Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Végtelen ünnepre készülnek az emberek

Szeged - Karácsonyi menühöz vásároltunk hozzávalókat a szegedi Mars téri piacon. Az első benyomás: ha ritkaságok nem is, de minden, ami egy hagyományos ünnepi ebédhez, vacsorához kell, töméntelen mennyiségben kapható.
– Mivel az idei karácsony csaknem 10 napos, nincs roham, volt és van is még idő a karácsonyi hozzávalók megvásárlásához – foglalta össze eddigi tapasztalatait Bozóki Tibor, a nagycsarnokban lévő Csirkefogó baromfiszaküzlet vezetője. – Elhúzódó beszerzésekre számítunk, egészen az utolsó percekig nyitva leszünk.

A pulykacomb kilója pár forint híján 1300, pulykamellfiléből egy kiló 1980 forint. Idén először kapható friss nevelt fácán, amelynek kilója 3000 forint: lassabban fogy, mint amire számítottak. Van liba- és kacsa far-hát is, amelynek kilója 398 forintba kerül.

A töltött káposztához valóból is bőséges a választék a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette
A töltött káposztához valóból is bőséges a választék a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette

Tipikus karácsonyi étel a halászlé: ez a magyarázata, hogy nincs megállás az Irén csarnok halüzletében sem: Sóti Szilvia, a tulajdonos lánya az élő ponty kilóját 1280, a harcsáét 3190 forintért méri. A pontyfiléből egy kiló 2490, a pontyszeletből 1980 forint.

Tényleg drágul a krumpli?

– 180 forint egy kiló krumpli, de 240-ért vettem a vetőmagot – magyarázta Túri Ferenc szegedi őstermelő, akinek Sándorfalván van a kertje. – Úgyhogy nekem nem drága. Amikor beáll a fagy, januárra, februárra biztosan még ennél is drágább lesz. Megírtuk: idén kevesebb burgonya termett, a kevés krumpli pedig a 2012-es árak duplájába, triplájába kerül. Egy éve 70–100 forint volt egy kiló, szeptemberre már elérte a 120–130 forintot, most pedig közelít a 200-hoz.

A Mars téren óriási a kínálat savanyúságokból is: az ásotthalmi ízeket és illatokat Herédi Szilveszter családja árulja. – Már nagyon fáradt vagyok, 3-kor keltem, és ez így megy egészen 24-éig. Van, aki az utolsó pillanatban fut, mert még eszébe jutott valami – mondta Herédi Szilveszterné. Nemcsak savanyú káposzta, hanem vegyes vágott és töltött paprika is van, 380 és 600 forint közötti áron. A hordóból olyan egész, savanyított káposztafejeket vett elő az asszony, amelyekről csak úgy omlottak le a levelek – darabja 40 forint.

A bejglibe való dió idén olcsóbb, mint tavaly. – Egy évvel ezelőtt egy kiló dióbelet 2200 forintért mértem, most csak 1980 forint – magyarázta Nacsa Ádám kereskedő. – A forgalom jobb is lehetne, de bízom benne, hogy 24-éig még sokan kijönnek a piacra. A kereskedőnél a mák 1300 forintba, a gesztenye 2200-ba, a török mogyoró 2800-ba kerül. Ha süteményhez keressük a hozzávalókat, akkor nem hiányozhat a méz és a lekvár sem: Takács Antal algyői méhésznél az akácméz kilója 1700 forint, a vegyes virágé 1300. Igazi ínyencségekre bukkantunk az Irén csarnok tejes asszonyainál: a külföldön már régóta sláger ananászos és diós sajtot kínálták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Törvényszék: új elnök

Tárkány-Szűcs Babettet nevezte ki 2014. január 1-jétől öt évre Szegedi Törvényszék elnökévé Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Tovább olvasom