Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Végtörlesztés: 3 plusz 2 hónap az élet

Szeged - Mától december végéig lehet igényelni az egyösszegű végtörlesztést rögzített árfolyamon. A kérelmeket ugyan már rögzíthetik a bankok, forinthitel-konstrukciókkal azonban még nem szolgálhatnak.
Papírforma szerint ma megrohanják a devizahitelesek a bankjukat és kérik a rögzített árfolyamú végtörlesztést, akár készpénzzel, akár úgy, hogy forinthitelre váltják át a devizában felvett kölcsönüket. A valóságban azonban roham nem várható, hiszen egyelőre csak a bejelentéseket „vehetik fel" a pénzintézetek.

Információink szerint a különböző forintalapú hitelkonstrukciók kidolgozására még legalább egy hetet várni kell. Erről mi is meggyőződtünk, amikor tegnap telefonon érdeklődtünk néhány szegedi bankfióknál, valamint megnéztük az anyabankok honlapjait. Új forinthitel termékeknek se híre, se hamva. Jó tudni: a PSZÁF megígérte, honlapján majd össze lehet hasonlítani a különböző bankok termékeit is.

Egyelőre csak annyit tudni, amennyi a kormany.hu honlapon kedden megjelent. Azok élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál. Svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250, a japán jennél 2 forintos árfolyamon kérhetik a végtörlesztést december 30-áig, és a vállalás bejelentéstől számított 60 napon belül fizetniük kell.

A törvény azokra vonatkozik, akik szerződésében az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a rögzítettnél, és a hitelfolyósító június 30-áig nem mondta fel a szerződésüket. A devizahiteleseknek vállalniuk kell az áthidaló vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, ha devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen. Amennyiben az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását.

Az ingatlanfedezetű devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék. A jogszabály mentesíti az embereket az szja, az ajándékozási és visszterhes vagyonátruházás illetékfizetési kötelezettsége alól a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, a kedvezményes bérleti díj formájában juttatott bevétel, illetve az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után. Díjmentessé válik az állam lakásvásárlásával, valamint a végtörlesztéssel összefüggésben kezdeményezett jelzálog- és végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás. Az új törvény korlátozza a hitel- és kölcsönszerződéseknél devizában felszámítható költségeket is. Csak azokat a díjakat lehet felszámítani, amelyek a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak, ideértve a kamatjellegű kezelési költséget. De nem terhelhető az ügyfélre devizában a szerződéskötéssel, a levelezéssel, a kimutatások és igazolások előállításával, a felmondással és a hitelszámla lezárásával kapcsolatos díj.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. papsajt 2011. október 01. 20:29
  „Nem ad forinthitelt a K&H saját devizahiteleseinek:
  http://penzcentrum.hu/hitel/nem_ad_forinthitelt_a_kh_sajat_devizahiteleseinek.1029983.html”
 • 32. bambinaXX 2011. október 01. 15:25
  „620.., power! Még1szer, l a s s a n, h o g y m e g ér t s é t e k t i i s: nem csupán az árfolyamkockázat a gond, hanem, hogy a bank több más feltételt is módosított, egyoldalúan. Pedig konkrétan rákérdeztem én magam. Az árfolyamkockázat miatti törlesztőváltozásra mondtak párezer Ft ingadozást, mutatták mi alapján számolják és olyan, hogy "országkockázat" nem szerepelt a képletben. A helyzet az, h a bankoknak baromi nagy nagy hasznuk volt/van akkor is, mikor a világban "pénzügyi válság" tombol - amit persze ők indukáltak. Szépíthetitek -hisz nyilván érdekeltek vagytok- de attól még így van.
  É r t i m á á á r ?!”
 • 31. Power 2011. október 01. 11:39
  „Senkit nem köteleztek, hogy devizaalapú hitelt vegyen fel. Aki nem számolt a kockázatokkal, az gondatlanul és felelőtlenül járt el.”
 • 30. 620829 2011. október 01. 09:51
  „21. bambinaXX 2011.09.30. 07:12

  UTÁNA KELLENE OLVASNI...A CDS FELÁRNAK-MINT ÁRAZÁSI TÉNYEZŐNEK---PÉLDÁUL!!!
  MINDENKI RÓNA PÉTERT EMLEGETI----ELMÉLETI KÖZGAZDÁSZ......UTÁNA KELLENE OLVASNI AZ ÉLETÉNEK---HOGY HITELES VAGY SEM !!!....egyébként is olyan ez mint a jog-meg a biblia....százan kétszázféleképpen értelmezik......a lényeg.....A HITEL NEM VOLT ELŐÍRVA SENKINEK!!!”
 • 29. 620829 2011. október 01. 09:47
  „A VICC PEDIG AZ---HOGY A NAV MAJD JÓL MEG TUDJA KÉRDEZGETNI....FŐLEG AZ 5 MILLA FELETT BETÖRLESZTŐKNÉL.....HONNAN IS VOLT.....KI VAN EZ TALÁLVA.”
 • 28. 620829 2011. október 01. 09:44
  „24. belaba 2011.09.30. 16:27

  NONO...KÉNE EGY KIS KÖZGAZDASÁGTANT TANULNI....SAJNOS NAGYON IS IGAZA VAN.....
  JELENTKEZZEN MÁR -AKIT MEGERŐSZAKOLTAK HA NEM VETT FEL HITELT....ENGEM EGY BANK SEM PRÓBÁLT......AKI MEG BUKIK-ÍGY JÁRT-----TERMÉSZETES SZELEKCIÓ !....HA ÉN BUKÓM CÉGKÉNT----SZIDJAK MINDENKI MÁST???????

  VICCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 27. 620829 2011. október 01. 09:41
  „AZÉRT én még egyszer utoljára megkérdezem , kit erőszakolt meg a bank , hogy vegyen fel hitelt?????????????????????

  TUDOM MINDIG A MÁSIK A HIBÁS HUNNIÁBAN !

  CSAK EGY APRÓSÁG....2010 JÚLIUSÁIG A CHF NEM MENT 175 FÖLÉ....FÜLKEFORRADALMÁROK FELNYOMTÁK 273-RA....AKI FT-RA VÁLTJA ÁT....NAGYOBBAT SZÍV , MINT GONDOLNÁ-A FT KAMATA LESZ MÉG 1-2-3 %-KAL MAGASABB...A MEGHÍRDETETT 10% KÖRÜLI HITELEK ÍGY 10-20-30%-KAL FOGNAK NŐNI.....A CHF ÁRFOLYAM UTÓLAG MAJD EGY SZÉP EMLÉK FOG MARADNI......HOFY VEGYÉK AZ ÁLLAMPAPÍROKAT JELENTŐS KAMATEMELÉSRE LESZ SZÜKSÉG......én egyébként azzal a bankkal értek ehgyet -aki a betéteseit szem előtt tartva NEM FOG FT HITELT ADNI.....EZEN A NYOMOTT KAMATON...és betétesként kikérem magamnak, hogy a politika belepofázzon a gazdasági terveimbe....sok még meglévő vállalkozás vezetőjével beszélgettem...10-20%-os leépítés lesz....de a maradok majd annyival többet fognak maradó bérért dolgozni........ÉLJENEK A FÜLKEFORRADALMÁROK !”
 • 26. igazságkereső 2011. szeptember 30. 20:04
  „Mi lenne akkor,ha a bankok visszaállítanák a 2008 ősze előtti kétoldalú szerződésben foglalt és vállalt havi törlesztőrészlet összegét, és nagyon nagy vaklószínűséggel kevés kivételtől eltekintve,mindenki tudná fizetni a havi törlesztőrészletét! Miért e szándékos nehézkesség a bankok részéről,hiszen nem veszteségül keletkezett,csupán nyereségük csökkent egyébként az általuk előidézett és virtuális "devizaválság" következtében. Egyébként Dr.Róna Péter nemzetközi hírű közgazdász világosan elmondta,hogy a bankok indexáláási trükköt alkalmaztak, azaz a "devizahitelek" mögött nem volt deviza,csak annak árfolyamán szedték vissza ügyfeleiktől a havi törlesztőrészletet,ezért is duplázódtak meg az ügyfelek havi fizetendő részleteik! Jó lenne, ha a Magyar Bankszövetség elnöke Patai Mihály úr is őszintén az ügyfelek elé tárná a való igazságot, nem pedig a Bankszövetséghez tartozó bankokat biztatná további, ügyfelek által átláthatatlan ügymenetre! Ezt hívják fiskális spekulációnak, multikulturális simlinek! Ennek kellene,hogy kormányunk végre véget vessen,elég a látványtervezésből,mert a lakosság ebbe fog belerokkanni,miközben a bankok még így is nyereségesen működnek a lakossággal szembeni tisztességtelenségük okán! Jó lenne az is végre, ha a PSZÁF nem sóhivatalként működne,mert a "devizahitellel" megvezetett lakosság fizetőképessége végére ért és a PSZÁF lenen az az állami szerv, aki 2011.január 1-től rendeletalkotási joggal is fel lett ruházva, tehát valóban jó lenne,ha rendet tenne a bankoknál és nem engedné tovább a bankok gátlástalanságait!!Az emberek belefáradtak, miközben a bankok jól elvannak, a PSZÁF Binder úron keresztül pedig mintha kellemes langyos vízben fürdene!!Lehetne hatékonyabbá tenni a PSZÁF tevékenységét, és végre tisztességes lakossági érdekvédelmet kifejtenie létezésének megfelelő szinten?!!”
 • 25. Bábkacsa 2011. szeptember 30. 16:32
  „strangerrr az írásod az IGAZSÁG!!!!!

  HALLOTTAM BANKOS ISMERŐSÖMTŐL, HOGY VOLT AKI NEM KAPOTT HITELT ÉS A PSZÁF-FAL FENYEGETŐZÖTT, MOST MEG LEHET, HOGY EZEK SZIDJÁK A BANKOKAT...ANOMÁLIA!”
 • 24. belaba 2011. szeptember 30. 16:27
  „17. strangerrr 2011.09.29. 20:52

  Jó kis írás, tehetséges vagy, komolyan.
  Ferdítésből, csúsztatásból és logikai bukfencekből kihozad a maximumot, a tökéletest.
  A célodat nem tudom, nem is érdekel, de legközelebb jobban ügyelj, mert ez így már annyira gyanús és átlátszó, hogy csak a legostobábbakat tudod vele megvezetni.”
 • 23. Power 2011. szeptember 30. 12:59
  „Ki kárpótolja azokat a magyar emberek veszteségeit, akik 2008-ban Soros György (Soros Fund Management) köszönhetően elvesztették betétjeik nagy részét az OTP-nél?
  A bírságot beszedő PSZÁF? Vagy Soros György? Talán Csányi Sándor?”
 • 22. blueshark 2011. szeptember 30. 09:25
  „Azért van akin segít. 3.5 milliós hitelemet sikerül két fundamentával és egy kis családi segítséggel letudni. Én élek a lehetőséggel, és sikerül megszabadulnom a hiteltől.”
 • 21. bambinaXX 2011. szeptember 30. 07:12
  „17! Igazad is lehetne (az ember addig nyújtózkodjon stb...) - de nincs, mert az igényelt devizás hitelek NEM csak az árfolyamtól függtek, ahogy pedig eredetileg a bank bennünket anno tájékoztatott, egyéb dolgokat is megváltoztattak(betörlesztés feltételei pl.), egyoldalúan. A gond ezzel van, nemcsak egyszerűen az árfolyamváltozással.
  13! és akkor a semmit kellene tennünk, nem kellenek jogszabályi változások, zsákmányoljatak továbbra is u.így, mint eddig??! További probléma, h az előző kormányok, bár jelezték számukra, h nem lesz ez így jó - mégsem tettek SEMMIT az ellen, h visszafogják a kihelyezhető devizás hitelek mennyiségét. Amit más országokban viszont megtettek..”
 • 20. Egyolvasó 2011. szeptember 30. 06:25
  „Ebből a mentőcsomagból, hogy végtörleszthető a deviza hitel, majd azok is meg fogják szívni akiknek forint alapú jelzáloghitele van.
  Valakiktől így is-úgyis be fogják szedni a kiesett pénzeket.”
 • 19. KamuNeni 2011. szeptember 30. 00:37
  „Hat ez igen bonyolultnak hangzik es a legtobben nem beszelik a Clingon nyelvet hogy megertsek”
 • 18. babar 2011. szeptember 29. 22:07
  „stranger!
  Egész jó volt az írásod, gratulálok neked!
  Valamiben ki kell egészítselek: A bankok nem engedhetik meg a tőkéjük csökkenését hiszen törvényi kötelezettségük a tőkemegfelelési mutató megfelelő szinten tartása. Ez a külföldi tulajdonú bankok esetében "egyszerűen" az anyabank által lesz biztosítva....”
 • 17. strangerrr 2011. szeptember 29. 20:52
  „A mentésre váró devizahiteles tehát olyan ember, aki jobb körülmények között él, mint amilyet megengedhet magának. Hitel nélkül talán a szüleinél lakna vagy albérletben, vagy családi ház helyett panellakásban. Vitathatatlan, hogy akkor rosszabbul érezné magát, csakhogy ez önmagában nem indokol közadakozást. Vannak elegen, akik például nem vettek fel devizahitelt, ezért szüleikkel, albérletben vagy panelben élnek, netalán erdei viskókban, roncsautókban, vagy sehol. Ők is örülnének, ha pár millával beljebb lennének. Ezzel szemben az ma már szinte alapértelmezett, hogy akinek a frank elleni spekulációja nem jött be, azt meg kell segíteni. Ráadásul minél mohóbb és minél ostobább volt, annál nagyobb összeggel: a végtörlesztés-hadművelet többet hoz a konyhára, ha nagyobb összegű hitelt vett fel szegény áldozat. Hogyne, tudom, őt galád módon csapdába csalták. Én meg nem nyertem a kaparós sorsjegyemmel, pedig már úgy beleéltem magam, hogy be is vásároltam belőle. Hol reklamálhatok? Mindenkit megmentünk, aki beszopott valami reklámot?

  Ha van perverz újraelosztás, az a devizahitelesek megmentése. Hajléktalan óvodások, félmillió reménytelen sorsú cigány, csak Budapesten húszezer csöves, és vagy kétmillió kisnyugdíjas várja a telet, egészen természetközeli, organikus félelemmel, a Maslow-piramis alagsorában. Ehhez képest az uborkafán túl magasra kapaszkodó középosztály rettegése attól, hogy kisebbre kell cserélni a házat vagy az autót - az természetesen érthető és átélhető, csak éppen az enyhítése nem közügy.

  A rosszul célzott jutalmazás éppen olyan káros, mint az indokolatlan büntetés. Kutyánál, gyereknél, felnőttnél egyaránt. Túlvállalták magukat a polgártársak, és most kénytelenek lemondani arról, ami sosem volt az övék, amit nem érdemeltek ki, amire nem keresték meg a pénzt. Ha ennek az lesz a tanulsága, hogy az állam úgyis segít, akkor csak idő kérdése a következő hullám.”
 • 16. igazságkereső 2011. szeptember 29. 20:18
  „Szóval az alapigazság az, hogy a bankok jól megvezették a hitelfelvevőket, indekszálási trükköt alkalmazva, azaz a "deizahitelesek" hitelei mögött nem is volt deviza, azok sima forinthitelek voltak.Ideje lenne végre befejezni a társadalom hülyítését, tessék kérem, a bankok állítsák vissza a 2008 ősze előtti "árfolyamon" megállapított havi törlesztőrészletet és mindenki fogja tudni fizetni hitelét! A bankvezérek nagyon jól tudják, hogy hazugság övezi megnyilatkozásaikat, a devizát nem is látott hitelek havi törlesztőrészleteinek megduplázásának okát, okait, tehát egy rendkívül veszélyes hazugsággal és banki magatartással áll szemben a bankok által megvezetett hitelfelvevők mindegyike!”
 • 15. vityillo65 2011. szeptember 29. 16:48
  „Ez ugyanazoknak lesz csak jó, akik most a 750ezer forintos fizetést akarják. Csak meg kell majd nézni, kik tudták visszafizetni. Igaz, akiknek a legtöbb a tartozásuk, azoknak meg általában még a nevükön sincs egyetlen ingatlan se. Ördögi kör ez!”
 • 14. randika 2011. szeptember 29. 15:00
  „mi is kiszámoltattuk ha a svájcit átváltjuk forintra sokkal több lenne a törlesztőnk,majdnem 10ezer ft-al!!!!szóval kutyakakit se ér az egész,igyse jó meg úgyse jó.....”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikliút az erdei iskoláig

Üllés - Mintegy 3 kilométer hosszú kerékpárutat adtak át szerda délelőtt Üllésen. Tovább olvasom