Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Végső állomás a belváros mellett

Szeged - Hajléktalanok, elhagyott ingatlanok, szemétrakások, roncsautók. Az Állomás utca környékén még egy apró drogtanyára is bukkantunk.
– Ha meg akarják írni a sztorit, fizessenek 10 ezer forintot – javasolja egy hajléktalan férfi az Állomás utcában egy hatalmas hangárban. Nem adunk neki semmit, de pénz nélkül is megered a nyelve. Azt mondja, két napja gyújtották fel közeli kalyibáját, ezért telepedett át ide, egy gurulós székben ül, mozogni nem tud másképp.

A belvárostól ötpercnyire járunk, a Pathologiai Intézettel szemben, az árvízi emlékműhöz közel. Czene Lászlóhoz hasonlóan számos hajléktalan húzza itt meg magát. Egy fiatalember épp velük beszél, alkudnak, egy üveg tablettásban állapodnak meg.

Végső állomás a belváros mellett. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Klipet akarunk forgatni a környéken, gondoltam, megkérdem őket, hogy mit szólnak. A helyszín nagyon jó – véli Feczkó Csaba, aki csatlakozik hozzánk. Valóban, az Állomás utcával párhuzamosan, a töltés mellett közvetlenül rengeteg az elhagyott egykori raktárépület, üresen álló apró garázs. Idegenvezetőnk, Feczkó Csaba szerint gyakran járnak ide sátánisták is. Gazzal benőtt, elhagyott vasúti sínek mellett vezet az út, az épületek ablaka betörve, a falak összefirkálva, mindenütt csikkek és sörösdobozok. Elhagyatott, mégis látogatott hely. Két roncsautót találunk a peronon, szórakozásból verhették szét őket. Csabának igaza van, kiváló helyszín egy klipnek. – Horrorfilmnek talán még alkalmasabb lenne – jegyzi meg a fiatalember.

Végső állomás a belváros mellett. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Ezek az utcában mind vasutaslakások, egykori vagy mai MÁV-dolgozóké – ezt már Állomás utcai háza előtt mondja Nádudvari Katalin, mintegy 100 méterre a szellemállomástól. – Már csak a felében laknak, a legtöbben elmentek innen. Amióta megújult a közeli Bécsi körúti körforgalom és a Semmelweis utca, itt is parkosítottak, de a lényeg így sem változott – magyarázza az asszony.

Az utcában szinte végig elviselhetetlen a bűz, több elhagyott ingatlan udvara tele van szeméttel. Az egyikbe benyitunk, az orrunkat csavarja a szag. Egy elhagyott adókártyát és vagy tucatnyi eldobott tűt látunk. Csabának ismerős. – Narkósoké. Ilyen tűket gyakran látni a belvárosban, nemrég majdnem rátapostam egy telire a Dugonics téren.

Olvasóink írták

 • 18. vegsovalosag 2013. április 12. 09:44
  „az 50 képből kb 6 ami pusztulat: a hajléktalanok udvara, oké, az tényleg az. de az utca teljesen normális, mi félelmetes van rajta? a teniszpályák mögötti járda melletti parkosítás miért nem szerepel egy fotón sem?”
 • 17. szatyi 2013. április 11. 18:14
  „"16. lukrecia 2013.04.11. 12:11"
  " Ezek kivalo Tiszaparti belvarosi telkek !!! Lesz hamarosan gazdaja..."

  Valóban, de most is van gazdája, tulajdonosa, -a MÁV!”
 • 16. lukrecia 2013. április 11. 12:11
  „13; Jelenleg a terulet leamortizalasa folyik. Ezek kivalo Tiszaparti belvarosi telkek !!!! Lesz hamarosan gazdaja, csak a megszokott leertekeles tortenik, h olcso penzert vandoroljon az uj tulaj zsebebe”
 • 15. szatyi 2013. április 10. 21:37
  „A kiégett veszélyes hulladék égető -47. kép- sem szemet gyönyörködtető látvány!
  Évekkel ezelőtt százmilliókért épült fel. A tűzeset óta nem működik, a klinikák, kórházak veszélyes hulladékát komoly pénzekért szállítják megsemmisítésre máshova!
  Miért? Ebből is lehetne egy jó cikk!”
 • 14. majdénmegmondom 2013. április 10. 20:07
  „a garázsok meg értéktelenednek, és eladhatatlanok !! a hajléktalanoktól miért nem kéri a MÁV a földterület bérleti díját?”
 • 13. majdénmegmondom 2013. április 10. 20:04
  „osztom véleményt:
  Itt hívnám fel - természetesen eredménytelenül - a figyelmét az illetékes hatóságoknak, hogy a tudatos és súlyos törvénysértéseiknek az eredménye ez az áldatlan helyzet. Gondolok itt a jegyző, a KÖJÁL, az ÁNTSZ, a Közterületfelügyelet, a rendőrség, a Köztisztasági KHT bűnös és szándékos félrenézésére, esetenként a nem kívánt jelenség bátorítására.”
 • 12. kormoska 2013. április 10. 19:46
  „Szeged ilyen szempontból mindig is kétarcú város volt.Volt(van)fény de bőven van árnyék is.
  Nem csak a külső városrészekben,de a belvárosban is van példa hasonlóan leromlott gettóra!
  Centrum gödör,Mars tér buszállomás melletti része,és még számos beépítetlen foghíjtelek amelyek szép lassan szemétteleppé válnak.A hajléktalanok-kéregetők ellepik a környéket,lassan keresni kell az üres padot.....
  Számomra érthetetlen,hogy a frekventált és felújított belvárostól pár sarokra,hogy tűrhetik meg ezeket a torony alatti döntéshozók.Mindig a magántulajdonra hivatkoznak,de nem lehet a végtelenségig ezzel jönni.A Centrum gödörnél már MINDENFAJTA HATÁRIDŐ LEJÁRT!
  Az Állomás utca pedig kiválóan példázza a MÁV jelenlegi helyzetét és a kormányzat szociális"érzékenységét".
  Szeged elsősorban nem az EU előszobálya,hanem a balkán kapuja!”
 • 11. pachakuti 2013. április 10. 18:27
  „Valahogy elmaradnak a filantrópok hozzászólásai a megszokott "...bárki kerülhet ide, ...önhibán kívül, ...segítséget érdemelnek, ...nem ártanak senkinek, ...nekik is élni kell valahol, ...én mindig adok nekik élelemre stb"

  Itt hívnám fel - természetesen eredménytelenül - a figyelmét az illetékes hatóságoknak, hogy a tudatos és súlyos törvénysértéseiknek az eredménye ez az áldatlan helyzet. Gondolok itt a jegyző, a KÖJÁL, az ÁNTSZ, a Közterületfelügyelet, a rendőrség, a Köztisztasági KHT bűnös és szándékos félrenézésére, esetenként a nem kívánt jelenség bátorítására.
  Mindenki tudja és látja, mi zajlik a körtöltést övező erdősávban, de az már egyenesen felháborító, hogy a makkosházi kiserdőben 8-10 éve háborítatlanul él egy koedukált kompánia három, néha négy fővel iskola, ABC mellett. Félévente a kiserdő karbantartásakor a város elszállíttatja az általuk termelt több köbméternyi hulladékot és emberi végterméket, majd minden kezdődik előlről.”
 • 10. Besenyő_Pistabácsi 2013. április 10. 17:17
  „Szó mi szó erre a részre is elkelne egy kis díszburkolat, meg hasonló nyalánkságok. Vagy ez itt már nem Szeged? A belvárostól bő egy kilométerre kezét csókolom!”
 • 9. queenmargareth1 2013. április 10. 17:06
  „na, ennyit a szólásszabadságról, diszkriminálásról, bezzeg amikor keresték és segítséget kértek névtől, képtől kezdve minden volt!Akkor nem volt baj a származása?”
 • 8. queenmargareth1 2013. április 10. 16:57
  „5. Horthyszobor 2013.04.10. 15:51 én most próbálkoztam be és semmit nem írtam ami moderálható lett volna mégis moderálást írtak:(azt írta nekem Beroesz Margareth Thatcher-nél, hogy nem lenne most szólásszabadság, ha az oroszok itt maradnak, nem írhatnék le bármit:))))))))
  ezúton kérném, hogy a fehér gyilkos nőhöz NE LEHESSEN HOZZÁSZÓLNI, mert diszkriminálnak!”
 • 7. Qllancs 2013. április 10. 16:38
  „5. Mit gondolsz miért nem ??
  Mert csak kimoderált volna az egész oldal.”
 • 6. queenmargareth1 2013. április 10. 16:33
  „itt dolgoztam...itt is...akkor még az Isover is ott volt-hát pusztulat:(
  Pedig egyedül kellett éjszaka kijárni mérlegelni és vissza és onnan haza, már akkor is félelmetes volt.Ja, a felmerülő kérdés, hogy 10 óra után mit keres egy nő az elhagyatott helyen?:(na, léteznek ilyen válaszok is.”
 • 5. Horthyszobor 2013. április 10. 15:51
  „Ezt kapja mindenki aki liberális szabadelvűnek képzeli el jövőjét... Tényleg a "gyilkosos" cikkhez miért nem lehet hozzászólni??? Pedig volna mit. Tudjátok amikor a védett állat legeli a védett növényt... Olyan szépeket:)”
 • 4. Horthyszobor 2013. április 10. 15:45
  „Igazi politikus lak...”
 • 3. szegarazs2 2013. április 10. 15:40
  „Mindkét "roncsautó" pont Daihatsu Charade?
  Mint egy lottónégyes, akkora statisztikai esély.”
 • 2. x 2013. április 10. 15:17
  „:shock: Kéremszépen, ez ott sem Balkán, sem Harmadik Világ, lássuk be: Magyarország a Negyedik Világ része.”
 • 1. Cillit_bang 2013. április 10. 14:57
  „Az LMP-nek mi erről a véleménye??? Ilyen "tanyákat" kötelezővé tennék, és engednék Szegeden és más városban is!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs egészségbiztosításuk a pedagógusoknak

Egyre több pedagógus és más közszférában dolgozó szembesül azzal: nincs egészségbiztosítási jogviszonya. Tovább olvasom