Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Véget ért a Pick sztrájk, megállapodtak a felek

A PICK Szeged Zrt. pécsi üzemében ma reggel hat órától megkezdett, határozatlan időre meghirdetett sztrájk 11.30-kor befejeződött, a munkavállalók felvették a munkát, a termelés beindult.
A sztrájkot a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) hirdette meg, amiatt, hogy a szalagsoron eddig feldolgozott félsertés darabszámát a munkáltató jelentősen megnövelte, de a többletmunka ellentételezése a bérekben nem jelent meg.

A sztrájk ideje alatt, a helyszínre érkező Nagy Endre, a PICK SZEGED ZRT vezérigazgatója a mintegy kettőszáz sztrájkoló munkavállaló véleményét meghallgatva tett javaslatot a konfliktus rendezésére. Ezt követően az ÉMFSZ tárgyalódelegációja és a munkáltató kidolgozta a konfliktust lezáró megállapodás részleteit:

- a pécsi üzemben foglalkoztatott minden fizikai dolgozó részére 2015. február, március és április hónapra a cég havi 10.000 Ft értékű, összesen 30.000 Ft értékű juttatást utalvány formájában biztosít
- a bérrendszer továbbfejlesztésére, a bérek emelésére, a teljesítmény meghatározására vonatkozó, 2015. május 1-től hatályba lépő új bérrendszer bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat a Felek rövid időn belül folytatják
- az új megállapodásig a csomagoló üzem területén dolgozóknak a túlórák a tárgyhóban kerülnek kifizetésre, a jelenlegi négy havi munkaidőkeret megtartása mellett
- a munkáltató mindent elkövet annak érdekében, hogy a létszámproblémákat megoldja.

A sztrájk lezárását a Felek konstruktív együttműködése tette lehetővé.

Korábban:

A február 10-én megtartott egyórás figyelmeztető sztrájk után, csütörtök reggel 6 órától teljes, határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a Pick Szeged Zrt. pécsi gyárának munkavállalói.

A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki. A munkáltató a korábbi 3200 db/műszak félsertés feldolgozást 3600 db-ra, sőt alkalom adtán azt meghaladó mértékben emelte. Ezt a teljesítményt azonban semmivel nem honorálta, ami a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki. Ez az állapot tavaly nyár óta tart.

Tovább fokozza a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a PICK munkavállalói dolgoznak a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók.

Az üzemen belül a csomagoló részleget is érinti a probléma, hiszen a feldolgozott áru ott csapódik le. Így a ma kezdődött munkabeszüntetéshez már az ottani kollégák is csatlakoztak.

A PICK több üzemében - így például Baján - is hasonló problémák vannak.

Az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) felvállalta a munkavállalók problémáját és megszervezte előbb a figyelmeztető sztrájkot, majd a kollektív munkaügyi vita eredménytelensége után a ma kezdődött határozatlan idejű sztrájkot. A munkabeszüntetésben mintegy 200-an vesznek részt, a gyár teljesen leállt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Semmelweis egyetem kézbesítőjét ölték meg a focipályán

A budapesti Semmelweis Egyetem (SE) Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet munkatársának… Tovább olvasom