Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Véget ért a vasutassztrájk

Szeged - Felfüggesztették az éjfélkor kezdődött vasutassztrájkot. 3 órától állítják forgalomba az IC szerelvényeket. A szegedi nagyállomásról késésekkel ugyan, de reggel is indultak szerelvények.
Hétfő délelőtt 10 órakor ült újra tárgyalóasztalhoz a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) és a MÁV Zrt., ahol változatlanul a szakszervezet követeléseiről volt szó. Gaskó István a szervezet elnöke előtte azt mondta, hogy egyelőre nem tudják, mit fog ajánlani a MÁV, a szakszervezet mindenesetre a megállapodásra törekszik.

Leállt a vasúti hálózat, a dolgozók zöme támogatja a munkabeszüntetést - így látta a hétfő reggeli sztrájk-helyzetet Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) elnöke. Egy-két vonat indult el csupán sztrájktörőkkel és megtévesztett dolgozókkal, de gyakorlatilag ennek nincs jelentősége, mert a követelések alátámasztására szervezet sztrájk sikeresnek tekinthető - nyilatkozta.

A nappalos műszakban dolgozó vasutasok 98 százaléka felvette a munkát, azaz nem sztrájkol - tájékoztatott Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. Ez tehát azt jelenti, hogy a vonatok többsége közlekedik, a sztrájk pedig "kifulladni látszik".

A MÁV adatai szerint éjjel az 1683 forgalmi dolgozó közül 1648-an nem sztrájkoltak. A nappalos műszak is hasonló arányokat mutat: 2549 forgalomirányításban résztvevő vasutas közül 2502-en felvették a munkát. Ez tehát azt jelenti, hogy 98 százalékuk a bejelentett sztrájk ellenére is dolgozik.

Szegedről késésekkel ugyan, de indultak  a szerelvények. A forgalmi dolgozók közül ugyanis csak néhányan sztrájkoltak, az ő feladataikat a munkát felvevő kollégáik végezték el. A korábbi munkabeszüntetésekkel ellentétben a vonatok most nem a külvárosi, hanem a központi pályaudvarról indultak el.

A vasúttársaság azt kéri, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjon. Ezt megteheti a MÁV honlapján (www.mav.hu) vagy pedig a MÁVDIREKT 06/40-49-49-49-es telefonszámán.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) vasárnap jelentette be, hogy hétfő éjféltől folytatja a február elsején meghirdetett és azóta már többször felfüggesztett sztrájkot. Az azóta eltelt időszakban sem tudtak ugyanis megállapodni a vasúttársasággal követeléseikről. Az utolsó egyeztetés vasárnap este tartották, ám akkor sem született egyezség. A VDSzSz kitart korábbi követelései mellett, azaz a megajánlott 6,9 százalékos fizetésemelés mellé 10 százalékos kiszervezési pótlékot kér körülbelül 15 ezer munkavállalónak, valamint a MÁV Cargo privatizációjából 250 ezer forint egyszeri kifizetését 35 ezer vasutasnak. A főbb követelések mellett az előre jelzettnél magasabb infláció miatt további 1,1 százalékos keresetnövelést szeretnének elérni, valamint a vasúti mellékvonalak megőrzését.

A MÁV közleménye szerint azonban a vasúttársaságnak változatlanul nincs pénzügyi fedezete és jogi lehetősége az "irreális követeléseik" teljesítésére.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. FÁJ-dalmas 2008. július 14. 21:45
  „Pedig én majdnem szurkoltam Nekik, dehát ha hitvány a lufi! Lehet, hogy a Mekié tovább tartott volna? Nem baj fiúk, amíg egy is van belőletek - még egy-két alkalomra - csak folytassátok, utána pedig használhatjátok (?) menhelyként, vagy hajléktalanszállóként a GASKÓÉK által megvásárolt Városligeti ingatlanokat, de a környező bokrokat mindenképpen! Már ha ez hiányzik! Rajta fiúk. lányok: vár a vasút, hív a MÁV, de én a továbbiakban VOLÁN-nak utazom, mégha kisebb is rajta az állami támogatás!”
 • 23. kupec 2008. július 14. 21:33
  „Itt most nem a dolgozok ellenvan reklamácio,de eggy veszteséget termelö ,koszos,piszkos azállandoan késö vonatokat indito vasutas mitkövetelözik,kevés a fizetés?máshol sem több.Képzett vasutasok?" 2 hetes tanfolyam, és lessz váltokezelö,kocsirendezö./ 6honap és lessz segéd tiszt. Ez nagy képzetség!Egy mezögazdasági mérnök se vissz haza 100ezernél tőbet.Ő neki is jár a privatizáciobol.
  Gaskó Istvánt mért türik a vasutasok ha olyan érzékeny a lelkük az igazságra?”
 • 22. bolond választó 2008. július 14. 21:23
  „Gaskót meg kellene állítani, hogy ne játéknak használja a MÁv-ot.
  Töb ezer ember bosszúságát élvezi.
  Persze az is furcsa, hogy egy vállalat vezetője, mely vállalat egyre több ráfizetést produkák, a vonatok pontos indulási idejét, tisztaságát nem tudja biztosítani, három milliós fizetést vigyen haza havonta. ERRE VAN PÉNZE AZ ÁLLAMNAK???”
 • 21. szájbergyerek 2008. július 14. 21:14
  „Managmant (hogy is írják)nem főnököt ,hogy ne látszódjék a diktatúra ,szebb jövőt kinek pénztárcája bírja....Rendszerváltás nem az,amit reméltünk csak a keleti szél nyugati esőt hint a nyakunkba!”
 • 20. kommunikációképtelenrakás 2008. július 14. 20:57
  „tudjátok, ha belecsöppentek egy jóba, aztán szépen csendesen elkezdik egymás között osztogatni a székeket, mmiközben körülötted fogynak a kolegáid, elkezd kerekedni a szemed, de a pofádat befogod mert a demokráciát most kezded tanulni. később azt veszed észre, hogy harmad annyian hatszor annyit dolgoztok annyi pénzért amit néhány éve egy hét alatt elköltöttél. következő észrevételed, hogy tavaly még 2 főnököd volt, az idén már hét. mivel időközben öregebb lettél tudsz a részletekre is figyelni, na meg szereztél egy két ismerőst akik közel vannak a tűzhöz, ér a meglepetés hogy micsoda pénzek mennek ki fizetésre (na nem a tiedre). a következő meglepi az opel flotta (astra, vivaro) EGY VESZTESÉGES CÉGNÉL? szóval 25 év munkával 3 vasutas szakmával meg 30% műszak pótlékkal 90000 fizivel aztmondjátok fogjam be a szám és kussoljak?! hát nem . pláne ha olyan főnökök ....szogatnak akik még a tanulóim sem lehetnének mert nincs meg a megfelelő végzetségük, pedig néhányan kikerültek onnan”
 • 19. szájbergyerek 2008. július 14. 20:10
  „Emberek... Ne tüntessetek ,ne sztrájkoljatok dugjátok fejetek igába hátha csak 600 bank nyílik aZ ORSZAGBAN.FEJENKÉNT 800 EZERRE RÚG a tartozás.Kisember törleszt,míg a többi lenyúlja a pártban...Egyetek dinnyét ne vesszen kárba úgyis vet a paraszt jövő nyárra....
  Magyar ember Magyarországról.”
 • 18. kupec 2008. július 14. 15:35
  „Nem sztrájkolni kellene,megszüntetni!Sok tudatlan bunko vasutas,némelyik pénztáros világárol nem tud,fogalmanincs,hogy nemzetközi jegyet ,hogylehet eladni inkább azt mondja nincs.A Pesti pályaudvaron a peron ellenörök a rendes utasokat piszkálják a valutások meg nyugottan sétálnak.Rakás 4osztályos bunko! azokra vanpénz?
  Még 250 ezer forint a privatizácioból? Az eladott tsz-böl állami gazdaságokbol,gyárakbol,közmüvekböl sem kaptak az emberek.
  Nem sztrájkolni kellene hanem örülni,hogy egy korszerütlen szemét telepen dolgozhatnak és nem zavarják világgá öket.
  Udvariatlan,buta,komunikácioképtelen rakás!
  Tisztelet a kevés kivételnek!”
 • 17. tetü 2008. július 14. 15:10
  „Köszönöm és mégegyszer elnézést, elírtam elsőre, 0 Rh - vér kell, és sajnos csak az jó.
  Azért köszönjük a felajánlást!”
 • 16. tkacs 2008. július 14. 14:44
  „tetu-nek válaszolok:

  Nekem 0 RH+ vércsoportom van, hívjál fel 30/4974761. Szükség esetén adok.”
 • 15. béka2 2008. július 14. 14:12
  „ez is.”
 • 14. rvil 2008. július 14. 13:49
  „Miböl gondoljátok,hogy a vasút hiányáról a dolgozók tehetnek?Abban viszont egyet értek,hogy az állami vagyonból minden magyar állampolgárnak részesülnie kéne.Úgy,mint szerbiában..Ott működik,pedig az állítólag balkán..”
 • 13. tetü 2008. július 14. 13:30
  „Sorry, a vércsoport, ami kell: 0 RH negatív”
 • 12. tetü 2008. július 14. 13:27
  „Elnézést, nem az aktuális témában fogok hozzászólni.
  2 hetes kislány sürgős műtétjéhez 0 RH pozitív vérre lenne szükség!
  Aki tud, segítsen!”
 • 11. antimávós 2008. július 14. 12:33
  „Egyáltalán ki részesülne abból az egyszeri összegből? A jelenlegi MÁV-alkalmazottak? És akik évtizedeken át építették a szocializmust, velük mi lesz? És akik már meghaltak? Az örökösök kapják meg sok-sok generációra visszamenőleg? Mert az nem járja, hogy egy most állományban lévő kaller ennyi lóvét kapjon a semmittevésért, miközben ükapáink véresre dörzsölt tenyérrel fektették a síneket!!

  Sunyibának igaza van!”
 • 10. dodó 2008. július 14. 11:57
  „Igenis meg kell adni a vasutasoknak a privatizációból befolyó pénz rájuk eső hányadát! DE!! Előbb még meg kell fizettetni minden jelenlegi és volt vasutassal a MÁV sok százmilliós veszteségének rájuk eső részét! Így fer dolog lenne! Gondolom, a tiszteletreméltó vasutastársadalom egyetért ezzel, hiszen számtalanszor bizonyították, hogy nem önző egyéni érdek motiválja a rendszeres sztrájkjaikat és a sztrájkfenyegetéseiket!”
 • 9. araka 2008. július 14. 11:31
  „Én úgyvélem, hogy nemcsak a vasútasok adójából jött létre az eladott rész. Miért csak ők akarnak egyszeri jutatás során részesedni, az én szüleim adója is benne van. Én is akarok 250000 Ft és szerintem mindenki. Mi miért nem kapunk az állami vagyonból??? Mindenki sztrájkolhatna, de én inkább azt tanácsolnám, ha valaki nincs megelégedve a fizetésével menjen oda dolgozni ahol többet fizetnek. Biztos lesz a helyükre 1000- meg 1000 ember.”
 • 8. Thak Brother 2008. július 14. 11:04
  „Haverom főnöke eldadta a cégét. Mondom neki: menjél és követeljed a részedet belőle. Ha a bakterokat veri a pocsolya érte, akkor verjen téged is...:P”
 • 7. TK 2008. július 14. 10:07
  „Tiszta vicc ez a MÁV sztrájk: vasárnap este 6kor kijelentik hogy határozattlan időre sztrájkolnak...?! Még jó hogy időben szóltak és az utazóközönség igy képben volt.
  Ezt is csak egy Mo-i állami, monopol helyzetben lévő cégnél lehet megtenni. Pénz kell nekik, követeléseik vannak, de viszont a nyujtott szolgáltatás egyenlő a 0val!!!!

  Nem sztrájkolni kellene, hanem dolgozni! A nem dolgozó követelőző embereket elhajtani és lennének a helyükre rengetegen ilyen munkanélküliségi ráta mellett! És azok örülnének hogy dolgoznak és nem csak vergődnének és megnehezitenék pl a vonattal munkába járó polgárok életét is.”
 • 6. vasutas13 2008. július 14. 10:01
  „sunyibá akkor vegyél jegyet!!!!ne a 90% nyugdijjas szelvényeddel utazgass.”
 • 5. Arnó átalakító 2008. július 14. 09:15
  „"sunyibá" az 50-es évek tahó párttitkárjának kiváló mintapéldánya.Éljen,éljen,éljen...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenmilliós ruhazsákmány Röszkénél

Röszke - Negyvenmillió forint értékben foglaltak le hamis kabátokat a vámosok a röszkei határon. A… Tovább olvasom