lényege, hogy az őstermelőknek előre be kell jelenteni, mit fognak termelni, és mennyit. Ha mondjuk a felvásárlóhoz olyan terményt visz a termelő, ami a betétlapján nincs feltüntetve, nem biztos, hogy kifizetik az áruját, csak ha pótolja a mulasztását. Ha piaci ellenőrzésen derül ki, hogy olyasmit árul az őstermelő, amire nincs jogosultsága, meg is semmisíthetik az árut – vagy, jobb esetben, odaadják a terményeket az állatkertnek. Azt viszont az érdekelt felek sem tudják még, jár-e valamilyen szankcióval, ha a mennyiség nem egyezik a bejelentettel. Gyakorlati tapasztalat – lévén, hogy friss kormányrendelet-módosításról van szó – nincs, de a jogszabály erről úgy rendelkezik, hogy a földművelésügyi igazgatóság ez esetben jogosult az igazolványt visszavonni.

A termény mennyiségét előre bejelenteni valóságos hazárdjáték – véli Talpas István. Fotó: Salánki Zsófia
A termény mennyiségét előre bejelenteni valóságos hazárdjáték – véli Talpas István. Fotó: Salánki Zsófia

Nagypéter Sándor, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének főkönyvelő-helyettese elmondta, hogy március 21-én tartottak közgyű-
lést a termelők számára, akkor még nem tudtak a módosításról, de igyekeznek tájékoztatni őket. Szerinte a módosítás az őstermelőket szeretné védeni, és a neppereket kordában tartani, de a 10 százalékos mennyiségi eltérési határt ő is szigorúnak tartja. – Nagyon kevés ez a 10 százalék, a termelőtől független tényezőkön is múlhat a termésmennyiség, például az időjáráson, évközi kultúraváltáson. Ezt nem lehet előre tudni. A szerencse az, hogy bármikor lehet módosítani az adatokon, új zöldséget vagy gyümölcsöt felíratni. Az eljárás ingyenes a falugazdásznál, bár ez sok odafigyelést és adminisztrációs többletet jelent mind a termelő, és mind a falugazdász részéről – mondja Nagypéter Sándor.

– Emlékezzünk csak az uborkaválságra, mikor egy baktérium miatt annyira alacsonyan volt az uborka ára, hogy a termelők inkább a kukába borították az egész leszedett mennyiséget. Bármikor előfordulhat hasonló eset – mondja Talpas István. Egy neve elhallgatását kérő őstermelő mesélte, hogy volt egy év, amikor dinnyét ültetett 100 méter hosszú fóliasátrába. Az időjárás nem úgy alakult, ahogy tervezte, így 4 darab dinnyéje termett az egész szezon alatt.

– Ha jól tudom, a jelenlegi módosítással szakértőket kellene hívnom, hogy igazolják, önhibámon kívül nem tudtam teljesíteni a tervezett mennyiséget. Ezzel nincs probléma, mert ezt könnyen meg lehet állapítani, a gond azzal van, hogy a 10 százalékos eltérést már nehezebben lehet indokolni – mondja.

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke közölte, hogy a jogszabály-módosítással nemcsak a termelőket, hanem a fogyasztókat is védeni akarják, az a cél, hogy a termék útja ellenőrizhető legyen a termőföldtől egészen az asztalig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhét diák sérült meg

Tömeges közlekedési balesetet szimuláltak a megyei katasztrófavédelem munkatársai a volt orosz laktanyában Szegeden. Képgalériával. Tovább olvasom