Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Végtelennek tűnő akciók és leárazások

Szeged - Vége felé közeleg a nyár, a szezonális ruhadarabokat akciósan kínálják az üzletek. Mégis az az érzésünk, mintha egész évben szezonvég lenne, talán ezért találnak ki mindig valami újat az üzletek.
Szezonvégi és nyár végi leárazások, végkiárusítás, extra kedvezmények törzsvásárlói kártyára és kuponra, pontgyűjtés és mindenféle akció, amiknek valójában sosincs vége. - Ha egy-két ruhadarabot olcsóbban vehetek meg, annak örülök, de a drága butikokban az akciós ruhák is drágák nekem - magyarázta Tóth Beáta. A 23 éves főiskolás lány úgy emlékszik, már hetekkel ezelőtt észrevette a "nyár végi kiárusítás"-feliratokat. Elmesélte, hogy egy használtruha-üzlet bejáratánál is látott már akciós táblát.

Végigsétáltunk a Kárász utcán, a Széchenyi tér felől indultunk. A sportbolt kirakatában látható fordított százalékjel megmosolyogtatott bennünket. A Klauzál téri ruhaüzlet 50 százalékkal olcsóbban ad néhány terméket, mellette a cipőbolt 10-60 százalék kedvezményt ad a készlet erejéig a nyári lábbelikre. A 9990 forintos bordó, nyitott orrú cipőt 3990-ért hazavihettük volna, vagy egy fehér pántos papucsot 8990 helyett 3990-ért.

A fordított százalékjel a sportbolt kirakatában. Fotó: Garai Szakács László
A fordított százalékjel a sportbolt kirakatában.
Fotó: Garai Szakács László

Néhány méterrel távolabb már csak a százalékjelek jelzik, hogy engednek az eredeti árból, de hogy mennyit, az az üzletben derül ki. Szemben a sportboltban nyári vásár van: 20-50 százalékkal olcsóbban vehetjük meg a tréningezéshez szükséges felszerelést. A 10 ezer 990 forintos női térdnadrág így "csak" 7490, a pánt nélküli ciklámen felső pedig 10 ezer 490 helyett 8490 forintba kerül. Alattuk a papucs 5990, erre nincs nyár végi akció. A közeli cipőboltban újabb akciós csavarral találkoztunk: a 30 százalékkal leárazott lábbelik kedvezményes árából még 20 százalékot lecsippentettek, tehát például a 19 ezer 900 forintos cipő előbb 13 ezer 990, majd 11ezer 190 forintba került.

Nyár végi kiárusítások szezonja. Fotó: Garai Szakács László
Nyár végi kiárusítások szezonja.
Fotó: Garai Szakács László

A Passage-on már 900 forintért is ígértek nekünk bikiniket, egy üzletben pedig kiírták: folyamatos leárazást, vagyis 10-30-50 százalékkal adják olcsóbban az akciós termékeket. A "válság" szó, mint cégnév, igen beszédes, de ilyet is találtunk Szegeden.

A plazában is szezonvége van. Hatalmas -70-es számmal csalogatják a hölgyeket az egyik üzletben, ahol 2990 helyett még egy ezrest sem kell fizetni egyes topokért, ingekért. Máshol 50 százalékos az akció, 1490-ért próbáltunk trikókat, és majdnem 3 ezer forintba került az akciós farmer. Az őszi kollekció darabjai már a polcokon sorakoznak - ezek természetesen még "normál" áron.

Akció akció hátán. Fotó: Garai Szakács László
Akció akció hátán.
Fotó: Garai Szakács László

- Ilyenkor nagyobb a forgalom, főleg az ezer forint körüli ruhadarabokat viszik a hölgyek. Hogy megéri-e nekünk? Végülis igen, mert el tudjuk adni, nem marad a nyakunkon a sok ruha - magyarázta egy eladó a plazában. Hozzátette: a folyamatos akciók azért jók, mert így a vásárlók is rendszeresen bejárnak, nem csak két-három havonta - és sokan, ha már ott járnak, megnézik és megveszik a nem akciós darabokat is.

Akciós áru további akcióval eladó! Fotó: Garai Szakács László
Akciós áru további akcióval eladó!
Fotó: Garai Szakács László

És most számoljunk

Ha a kiírt, teljes árat fizetjük, a cipő 9990, a farmer 5960, az ing 2990, a trikó 2980 forint, vagyis összesen 21 ezer 920 forintot költöttünk volna két óra alatt. Az akciós árakkal számolva a cipő 3990, a farmer 2980, a trikó 1490, az ing pedig 990, azaz összesen 9360 forint. Ha például egy 20 ezressel kerekedtünk fel shoppingolni, a fele így megmarad (míg az első esetben kicsit túlköltekeztünk). A maradék 10 ezresből megvehetjük például 8990 helyett 3990-ért a fehér pántos papucsot, és még néhány trikót, topot és inget (más színben, persze; nem lehetetlen küldetés ez egy nőnek!) És hazafelé beigazolódni látjuk a reklámszöveget: "Minél többet vásárolunk, annál többet spórolunk." Vagy mégsem?

Olvasóink írták

  • 3. Ányez 2010. augusztus 06. 12:30
    „Aranyos cikk, jó felütéssel a végén.”
  • 2. BagatElla 2010. augusztus 06. 10:07
    „Ha egy butiknak megéri 70% kedvezménnyel eladni az áruját, vajon mennyiért szerzi be? Bangladesben gyermekmunkával gyártott vacak az egész, már a "márkás" cuccok is onnan jönnek.”
  • 1. kiokushyn 2010. augusztus 06. 09:37
    „Majdcsak találkozik a kereslet a kínálattal. Vagy mégse?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás Szeged mellett

Kényszerleszállást hajtott végre egy kétszemélyes kisrepülő Szeged mellett, Kiskundorozsma térségében csütörtök délután 5 óra előtt. Tovább olvasom