Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Vége a bliccelésnek, nincs ingyenszemét!

Szeged - Nem bliccelhet tovább az a szegedi üdülőtulajdonos, aki korábban úgy használta az üdülőtársulat hulladékkonténerét, hogy egy fillért sem fizetett.
 Sok, vízen úszó dinnyehéj

A Tömörkény üdülőtelepen élő nem üdülőtársulati tag olvasónk azt kifogásolta, hogy a nagy melegben gyorsan erjedésnek indul a kukába kidobott zöldség, gyümölcs, aminek a szagát egy hétig, az elszállításig érzi az egész telep. "Vagy inkább alkalmazni kellene az üdülőtársulat vezetőségének javaslatát, és a biohulladékot a Tiszába dobni? Szép látvány lesz a sok vízen úszó dinnyehéj, amit a belváros felé sodor a folyó" – írta olvasónk.

– A konyhai zöldhulladék a
kommunális hulladék része, így a dinnyehéj is, ami a kukába kerül. A családi házas és paneles övezetben is heti egyszeri ürítés van, mégis megoldható a szállításig való tárolás – válaszolta Makra Gábor.

A hulladékszállítási törvény változása és egy közgyűlési rendelet alapján a szegedi kiskertekben és üdülőtelepeken a pihenésre, üdülésre alkalmas ingatlanok esetében ettől az évtől kötelező igénybe venni a heti egyszeri szemétszállítást. Az ingatlantulajdonosoknak az éves lakossági hulladékgazdálkodási díj 50 százalékát kell kifizetniük. Ez jelenleg ingatlanonként havi 2750 forint. A tulajdonosok nemrégiben kapták meg az első, szemétszállításról szóló számlát.

Szegeden több üdülőterület is található a Tisza árterében. A Sárgán, a Tömörkény és Tiszavirág üdülőtelepen álló nyaralók tulajdonosai speciális helyzetben vannak, mert ők – ha tagok a korábban létrehozott üdülőtársulatokban – közösen fizetnek a különböző szolgáltatásokért, így például a szemétszállításért is.

– Egyértelműen a bliccelők ellen van a törvénymódosítás. Azok ellen, akik eddig nem voltak tagjai az üdülőtársulatoknak, nem fizették a közös költséget, de igénybe vették a szolgáltatásokat, ingyen pakolták például a háztartási hulladékukat a konténerbe – mondta Makra Gábor.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. számlázási csoportvezetője hangsúlyozta, minden üdülőtársulattal megállapodtak a hulladékszállításról. A tagok továbbra is a közös költség részeként fizetik az üdülőterületre kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek ürítési díját.

Csak az üdülőtársulat tagjainak van joga használni a hulladékgyűjtő konténereket, hiszen ők fizetnek a szolgáltatásért. Fotó: Schmidt Andrea
Csak az üdülőtársulat tagjainak van joga használni a hulladékgyűjtő konténereket, hiszen ők fizetnek a szolgáltatásért. Fotó: Schmidt Andrea

– Az egységes konténeres hulladékszállítás mellett csupán néhány ingatlantulajdonos maradt a Tömörkény üdülőben, akiknek saját maguknak kell beszerezniük a szabványos tárolóedényt, amiből heti rendszerességgel szállítja el a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. a hulladékot.

Mi történik akkor, ha a Tömörkény üdülőben élő néhány tulajdonos nem szerzi be a 110–120 literes kukát?

– A szolgáltatás igénybevétele kötelező, és szerződés nélkül érvénybe lép. A szennyező fizet elve érvényes. Aki belép a társulatba, és fizeti a közös költséget, használhatja a társulat konténerét, aki nem, annak kötelességünk a szolgáltatás biztosítása, amit a kiskukás járat beállításával oldottunk meg – válaszolta Makra Gábor. Aki sumákol, a pótdíjjal együtt a teljes díjat köteles kifizetni a teljes időszakra, ami több tízezer forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges szereposztással játsszák az Elfújta a szélt

Óriási érdeklődés övezte az Elfújta a szél című musical közönségtalálkozóját, megtelt csütörtökön a REÖK aulája. Tovább olvasom