Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Védőzóna: élő állat se ki, se be

A madárinfluenza-gyanús ludakat tegnap délutánig leölték Lapistón. Több állatot nem kellett kiirtani, mivel a góctól számított egy kilométeres körzetben nincs tanya.
A madárinfluenza gyanúja Csongrád megyében azt követően lett megalapozott – közölte Szigeti Sándor megyei főállatorvos –, hogy az állat-egészségügyi hatóság szakemberei egy Szenteshez közeli, 3300 libát tartó telepen elhullást észleltek, illetve 30-40 állatnál idegrendszeri betegség tüneteit fedezték fel. Feltételezik, hogy madárinfluenza betegítette meg az elhullott állatokat, de ezt laboratóriumi vizsgálatok még nem igazolták. A madárinfluenza-gyanús ludakat tegnap estig leölték.

Az elhullott állatokból néhányat kórbonctani vizsgálatra a fővárosba szállítottak az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság zuglói laboratóriumába. Az állatorvosok itt végzik el a szükséges ellenőrző vizsgálatokat akkreditált körülmények között.

Tegnap Csongrád megyében ülésezett a védelmi bizottság is. A rendőrséggel megállapodtak abban, hogy este 8 órától két ellenőrzési pontot állítanak fel: a Lapistóra vezető közút Szentes és Nagymágocs felőli oldalán. Itt mindenkit megállítanak, megnézik, mit visznek. Akinél élő állatot, nyers baromfihúst találnak, attól elkobozzák a szállítmányt, az embereket visszafordítják. Ha például sült libacombot lelnek valakinél, akkor kihívják az illetékes állatorvost, hogy az döntsön, mi legyen a hússal.

Baromfivész 2006

Tavaly február közepén a Nagybaracskán talált három elhullott hattyú okozott pánikot. Csak utóbb bizonyosodott be, hogy madárinfluenza miatt pusztultak el, de már február 17-étől nem volt szabad élő baromfit árusítani a Mars téren. Utána június 6-án, Bács megyében ütötte fel a fejét a madárinfluenza, több ezer szárnyast pusztítottak el, és kijelölték a zónahatárokat. Csongrád megyében is szigorú intézkedéseket vezettek be, de nálunk egy állatot sem kellett leölni.

A gyanú miatt az állat-egészségügyi szolgálat megtette a szükséges intézkedéseket, és kijelölte a védő-, illetve a megfigyelési zónát. Egy kilométeres körzetben mindig kiirtják az összes állatot. Most szerencsére az állattartó telep egy kilométeres körzetében nincs település. A teleptől számított három kilométeres sugarú körben – ez az úgynevezett védőzóna – 57 tanya áll. E körzetben 1743 baromfit vizsgáltak meg, de nem találtak gyanús eseteket. A tíz kilométeres megfigyelési zónán belül mintegy 850 baromfitartó udvart kell átvizsgálniuk a szakembereknek. Itt várhatóan mintegy 8500 baromfi lehet.

Emellett a tíz kilométeres körzeten belül 18 nagy állattartó telepet regisztráltak, valamivel több mint 43 ezer állattal. A megfigyelési zónából a szárnyasokat nem lehet kivinni, de oda se irányulhat szállítmány. A tíz kilométeres zónában fekszik Eperjes, Nagymágocs, Derekegyház, Fábiánsebestyén, valamint Szentes keleti és Árpádhalom nyugati külterülete. A Hungerit jóval a zónán kívül, a góctól több mint 13 kilométerre fekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós ajánlat a Gregor-képre Szegedről

Egy kilétét felfedni nem kívánó szegedi licitáló tegnap egymillió forintot ajánlott fel azért a… Tovább olvasom