Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vége a moratóriumnak, 166 ingatlan vár árverésre

A végrehajtói kamara online adatbázisa szerint Szegeden licitálni lehet 120 milliós újszegedi, de 35 négyzetméteres Építő utcai lakásra is. Vége a kilakoltatási moratóriumnak, otthonukat veszthetik az adósok. Csongrád megyében jelenleg 166 ingatlanra tűztek ki árverést – többségükre fél áron.
Tartozás, végrehajtás, kilakoltatás. A mindössze három szóban leírt folyamat olykor családok több évig tartó kálváriáját, kilátástalan helyzetét tükrözi. Március elsején lejárt a december óta tartó kilakoltatási moratórium, karhatalmi erővel utcára kerülhetnek az adósok.
– 12 milliót követel a bank a 2008-ban felvett 6,5 milliós lakáshitelünk után. Elárverezik a lakást, a végrehajtó nemrég végeztette el az értékbecslést. Pedig amikor éreztük, hogy nem tudjuk fizetni a kölcsönt, árulni kezdtük az otthonunkat, de a kialkudott vételár még a hitelt sem fedezte – panaszolta a szegedi Lakatos Krisztina. A két gyermekével rendezett, tiszta körülmények között élő fiatal nő állása a gyes leteltével megszűnt, munka nélkül maradt.

Megoldások
Megegyezésre a végrehajtási szakaszban is számos lehetőség adott, és a végrehajtó is több megoldási javaslattal segíthet a bajbajutottaknak, hogy a kilakoltatást elkerüljék. Az adós együttműködési hajlandósága esetén több létező lehetőség a részletfizetés, az ingatlan hagyományos értékesítése, önkormányzati adósságkezelési segítség igénybevétele.  
– Van még több száz ezres távfűtéstartozásunk, még ha el is viszik a lakást, mi lesz a rengeteg adóssággal? Árveréskor jó, ha a lakás becsértékének felét, 70 százalékát kifizetik – mondta, hozzátéve: a díjhátralékosoknak segítő alapítványok is indoklás nélkül elutasították kérelmünket. – Katasztrófa ez a helyzet. Legfeljebb a vidéki szülőkhöz költözünk – mesélte.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) elektronikus ingatlanárverését böngészve alig találunk olyan Csongrád megyei települést, ahol ne lenne legalább egy kikiáltott lakóingatlan. A listát közel 50 lakással Szeged vezeti, Makón 28, Szentesen 16, Csongrádon 12 ház vár kényszerértékesítésre. A megyeszékhelyen 120 millió forintért kínálnak 450 négyzetméteres Kertész utcai, 65 millióért Makai úti ingatlant, de 30 milliós induló árért 100 éves Vitéz utcait is vehetünk. Az Építő utcában árvereznek – lakottan – egy 3,2 millió forintos kikiáltási árú, negyedik emeleti, 35 négyzetméteres panellakást, a Csongrádin pedig többek között lakáshitel-tartozás miatt egy hetedik emeleti ingatlant. Utóbbi is lakottan kerül kalapács alá.

Egyre több a késedelmesen fizető devizahiteles adós, de a végrehajtói kamara szerint nem kell kilakoltatási hullámra számítani. 2011-ben 200 alatt maradt a kilakoltatások száma, 2012-ben 250–300 ügyet várnak. – Csongrád megyében 2011-ben 84 eredményes ingatlanárverésre került sor. A bírósági végrehajtási árverést követően 6 kilakoltatás történt, és további 6, elsősorban önkormányzat által elrendelt kilakoltatás követte. Megjegyzendő, hogy az ingatlanárverezés a kilakoltatási moratórium ideje alatt is folyamatos volt – közölte Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. uborka 2013. január 10. 11:24
  „Majd egyszer felébred a magyar nép, ha nincs már mit elkobozni tőle, de addig mint a bírka tűr, megérdemli!!!!! Cigány bírósági behajtók, kigyúrt cigány palik serénykednek e nagy munkában. Hát ébredjünk, már emberek!!!! Nincs már hazánk!!!!”
 • 35. racionalitás? 2012. március 11. 17:27
  „34.badó 2012.03.09. 13:18 --akkor nem kell állandóan védekezned

  nav ezt nem értem....én védekezem????????

  XXI.sz.-i gondolkodású, összetartó igaz magyarságban hiszek. téged nem oda sorollak.
  NA EBBEN EGYETÉRTÜNK....én nem óhajtok hunniához tartozni....de az összetartó szót...ha magyarságról beszélsz...felejtsd el....soha sem fog összefögni....1200 év kevés volt hozzá....

  ha még esetleg ezt olvasni fogod+++++”
 • 34. badó 2012. március 09. 13:18
  „...kérlekszépen. ne kezd el magyarázni nekem az életed. mindenkinek megvan a maga keresztje, és mindenki tudja, hogy miért vezetett oda az élete, ahol tart. van aki hibás saját sorsa alakításában, van aki nem. én - álláspontom szerint a haladó szellemű, XXI.sz.-i gondolkodású, összetartó igaz magyarságban hiszek. téged nem oda sorollak.
  minden esetre úgy cselekedj, ahogy a lelkiismereted diktálja, és akkor nem kell állandóan védekezned.és ha 20 kommentet írsz 20 különböző cikkhez egy sérelemre hivatkozva, akkor sem lesz jobban igazad. a lelkiismeretedet nem a kommentelők fogják megnyugtatni.”
 • 33. racionalitás? 2012. március 09. 12:26
  „32.badó 2012.03.09. 11:22

  de én kérdeztem.....persze !

  hogy kinek mije van -nem lényeg---aki sír elvenni aki dicsekszik adni....

  a bevállalósság is értelmes határok között igaz....a szélsőség visszaüt-szerintem.

  Én 22 évig voltam vállalkozó----ebben az évben papíron..mert eladott T5-m árát felélem...jövő évtől szüneteltetni fogom.....mert ilyen bérköltségek mellett nem vagyok hajlandó csinálni......----nagyon sok lehetőség van most is...én is élek velük...ha van alkalmazásban lévő családtag-nevén mehet tovább a válllakozás.....de neki nem kell bér és járulékait megfizetni................hizlalja más a sok élősködőt...én nem fogom.

  Tv-ben is mutatták , hogy felvettek haveri alapon 60 millás deviza hitelt...sajnáljam őket??????NEM TUDOM!!!

  Ellenben Veled amit lent leírtam megtörtént...és amikor wartburgoztam kiröhögtek...amikor megvettem az első 4X4-esem ....írigykedtek...ilyen a magyar...---az ilyeneken én csak nevetek.

  szép és boldog-békés hétvégét....ja és persze hitelmenteset.”
 • 32. badó 2012. március 09. 11:22
  „képletesen írtam, sajnos nem volt audim, úszómedencés házam, csak a másik oldal szemszögéből írtam, mert én a bevállalósok oldalán állok, és gyűlölöm a kicsinyes, bezzegénmegmondtam, beszari tipikusan kispolgári hozzáállást.
  de látom betalált :)))
  légy büszke a látásmódodra. ;) , meg a csendes kis életedre, amiben nem történik semmi, elég az neked, hogy szomszédodat piszkálhatod. az neked a lelki üdv. úgyse telik másra, csak az áskálódásra.mert nincs merszed.
  igények-lehetőségek-képességek harmóniája- tökéletesen tükrözi mindkettő fél álláspontját.
  én nem sajnáltam soha másoktól amijük volt, mert leszartam hogy miből vette.
  nem te vagy az, aki azt a honlapot kereste, amin megnézheti, hogy pontosan kinek a házát árverezik?”
 • 31. racionalitás? 2012. március 09. 10:02
  „30.badó 2012.03.09. 07:23

  Pedig tudod mit mondok: nekem legalább VOLT megvalósult álmom, VOLT új audim, VOLT úszómedencés házam. Neked mi volt ? főzőkolbászod.

  ÉS MÁR NINCS???????ELVITTE A BANK???EZÉRT A KESERŰSÉG????
  nEKEM 26 ÉVES WARTBURGOM VOLT....és azzal dolgoztam-az ilyen audik lehagytak persze-még rám is dudáltak-mert a szegény...HOGYAN IS ÍRTAD....MEKEKAKI...autómmal 70-nel tudtam max száguldani-meg füstölt is szegénykém.......
  ha jól értelmezem -amid volt....audi-uszómedencés ház....elment.......-én viszont türelmes voltam ---és egy fillér hitel nélkül -nyugalomban-biztonságban----4X4-est hajtva ----stb-stb....élhetem a nyugodt életem .....EGY FILLÉR HITEL NÉLKÜL!!!!!
  A SAJÁT FÁJDALMAT-VESZTESÉGET NEM SZABAD LEVERNI SENKIN......ÉN IS MONDHATNÁM...HOGY JAJ NEM VETTEM TAVALY NOVEMBERBEN OTP-T....MOSTANRA 5 Q7 ÁRÁT KERESHETTEM VOLNA MEG.....5 Q7..MINEK....EGY SEGGEM VAN???????????

  IGÉNYEK-LEHETŐSÉGEK-KÉPESSÉGEK HARMÓNIÁJA....ÉS BOLDOG LEHETSZ!!!”
 • 30. badó 2012. március 09. 07:23
  „27. szegedivagyok : igenis mertünk bevállalni. igenis mertünk nagyot álmodni. mert lehet, hogy az ország akkor sem volt stabil, de 20 éven át a bankok a társaink voltak. Kaptál kölcsönt az álmaidhoz, és tudtad azt fizetni.Ha letelt a hiteled haladhattál tovább. Egy autót 5-6 évig fizettél, de már vehetted az új álmodat, akármi is volt. És amíg fizetted, ott volt a kezedben az eredménye,l láttad miért küzdesz. A bank meg boldogan adta az új álomra valót. Jól működött ez. Mindig is lenéztem a földhözragadt mekekaki tarbanttal járó XXI. századi embereket, mert lehetett volna új audijuk is. csak bevállalás kellett volna hozzá, és megvalósíthatta volna az álmát. Most azok okoskodnak, akik az elmúlt 20 évben is csak a 35 négyzetméteres paneljukban főttkolbászt zabálva szidták a gazdag szomszédot. Pedig tudod mit mondok: nekem legalább VOLT megvalósult álmom, VOLT új audim, VOLT úszómedencés házam. Neked mi volt ? főzőkolbászod.”
 • 29. Qllancs 2012. március 08. 17:20
  „Emberek egy kis türelmet!Most írta orbán 5,5 millió ember fog dolgozni hamarosan !mindenkinek lesz munkája !és rendes fizetése !!!”
 • 28. racionalitás? 2012. március 08. 15:56
  „11.badó 2012.03.08. 09:53
  nem-nem jönnek a zsidó rokonok és féláron....ha jó megvessszük...így rendben???

  FÉLÁRON....A PIACI ÁRHOZ KÉPEST...DE GYORS ÉS KP...NEM KELL SOK- SOK IDŐT VÁRNI!”
 • 27. szegedivagyok 2012. március 08. 15:41
  „26. badó 2012.03.08. 15:26 !

  nem az árfolyam ingadozás miatti növekedésről beszéltem, hanem az egyéb tartozásokról. A véleményem, hogy aki akkor felelősen döntött és biztosan be tudott vállalni egy 10 milliós hitelt, az a 13 milliót is tudja fizetni. Ezzel nem azt akarom kifejezni, hogy a bankokat támogatom, de sz.r fizetéssel, még sz..rabb munkahellyel minek akartak az emberek milliós hiteleket felvenni ?Senki nem kényszerítette rá. Azt várták, hogy minden egyre jobb és jobb lesz?Hol élnek ezek az emberek?Ez Magyarország, az ország gazdasága sem most sem évekkel ezelőtt nem volt olyan állapotban ,hogy biztonsággal ki lehessen jelenteni, hogy kiszámíthatóan működik/működött. Az a probléma,hogy a nagy átlagot tekintve nem gondolják át sokan a döntéseiket, nem szerzik be a szükséges információkat, hallomások alapján alkotnak véleményt.Pedig emiatt nem mást csak saját magukat csapják be.”
 • 26. badó 2012. március 08. 15:26
  „de. kérlek szépen szegedivagyok ! a sok százezres tartozás - továbbmegyek : milliós tartozás- egyik napról a másikra alakult ki.
  a 2008. február 28-i 10 milliós devizahiteled 2008. március 1-ére már 13 millió lett. és ebben nem nekünk kell cselekednünk, hanem a kormánynak kellett volna abban a pillanatban. nem 3 évre rá.”
 • 25. lamuria 2012. március 08. 15:17
  „19.Alfa.. NEM VAGYOK MAGYAR DE SZERETTEIM OTT ELNEK MAGYARORSZAGBA .. PROBALOK HELJESEN IRNI --MERT NEEEEM VAGYOK MAGYAR MEGIS PROBALKOZOM .. KOSZ.. EN A MUNKAMBOL JOTTEM ..MOST ESZEK .. MAR AMI VAN .
  SAJNOS LATOM SOK A ROSSZINDULAT ITT UGY HOGY - CSA ...”
 • 24. szegedivagyok 2012. március 08. 14:36
  „Talán nem mástól kellene mindig a megoldást várni, hanem felelősségteljesen dönteni!!A sok százezres tartozás nem máról-holnapra alakul ki, aki pénzzavarba kerül és azt időben jelzi akár a banknál, akár valamelyik szolgáltatónál nem jut el árverezésig az ügy. Persze mindig lehet kivétel, de időben kell cselekedni és átgondoltan. A magunk érdekében.”
 • 23. ktimi 2012. március 08. 14:34
  „1. Egyolvasó 2012.03.08. 06:25

  Esetleg tudsz segíteni? Szívesen venném!”
 • 22. jonathan 2012. március 08. 14:29
  „nem lesz ez így jó, nagyon meg kéne oldani a problémát

  http://www.facebook.com/events/265275886886647/”
 • 21. székely 2012. március 08. 13:18
  „nekünk febr. 28.-ával el kelet hagyni a lakásunkat ! pedig nem volt közüzemi számla tartozásunk, csak az ikv felé a lakás ! most mindenki szana szét, ki hol tudott elhelyezkedni ! részletfizetést meg nem kaptunk ! ilyen világot élünk...”
 • 20. pog 2012. március 08. 12:54
  „Véleményem,hogy több százezres közüzemi tartozás felhalmozása,(más lakok látják a kárát)nem egy-két hónapi hanem több hónapos lehet,tehát tényleg kell valamit lépni..a deviza hitelesek sorsán (negatív értelemben) mostani kormány felelőtlen nyílatkozatai is sokat ártottak..”
 • 19. alfa258 2012. március 08. 12:38
  „14. lamuria 2012.03.08. 10:16
  Te hol is írogatsz????? A fotelból is felkeltél a jobb létért ???? Gratulálok, akkor vedd elő a helyesírási szótárt, mert tragédia ahogy írsz, vagy iskolázottságod kissé hiányos!!!!!!!!!!!!”
 • 18. lamuria 2012. március 08. 11:40
  „..´´Senkit nem hagyunk az ut szelen ... """ PONT MOST ESZT TESZI ..... RETTENETES .--!!”
 • 17. macs 2012. március 08. 10:53
  „8. KamuNeni,
  árfolyam, tudod ez a kulcs. 2008-ban mondjuk márciusban 169,3, augusztusban 147,8 forint volt a frank. Ma 243 körül van.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra szabad lakást árverezni - ott voltunk egy szegedi liciten

Az egyik bank 35 ezer svájci frankot – 8,5 millió forintot –, a lakásszövetkezet 300 ezer, a hőszolgáltató 980 ezer forintot követel a 7,6 millióra értékelt, majd 5,3 millió forintért elárverezett lakás tulajdonosán.
Tovább olvasom