Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Vegetáló vállalkozók – jachttal, Mercivel

Jövőre országosan tízezer vagyonosodási vizsgálatot kell elvégeznie az APEH-nek, Csongrád megyében akár a korábbi tízszeresét is. Az elmúlt években százmilliós nagyságrendű adóelkerüléseket is lelepleztek a revizorok, akik a papíron szegény vállalkozó birtokában találtak már nagy értékű kocsikat, villákat, sőt jachtot is.
A magánszemélyek eltitkolt jövedelmeit tíz éve kutatja az adóhatóság, jövőre azonban a hírek szerint az évi nagyjából ötszáz helyett tízezer vagyonosodási vizsgálatra ad utasítást a Pénzügyminisztérium. Ez azt jelenti, hogy az eddigi évi ötven-hatvan helyett akár ennek a tízszeresét is elvégzi az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága.

Pakai Andrásné, a megyei szervezet ellenőrzési igazgatóhelyettese szerint nincs és nem is lesz konkrét célcsoportja az ellenőrzéseknek. A „célszemélyek" úgy kerülnek az adóhatóság látókörébe, hogy a bevallások adatait összevetik az ingatlan-, a gépjármű- vagy cégnyilvántartásokkal, más megyei adóigazgatóságok vagy saját társosztályaik jelzéseivel, illetve a pénzintézetek és például az építési hatóság adataival. A vezető elmondta: mindez nem ütközik az adatvédelmi törvénybe. A feljelentgető attitűdnek is szerepe van: tavaly az ellenőrzések tizenöt százalékát lakossági bejelentés alapján indították.

A vizsgálatok során az adózó feladata annak hiteles bizonyítása, hogy a vagyona törvényes, adózott vagy adómentes jövedelemből származott, életvitelét ilyen forrásból fedezte. Ha nincsenek erről hiteles bizonyítékai, az APEH a rendelkezésre álló adatok, tanúk meghallgatása, szakértői vélemények alapján becsli meg az adóalapot. A bevallott és a tényleges jövedelem közti különbözetet adóztatják meg, és adóbírságot, késedelmi pótlékot szabnak ki.

Az adózók a vagyonvizsgálatoknál gyakran hivatkoznak elévülésen túli forrásra – ami nem tilos –, azonban ennek valóságtartalmát is nekik kell bizonyítaniuk. Az elmúlt években a megyei APEH ötven-százmilliós nagyságrendű adó- és jövedelemeltitkolásokat derített fel, előfordult, hogy a minimálbérre bejelentett vállalkozó birtokában ujjlenyomat-azonosítással nyíló kocsit, huszonöt-harminc ingatlant – amiben még a spájzajtó is intarziás volt –, sőt jachtot is találtak.

Manapság gyanút kelthet például, ha a papíron az éhhalál szélén álló magánszemély több tízmilliós tagi kölcsönt nyújt egy cégnek, vagy a hasonlóan „rosszul álló" egyéni vállalkozó nagy összegű tőkebetéttel finanszírozza veszteséges vállalkozását.

– Persze nem szabad rosszindulatúnak lenni – vallja Pakainé –, hiszen kiderülhet, hogy az illető a lottón nyerte vagy a nagymamájától örökölte a vagyonát. Igaz, ez csak ritkán fordul elő.

A megszaporodó munkát belső átcsoportosítással gondolják elvégezni, de szükség lenne nagyjából tizenöt ember felvételére is. „Friss erőt", közgazdasági, jogi végzettségű munkatársakat várnának a pluszmunkához. Az APEH így azon ritka költségvetési szervek közé tartozik, ahol nincs leépítés, ellenkezőleg: növekedhet a létszám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok közgyűlési képviselő folytatná

A 43 fős szegedi közgyűlés 37 tagja készül ismétlésre az önkormányzati választáson. A kormányoldal… Tovább olvasom