Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Védőszuri várakozás nélkül

Szeged - Sokkal gyorsabb, olcsóbb, és nem kell a betegekkel teli háziorvosi rendelőben várni – magyarázták tegnap a szegedi oltópontokon megkérdezettek, miért nem a háziorvoshoz mentek H1N1 elleni védőoltásra. Kérdőívvel és orvosi alapvizsgálattal együtt is 10 perc alatt végezhet az ember.
- Először féltem tőle, de egyre többen beadatják, és semmi bajuk sincs. Ezért úgy döntöttem, én is felveszem. Pláne, hogy a kisfiam is megkapta, és anyukám is – magyarázta tegnap reggel 8-kor a Tisza Lajos körúti rendelőintézetben egy órával korábban nyílt oltópont előtt Beke Beáta. A fiatal szegedi nő azért választotta az oltópontot a háziorvosa helyett, mert a közelben dolgozik, így munka előtt gyorsan túlesett rajta. Megúszta a rendelői és a patikai sorban állást is – rajta kívül egy óra alatt egyetlen embert oltottak be.

A váróban egy szájmaszkot viselő asszisztenstől fénymásolt oltási tájékoztatót kapnak a jelentkezők, rövid kérdőíven érdeklődnek a betegségeikről, gyógyszerszedésükről, aktuális egészségi állapotukról, és aláíratnak velük egy oltási beleegyező nyilatkozatot. Ezután mennek az oltóhelyiségbe, ahol újra kikérdezik őket, majd a láz- és vérnyomásmérés, légzés-, nyirokcsomó-, szív- és torokvizsgálat után megkapják az oltást. Ehhez tajkártyára és 3000 forintra van szükség. Az egész nem több mint 10 perc.

Oltópont a szegedi Tisza Lajos körúti rendelőintézetben. Tíz perc az egész. Fotó: Schmidt Andrea
Oltópont a szegedi Tisza Lajos körúti rendelőintézetben. Tíz perc az egész.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nem engedhetem meg a családdal és a színházzal szemben sem, hogy megbetegedjek. Ezzel nemcsak magamon, de a környezetemen is segíthetek. Ráadásul csak 5 percet kellett várnom – mondta Jakab Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze pár perccel azután, hogy a rendelőintézeti oltóponton megkapta a H1N1 elleni védőoltást. Elárulta: felesége és több kollégája is túlesett már a szurin.

Demcsák Zoltán is túl volt már az oltáson – ő szintén azért jött ide, mert gyorsabban pörög a dolog, mint a háziorvosnál. Gyereke és most már ő is be van oltva, szerinte így felesége nélkül is megvan a „védettségi családi statisztika".

Újabb 7 H1N1-oltópont nyílt a megyében
Újabb 7 H1N1-oltópont nyílt a megyében.
Fotó: Schmidt Andrea

500-an egy hét alatt. A megye első oltópontján, ami az ÁNTSZ szegedi intézetében múlt pénteken nyílt, egy hét alatt több mint 500 embert oltottak be. Jöttek Szegeden tanuló egyetemisták és Békés megyeiek is, akiknek itt volt dolguk. Ez az oltópont hétköznap 8 és 20, a Tisza Lajos körúti rendelőintézetben lévő – ahol 16 óráig 40-en voltak, és a 574-403-as számon érhető el – hétköznap 7 és 19 óra között tart nyitva. Tegnap újabb hét oltópont nyílt a megyében: a szegedi rendelőintézeten kívül a makói, a vásárhelyi, a szentesi, a deszki kórházban, a csongrádi és a mórahalmi rendelőintézetben.

Feloldották a látogatási tilalmat Makón

A kórház szülészet-nőgyógyászati, illetve csecsemő- és gyermekosztályán tegnap feloldották a látogatási tilalmat, így az egészségügyi intézmény valamennyi osztályán felkereshetik a betegeket a hozzátartozóik. Mint arról korábban beszámoltunk, azért rendeltek el látogatási tilalmat, mert az egyik szülészorvos felesége H1N1 vírussal fertőződött meg.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. flexsnake 2009. december 01. 10:29
  „kb mint a főzés:tessék mondani nekem ízleni fog a paprikáskrumpli? Azt honnan tudnám? próbáld ki. Mindenki másképpen reagál de az esetek többségében még enyhe mellékhatások sincsenek.”
 • 77. bambinaXX 2009. november 30. 18:14
  „76! Milyen? hát a -legjobb esetben- elölt teljes vírus. ha sikerül elölni - mert többször pont az okoz heves immunválaszt, hogy nem sikerült elölni minden vírust az oltóanyagban - mondta nekem egy orvos, aki 8 embernek adta be és kettőt leterített a lábáról az oltóanyag, pár napra. Majd meggyógyultak.”
 • 76. Hmmm... 2009. november 30. 17:33
  „Bocs...
  Milyen korokozo jut a szervezetbe?”
 • 75. flexsnake 2009. november 30. 14:57
  „73. ezerszer leírtam: még láz is előfordulhat. A szervezet ellenanyagot termel a vírus ellen. Olyan mintha fertőzést kaptál volna, ezt tökéletesen eljátssza a test. A különbség annyi hogy a vírus nem tesz benned kárt. Ettől még az immunrendszer tökéletesen úgy védekezik ahogyan kell neki, lázzal, végtagfájdalommal, teljesen természetes. Itt egy kórokozóról van szó, erre hogyan reagálna másképpen?”
 • 74. tinfish 2009. november 30. 08:30
  „Engedek a nyomásnak: túlesek rajta. A mellékhatások és a kis szúró érzés helyett az jobban fog fájni, hogy nem ingyenes, bár akkor nem lennének tán oltópontok sem és ennyi hír sem róla..”
 • 73. Hmmm... 2009. november 30. 07:57
  „Akkor mi az oka, hogy egeszsegesek, akik megkaptak az oltast nagon sok esetben panaszkodnak 1-2 hetig tarto legyengultsegrol es rosszl letrol? Igy pl egyik leanyom, aki egeszsegugyben dolgozik, beoltatta magat es nekem nem szokott hazudni.”
 • 72. flexsnake 2009. november 30. 06:10
  „70. leölt vírus mit okozna már? :D”
 • 71. Pro.Ego 2009. november 29. 21:43
  „Tehát, ha valaki oltatni akar , ne beszéljük le , ha valaki meg nem akar, az az ő dolga, csak akkor maradjon otthon, és nem fertőzzön!”
 • 70. Pro.Ego 2009. november 29. 21:40
  „Még mindig megy a vita oltasam, ne oltassam magam?! Részemről egy éretelmű igen, tapasztalatból mondom.
  Családtagjaimmal 4-en, ismerettségi körömben többen felvették az oltás, senkinek semmi baja!
  "A pandémiás vakcinában csupán a vírustörzs új - egyébként éppen úgy készül, mint a szezonális influenza, amelyből eddig Magyarországon 16 milliót (!) adtak már be az elmúlt 15 évben. Tehát a gyártási eljárás és az összes komponens ugyanaz, mint az eddigi szezonális influenza esetében, csupán a vírust cserélték ki, hogy a pandémiás influenza ellen nyújtson védelmet."
  Ez így van orvos ismerősöm is mondta, aki már szintén felvette, majdnem az első körben, és mondta nem tart töle, hisz minden évben felveszi a szezonélisat is, hiszen ha eddig 10-15 évig nem okozott bajt, eztán se fog.
  Drasztikusan azt felelte arra a kérdésemre kell -e az oltás: Lehet választani az oltás, vagy a vérzéses tüdőgyulladás melett. Én az oltást válsztottam, és jól tettem!
  Ha már csak anyi, hgy nem kell táppénzre menni, akkor az már nagyon jó.Kinek hiányzik, hogy 60%-os táppénzre menjen, vagy a szeretteinek influenzát adjon karácsonyra?”
 • 69. Hmmm... 2009. november 29. 16:23
  „Hat eppen a virus a lenyeg. Ha alapallasbol sulyos leguti gondokat okoz, akkor a vakcina hasonlo keppen. Velemenyem szerint gyenge immunrendszeruek es eppen leguti panaszosok ne aoltassak be magukat, mert az enyhe adagu beoltott virus okozhat ugyan olyan karosodasokat a legyengult szervezetben. Az egeszsegesek eseteben pedig / itt a tenylegesen eros szervezetekre gondolok/ igazabol enyhe lefolyasu ez a virus.
  Es valoban "Dettike´ szavait erdemes megfontolni, mert mindenki meggyozodese szerint cselekszik. Ami viszont tovabbra is kerdes, mi lesz azokkal, akik nem tudjak onmaguk eldonteni, melyik oldalra is alljanak? Ide tartoznak a gyermekek es az idosek, valamint abszolut tajekozatlanok.”
 • 68. métely 2009. november 29. 15:22
  „68. Lutetia 2009.11.29. 15:04

  Oké, így már más :-)
  Teljesen helytálló, amit írtál.”
 • 67. Lutetia 2009. november 29. 15:04
  „65. métely, igazad van, én mondtam hülyeséget. Az antibiotikum azért van a vakcinában, hogy baktériummentesítsék a tojást, amiben szaporítják a vírust.
  "A pandémiás vakcinában csupán a vírustörzs új - egyébként éppen úgy készül, mint a szezonális influenza, amelyből eddig Magyarországon 16 milliót (!) adtak már be az elmúlt 15 évben. Tehát a gyártási eljárás és az összes komponens ugyanaz, mint az eddigi szezonális influenza esetében, csupán a vírust cserélték ki, hogy a pandémiás influenza ellen nyújtson védelmet."
  Ha ez igaz, akkor miért a félelem és a gyanakvás?”
 • 66. flexsnake 2009. november 29. 12:22
  „Van háziorvos aki ezer forintért adja be, vagyis 3000ft a vakcinával együtt. Ami könnyítés az oltópontokon hogy nem kell rohangászni patikába. De a gond az hogy azt reklámozzák a beadásért nem kérnek pénzt, holott a vakcina ára 1900ft de hogy továbbgondoljam az előállítása sincs egy ezres....”
 • 65. flexsnake 2009. november 29. 12:18
  „<moderálva>
  57. orvost? aki semmit nem tud? Maradok annál aki a legtöbbet tudhatja az oltóanyagról, részt vett a fejlesztésben. Ha valaki tudja hogyan működik akkor ő igen. De egy ilyen hálapénzes ...... :D”
 • 64. métely 2009. november 29. 12:12
  „63. Lutetia 2009.11.29. 12:01

  Köszi, nem kell megkérdeznem orvost, mert tanultam, hogy vírust nem lehet antibiotikummal elölni.
  Ha nem tudod, mit írsz, akkor inkább le se írd.”
 • 63. Lutetia 2009. november 29. 12:03
  „Mosómasa, elnézést, félreértettelek, én az inaktiváltra koncentráltam.”
 • 62. Lutetia 2009. november 29. 12:01
  „métely, ezt a kérdést tedd fel egy orvosnak. De előtte nézd meg, mit tartalmaz a vakcina, és kérdezz meg egy orvost, hogy miért tartalmazza.
  Dittike, szerintem Neked teljesen igazad van. :-)”
 • 61. métely 2009. november 29. 11:56
  „58. Lutetia 2009.11.29. 09:41
  "A vakcina éppen azért tartalmaz antibiotikumot, mert azzal ölték el a vírust."

  Olvasd el újból, amit írtál. Vírust ölni antibiotikummal? Ha ez így van, akkor nem is szükséges a védőoltás...”
 • 60. mosómasa 2009. november 29. 11:11
  „58. Én is tudom, hogy az inaktivált vírus mit jelent, csupán Flexinek válaaszoltam, mert az egyik hozzászólásában azt írta : olyan nincs, hogy " teljes vírus". Pedig van. Zseninek meg Flexi képzeli magát, én nem . Ő az aki mindenben jártasnak hiszi magát.”
 • 59. Dittike 2009. november 29. 11:00
  „mi értelme vitatkozni? Mindenkinek megvannak a saját érvei és ellenérvei,mindeni dönt belátása szerint.Úgyse tudjátok egymást meggyőzni :D”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bódékból árulják testüket a lányok

Magánterületen felállított fabódékban árulja testét több örömlány Pirtó és Kiskunhalas között. Információk szerint Csongrád megyeiek futtatják őket. Tovább olvasom