Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Véget ér a tápai Búcsú tér kálváriája

Szeged - Betontörmelék, szemét, kőzúzalék – ez látható a tápai Búcsú téren. 5 évnyi tervezgetés, kavicstárolás és adótoronyvita után idén véget ér a tér kálváriája. Parkos sétatér lesz belőle.
Sok viszontagság után az idei Mihály-napra megújul a tápai Búcsú tér. A decemberi polgármesteri tájékoztatón elhangzott és az idei szegedi költségvetésben benne is van a tereprendezésre szánt önkormányzati 80 millió forint – mondta Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője. A városrész lapjában tervrajz is megjelent, de az még nem a végleges. Három éve készítette Boldog Mária tervező, amikor még arról volt szó, hogy egy mobilszolgáltató adótornyot létesít ott, és azt kell körbeépíteni. Azóta eldőlt, hogy adótorony nem lesz, a tér rendezési tervét finomítani kell, majd közbeszerzési eljárással kivitelezőt keresni.

Azt már lehet tudni az 5600 lelkes városrész hagyományos vásárteréről, hogy többfunkciós sétatér lesz. A Rév utca, Gyöp sor és a csapadékvíz-csatorna határolta 39 ezer négyzetméteres területen 1600 négyzetméternyi sétányt, utat, 260 fát és 760 négyzetméternyi cserjét képzelnek el. Megtartják régi helyükön a mutatványosokat, hozzá mobil színpad, parkoló létesül, megfelelő áram- és szennyvízellátással.

Újratervezés után talajcsere, közműépítés, parkosítás kezdődik Tápén. Fotó: Segesvári Csaba
Újratervezés után talajcsere, közműépítés, parkosítás kezdődik Tápén.
Fotó: Segesvári Csaba

– Minden építést bontásnak kell megelőznie. A Búcsú téri tavat már a nyolcvanas években is a háziipari szövetkezet szemetével töltötték fel. A csatornaberuházáskor 15 ezer köbméternyi törmeléket raktároztak a területen, és a színpadnak kijelölt domb alatt is betontömböket dobáltak le – mutatta a helyszínen Juhász Gyula, a városrész KDNP-s önkormányzati képviselője. A városatya emiatt a terület előzetes feltárását és ahol szükséges, talajcserét kezdeményez. Fél ugyanis, hogy ha nem nézik át alaposan a területet, megsüllyedhet a körhinta és más játszóeszközök alatt a föld. Ráadásul a mostani kalkuláció szerint a korábban tervezett parkba nem fér el a Szegedi Vásár és Piac Kft. által kért minimum 4000 négyzetméteres vásár. A képviselő ezért inkább kevesebb, de időtálló munkát tervezne az idén. Így a növénytelepítéssel a jövő évi búcsúra készíttetné el a Búcsú teret végleges formájában.

Kavicsdepó, telefontorony

2004: a szegedi csatornaberuházáshoz szükséges építőanyag depója létesül a téren. 2005. június 23.: adótorony építéséhez a város bérbe adja a Búcsú teret, de a mobilszolgáltató nem fizet, amíg nincs kész a torony. 2007. március 27.: a környékbeliek tiltakoznak, mondván, veszélyezteti az egészségüket a tervezett telefontorony. 2007. július 15.: a közigazgatási hivatal elutasította a Magyar Telekom Nyrt. építési engedélyét. 2007. július: elkészül a csatornaépítkezés, felszámolják a Búcsú téri lerakót. 2007. december 11.: a közigazgatási hivatal megfordította a saját döntését, mégis épülhet adótorony a Búcsú téren. 2007. december 13.: a szegedi önkormányzatnak más tervei vannak, nem adja bérbe a teret.

Olvasóink írták

  • 3. csanyiv 2009. április 10. 01:59
    „Egy csomó helyen ültetnek fákat Szegeden és ültettek tavaly is. Csak egyrészt az nem szenzáció, másrészt sok ember nem ismeri eléggé a saját városát, csak a lakása, munkahelye környékét és a nagyobb forgalmú tereket, sugárutakat.”
  • 2. török 2009. április 09. 20:37
    „Szuper! Végre, jó hír! És kedves 2-es villamosos fórumozók, itt is ültetnek fákat, cserjéket!!!”
  • 1. csonakos 2009. április 09. 17:02
    „Megérdemli, hogy ennek a résznek a képviselője is szerepeljen teljes névvel aki ezt az ügyet intézi, képviseli; Mészáros Attila. Köszönet érte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti nagybevásárlás

Szeged - Fonott kosár a háziasszony kezében – bevásárlókocsit tol maga előtt a család. Ki ráérősen válogat a sonkák erdejében, ki cetlivel a kezében rohan a polcok labirintusában. Tovább olvasom