Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Végéhez közelít az egészségügyi vándorlás Szegeden

Szeged - Az I-es kórház kiürítésével egy időre befejeződtek a szegedi egészségügyi intézmények integrációval együtt járó költözködései. A klinikai központ elnöke szerint a befektetések időszaka zajlik, az anyagi megtérülés csak később látható.

A 2007 októberében indult integrációs folyamatban – amelyben ellátási helyeket vontak össze, helyeztek máshová, illetve szüntettek meg – több száz ágyat és beteget, orvosi eszközöket, műszereket, kórházi és irodai bútorokat mozgattak meg a szakemberek. A költözések előtt minden, új helyre kerülő szakellátás körülményein javítottak: a régi-új osztályokat, épületrészeket felújították, átalakították, gyakran új bútorokat, eszközöket is beszereztek. Önálló, új klinika is elindult tavaly októberben: a hipermodern felszereltségű szegedi arc- és állcsontsebészeti klinika a II-es kórház egykori nőgyógyászati részlegén kapott helyet. A költözködéseket sikerült úgy lebonyolítani, hogy közben „nem veszett el ágy", azaz helyhiány miatt nem esett el egy ágy után járó finanszírozástól sem a klinikai központ.

Az úgynevezett telephely-racionalizálás eredményeként kiürítették a volt I-es kórház leromlott állagú épületét – amit a tulajdonos önkormányzat hamarosan a szomszédos, Pulz utcai pszichiátriai rehabilitációs részleggel hirdet meg eladásra.

Egyelőre azonban a befektetések időszaka zajlik, az ésszerűsítés anyagi haszna csak később lesz látható – tudtuk meg Pál Attilától. A klinikai központ elnöke szerint az integrációnak csak egyik része a látványos költözködés – fontosabb, ha a szakemberek minden klinikai, kórházi, rendelőintézeti ellátóhelyen egységes szakmai elvek szerint dolgoznak. Ennek kialakítása viszont az elnök eddigi tapasztalati szerint az elmúlt másfél évnél hosszabb időt vesz igénybe. Sokan vetik fel, hogy az integrációval nem csökkentek jelentősen a várólisták: Pál Attila szerint ez az alacsony szakorvoslétszámmal magyarázható, nem függ össze az integrációval.

Eddig 400 millió

Nagyjából 400 millió forintot költött eddig a klinikai központ az integrációval járó felújítási, átalakítási munkákra, új eszközök, bútorok beszerzésére, és az I-es kórház kiürítésére – mondta el Resch József, a klinikai központ gazdasági igazgatója. A Pulz utcai pszichiátriai rehabilitációs részleg költözködése lesz sokáig az utolsó: ha az ingatlanért a várostól kapott 300 millió forintból felújítják a volt nővérszállót, oda költöznek. A felújítás kezdete még kérdéses, viszont 4 hónap alatt be kell fejezni. A következő nagyobb költözés csak 2012-ben, az új klinikai tömb átadásával várható.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagybevásárlás Cure-ra

Szeged - Szegedi nagyáruházakban néztünk szét, milyen zenével próbálják a széles közönséget többórás böngészésre bírni. Tovább olvasom