Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Végleg elmeszelték a fertőtlenítő céget

Nem kell több pénzt fizetnie 9 Csongrád megyei településnek a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítésért: a Legfelsőbb Bíróság elmeszelte a BS Alfa Bt. keresetét. A jogerős ítéletet azonban nem a cég ügyvédjének küldték el. A bt. most a köztársasági elnökhöz írt levelet, perújrafelvételen gondolkodik, és büntető feljelentést tett ügyben.
Eleinte a nyilvánosság előtt zajlott, nagy botránnyá dagadt, most pedig csöndben ért véget a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítés ügye – legalábbis első körben, a törvény színe előtt. Tóth Margit, Dóc polgármestere arról tájékoztatta az újságot, hogy a Legfelsőbb Bíróság – mint felülvizsgálati testület – szeptember 10-én tárgyalás nélkül úgy döntött, helyesen járt el a Csongrád Megyei Bíróság és a Szegedi Ítélőtábla, amikor elutasította a cég keresetét. A BS Alfa Betéti Társaságnak eszerint nem jár több pénz a 9 beperelt településtől, mint amennyit az állami vis maior keretből megkaptak, és tovább is utaltak a vállalkozásnak: azaz 57 millió forint.

A bt. állította, összesen 290 millió forint értékben végzett fertőtlenítő munkát, és 40 millió forint áfát rögtön be is fizetett. 6 alvállalkozóval állt kapcsolatban, ők is várják a pénzüket. Hódmezővásárhely, Mártély és Tiszasziget rendezte a cég által kiállított teljes számlát, Csanytelek pedig pontosan annyit kapott, amennyit igényelt a vis maior keretből, így vele sincs elszámolnivalója a cégnek. Apátfalvát, Csanádpalotát, Dócot, Felgyőt, Magyarcsanádot, Makót, Mindszentet, Nagytőkét és Röszkét azonban beperelte, s bruttó 129 milliót szeretett volna behajtani bírósági úton.

2006, fertőtlenítés árvíz után. A fertőzésveszély elmúlt, az elszámolási vita maradt. Archív fotó: MTI
2006, fertőtlenítés árvíz után. A fertőzésveszély elmúlt, az elszámolási vita maradt.
Archív fotó: MTI

Csanádpalota esetében 32 milliót kért, amit az önkormányzat bajosan tudott volna kifizetni saját erőből. Kovács Sándor polgármester lapunknak azt mondta, örülnek, hogy véget ért az eljárás, és hogy győztek.

Ez a per ugyan véget ért, de lehet, hogy az ügy nincs lezárva.

– Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság a három évvel ezelőtti ügyvédünknek postázta, nem a mostani jogi képviselőnknek; azt, hogy mi van benne, az ellenérdekelt féltől, Dóc önkormányzatától tudjuk, ők segítettek – mondta Samu Ágoston, a betéti társaság tulajdonosa. – Ez ügyben levelet írtunk a Legfelsőbb Bíróság elnökének, Baka Andrásnak, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak és Sólyom László köztársasági elnöknek. Az is furcsa, hogyan dönthet így a bíróság, ha egyszer egy másik jogerős döntés már kimondta: a szerződés érvényes. Gondolkodunk a perújrafelvételen, és én büntető feljelentést tettem a rendőrségen a katasztrófavédelmi igazgatóság akkori vezetése ellen. Mégpedig azért, mert a polgári per során hiába kezdeményeztük, hogy hallgassa meg a bíróság tanúként a katasztrófavédelem vezetőit és az érintett polgármestereket, ez nem történt meg.

A bt. tulajdonosa ezen túl tájékoztató levelet írt az Európai Unió gazdasági rendőrségének az ügyről, azt firtatva, mire fordította Magyarország azt a 4 milliárd eurót, amelyet a bt. tudomása szerint címzetten az árvíz következményeinek elhárítására kapott az állam.

Olvasóink írták

 • 9. CID 2009. október 07. 16:10
  „Én arra lennék kíváncsi, hogy kinek és mennyit kellett/volna/ kifizetnie a cégnek ? Persze, ha kellett, vagy célszerű volt, gondolván a jövőbeni megbízásokra :)”
 • 8. 140 2009. október 07. 13:40
  „#7, bocs, de ezt most nem értem. Kifejtenéd?”
 • 7. sunyisanyi 2009. október 07. 09:45
  „#4, 5

  Ezek szerint Te ott voltál. Csak egy kérdés: milyen polgármester az aki így aláír egy szerződést több 10 millió
  forintról? Botka, Búzás, Lázár, Bodó stb. annyira megijedtek a vállakozótól, hogy csukott szemmel írtak
  alá a szeződést meg a munka elvégzéséről szóló igazolást?
  Nem inkább arról van szó, hogy kellett pénz végkielégítésre, meg kordonra?”
 • 6. 140 2009. október 07. 09:29
  „#4, 5
  Tudjátok egyáltalán, hogy mi történt? Az árvíz után a k.védelem behívatta polg.mestereket, és közölte velük, hogy kötelező fertőtleníteni a vízzel elárasztott területeket. És az idő rövidségére hivatkozva már ott toporgott ez a jóember az ajánlatával. Aki vakarózott (a polg.mesterek köztül), azt azzal riogatták, hogy az esetlegesen előforduló fertőzésekért szigorúan meg fogják őket büntetni, meg azzal bátorították, hogy végülis ez ingyen van, mert majd úgyis ki fogja fizetni az állam a vis major keretből. Így aztán elfogadták az ajánlatot, ami kb. tízszerese volt a más területeken végzett munkák áránál. Ráadásul olyan területeken is elvégezték ezt a munkát, ahova ember a lábát be nem teszi, tehát semmi szükség nem volt rá. Na, kb. ez történt.”
 • 5. Yossarian 2009. október 06. 21:40
  „ez is egy kis magyar abszurd.
  csak azt nem tudom, hogy egy újabb árvíz után találnak-e még olyan balekot, aki ezt a melót meg fogja csinálni ezek után???
  és egyátalán, hová jutunk, ha már a bíróság is szentesíti azt a gyakorlatot, hogy nem kell kifizetni az elvégzett munkát?!?”
 • 4. KamuNeni 2009. október 06. 19:39
  „Ez olyan mint csalas. Miert fogadtak el a ceg ajnlatat mikor irtani kellett? Gndolkodtak volna akkor. Szerintem ki kellene fizessek a ceget. Na de ha nem akkor az se meglepo mert MO-n ez ahogy az uzleteles megy. Jellemzo a magyarokra. Lopjak csaljak egymast sot meg sajat magukat is meglopjak megcsaljak. Undorito egy filozofia az biztos ami ott van.”
 • 3. rozator 2009. október 06. 17:32
  „1! Csak hogy tudd! Ures marad a fityeszkassza! Nézz utána, ki a tulaj!”
 • 2. DMagóg 2009. október 06. 14:08
  „,,Hódmezővásárhely, Mártély és Tiszasziget rendezte a cég által kiállított teljes számlát..."

  Mennyibe került ez, a fizető településeknek, és mennyi volt az önköltsége a ténylegesen elvégzett(?) munkáknak? A biztosnak vélt, ám mégis bizonytalanná vált bevételre szerződtek. Nem jött össze. Megkönnyeztem a pórul járt vállakozót.”
 • 1. Pinaman 2009. október 06. 13:11
  „Mocskos mszp meg az arvizet is ellopja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanpélda lesz a megvert sofőr esete

Mintaszerűen járt el a szegedi 8-as busz sofőrje, akit szeptember 15-én támadott meg egy utas menet közben. Tovább olvasom