Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

Vegyes fogadtatás a Cserepes soron: segélyért közmunka?

Szeged - A rendszeres szociális segélyen élő szegedi Cserepes soriak körében érdeklődtünk a monoki példa kapcsán: elmennének-e dolgozni, ha a segély folyósítását közmunkához kötnék? Eltérő véleményeket hallottunk.
– Hogy ennyi pénzért még állandóan dolgoznunk is kellene? Na azt már nem! – legyintett tegnap Jakab József Cserepes sori háza udvarán. A rendszeres szociális segélyben részesülő férfitól és a többi környékbelitől azt tudakoltuk: elmennének-e dolgozni, ha a szociális segélyek folyósítását közmunkához kötnék.

Ahogy korábban megírtuk: Monok képviselő-testülete olyan rendeletet hozott, hogy a községben csak az kap szociális segélyt, aki közmunkát vállal. Utána finomítottak ezen: nem kötelező dolgozni a segélyért, de aki akar, azt örömmel foglalkoztatják. A monoki példa lavinát indított el. Egyre több településen gondolkodnak úgy: a szociális segély folyósításának havi öt-tíz napos közmunka ledolgozása legyen a feltétele. Botka László szegedi polgármester néhány hete úgy nyilatkozott lapunknak: a jelenlegi rendszer rossz, ezért a városvezetők közösen a szociális törvény módosítását kezdeményezik. Kifejtette, szigorítani kell az együttműködési kötelezettséget a munkanélküli és a munkaügyi központ, illetve az önkormányzat között. Aki nem fogadja el a számára kínált (köz)munkát vagy átképzést, ne kapjon szociális segélyt.

Kovács László 22 ezer forintos segélyt kap, de reméli, újra vállalhat munkát a könyezetgazdálkodási kft.-nél. Fotó: Karnok Csaba
Kovács László 22 ezer forintos segélyt kap, de reméli, újra vállalhat munkát a könyezetgazdálkodási kft.-nél. Fotó: Karnok Csaba

A Cserepes sori Kolompár Kálmán öt éve dolgozott utoljára. Bár nem kap szociális segélyt, azt mondta: ha kapna, annyi pénzért biztosan nem menne el dolgozni. Arról is beszélt, nem unalmas a semmittevés, mindig akad a ház körül valami javítanivaló. A feleségének van munkahelye. Kovács László éppen tegnap kapta kézhez az önkormányzat határozatát: június 1-jétől 21 ezer 900 forint rendszeres szociális segélyt kap. A férfi az önkormányzat közcélú foglalkoztatási programjában négy és fél hónapot dolgozott a környezetgazdálkodási kft.-nél, de lejárt a szerződése. Leszázalékolt feleségével és négy gyerekével havi 120 ezerből élnek.

– Ez a 20 ezer forint segély semmire sem elég. Remélem, hamarosan vissza tudok menni a kft.-hez, ahonnan az elmúlt hónapokban négyszer ennyi pénzt hoztam haza. Ha közmunkához kötnék a szociális segélyt folyósítását, és nem lenne más lehetőségem, természetesen vállalnám. Valamiből el kell tartanom a gyerekeimet – mondta a férfi. Petrovics István 25 ezer forint segélyt kap, de azt mesélte: mivel allergiás, ha akarna, se tudna megdolgozni érte. – Ennyi pénzért egyébként sem érné meg – magyarázta. A 22 éves Kolompár Zsolt szerint viszont muszáj dolgozni az embernek. Egyedüli bevételi forrása a 21 ezer forint, így állítása szerint nem kérdés: ha dolgozni kellene érte, szívesen tenné.

A Cserepes sor házaiból eközben egyre többen csatlakoztak hozzánk. A legsűrűbben elhangzott vélemény: mindenki szívesen dolgozna, de nem húszezer, hanem legalább a mindenkori minimálbér összegéért.

Legkevesebb, legtöbb

Novkov Veszelinka, az önkormányzat szociális irodájának vezetője elmondta: rendszeres szociális segélyre az jogosult, aki aktív korú, munkanélküli, és a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj kilencven százalékát, ami ebben az évben 25 ezer 650 forint. A rendszeres szociális segély összege minimum ezer, maximum 56 ezer 190 forint lehet. Szegeden ezerhatszázan részesülnek benne, egy fő havonta átlagosan 28 ezer 600 forintot kap. Nekik közcélú foglalkoztatást szerveznek: havonta százhúsz embert tudnak folyamatosan foglalkoztatni például a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, a Testamentum Kft.-nél, a vadasparkban és a városőrségnél. A segélyen élők minimum három, maximum egy évig dolgozhatnak munkahelyeiken, amiért fizetést kapnak: a szociális segélyt erre az időtartamra felfüggesztik. A fent említett cégeknek a szociális iroda közvetíti az embereket.

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. nem dógózó 2008. október 31. 20:50
  „magyarán állításod szerint 330 bruttóért évek óta hagyod magad kifele zsákmányolgatni, sőt mondhatjuk alamizsnáért gyakorlatilag kizsigereltek a kapitalisták, te dógózó marha
  vagy ahogy manapság divatos
  kib@szott nagy lúúúzer vagy, öregem

  némely korokban, mint nemsokára lészend ezért jobb nem szaporodni - éhen dögleni”
 • 121. dolgozó02 2008. július 04. 05:40
  „Egyszerű osztás szorzás.
  Ha 5 napra 20 000 (és a közmunka napi 6 óra) az órabér:667 Ft.
  10 napra 333 Ft.
  Évek óta dolgozom 300 Ft-os órabérért,mégsem gondolom,hogy otthagyom a munkámat,mert segélyt nem kapnék,mert másoknak jobban kell......”
 • 120. CID 2008. július 02. 13:03
  „Na, mi van ? Megvolt a randi, remélem azért nem borultatok egymás karjaiba :)”
 • 119. G.I 2008. június 29. 22:43
  „Ezt lessétek ez beszarás ami itt megy !!”
 • 118. white power 2008. június 29. 18:14
  „Ja és még annyit!
  A megnyugtatásodra közlöm veled,hogy a rendőröket személyesen ismerem ,persze nem mindet. Azokat hozd akikkel nem vagyok napi kapcsolatban. Hátha ők beveszik a nácizó dumádat.”
 • 117. white power 2008. június 29. 18:08
  „Természetesen igen-és hozhatod a rendőröket is!
  Nincs mitől féljek!
  Mit tehetnek a rendőrök szerinted?
  Előállítanak mert vannak elveim és nézeteim?Ne légy röhejes .

  szeretném látni azt aki állítólag érveket vonultat fel, és hülyének nézhet mindenkit aki másként gondolkozik.”
 • 116. margorie 2008. június 29. 17:58
  „Ami nem megy ésszel, majd megy erővel? Én egy nő vagyok, te izomagyú bunkó náci! Azért még előfordulhat, hogy néhány rendőr ismerősömmel arra járok. Még mindig vágyódsz a találkozásra?”
 • 115. white power 2008. június 29. 17:40
  „margorie!
  Ha ekkora qrva nagy pofád van találkozzunk holnap este fél 7 -kor a Mars téren! Tudod a kis sportbolt előtt!!
  Ha van annyi bátorság abban szocialista liberális szardúró seggedben!”
 • 114. margorie 2008. június 29. 17:31
  „power pofa!

  Én kértem számon rajtad az ostobaságaid, amelyek semmi érvet nem tartalmaznak. A mostani is csak egy rakás mocsok és mocskolódás, ami a szélsőjobbos csürhére oly jellemző. Ennyit tudtok, ennyit értek.
  Igazi náci vagy, és a forintosított értéked egy lyukas húszfilléressel egyenlő.”
 • 113. LIFE 2008. június 29. 17:26
  „péter g

  Látom, csak arra vagy használható, hogy a kuruc hülyeségeit a névtelenség mögé bújva szajkózd. Mered vállalni a rágalmaid? Esetleg egy bírósági tárgyaláshoz mit szólnál?

  Neked sincs több eszed, mint akinek a szövegelését idézted, mert a cikk bizony éppen arról szól, hogy a többség menne dolgozni. Te miért nem mész valami munka után nézni, vagy bért kapsz a topicolásért? Neked is bemásolom, mert úgy tűnik, a kucugról idetévedők funkcionálisan analfabéták:

  "A Cserepes sor házaiból eközben egyre többen csatlakoztak hozzánk. A legsűrűbben elhangzott vélemény: mindenki szívesen dolgozna, de nem húszezer, hanem legalább a mindenkori minimálbér összegéért."”
 • 112. péter g. 2008. június 29. 16:41
  „Néhány megjegyzés a cikk értelmi szerzőjének:
  "Hazudozós, csúsztatós Czirok Péterünk, LIFE-unk, Mohácsi Erzsébet szegedi helytartójának telepéről egy kis anzix. Ebből IS kiderül, hogy a cigók b*sznak dolgozni, és hogy LIFE meg sem próbálta rávenni őket, hogy felemeljék a koszlott seggüket, és valamit be is rakjanak a közösbe. De mit is vár az ember egy olyan cigánytól (LIFE), aki 37 évesen, 7 évvel ezelőtt rokkantosíttatta magát egy állítólagos szívinfarktus után, de azóta is töretlenül füstöl és késő éjszakába nyúlóan üldözi a nácikat, mérgelődik, uszít - mindezt az egészséges életmód jegyében. Hát igen, valóban így viselkedik egy infarktuson átesett ember. Igen, Czirok is egy ál-rokkant, ahogy a cigányok túlnyomó többsége mind Magyarországon, mind máshol."”
 • 111. white power 2008. június 29. 15:14
  „margorie!
  Minősítés!
  Én legalább iq-ban eljutottam odáig, hogy megszólítalak. Neked ez sem megy. Az australo pitecus szintjén lehetsz.
  Téged meg más minősít.
  Nem gondolkoztál még azon, hogy az üzletszerű kéjelgést befejezd és olyan pályára állj ami esetleg másokban is elismerést kelt???
  Azon kívül milyen beszükült gondolatvilág a Tied, hogy nem tudsz érveket felsorakoztatni?
  ennyi vagy, egy szánalmas kis senki, aki mások véleményét próbálja górcső alá venni, és fogalma nincs már az eredeti gondolatok miértjéről.
  Egy tipikus szoclib szemét megnyilvánulásai azok amiket írogatsz.
  Igen, hungarista vagyok, mégmielőtt a bűzös kénköves mennykőt okádó mosdatlan szádat kinyitnád.
  Csak jelzem a modern hungarizmus nem ua., mint amit Szálasi Ferenc véghezvitt.De annyira hülye vagy ,hogy ezt nem is tudnád megérteni.
  Ne írj vissza ,nem érdekel !
  Meghagyom neked a lehetőségét a további eszmefuttatásaidnak.
  Csak szólok neked itt és most, a szavazás eredménye mindent elmond.
  Remélem egyszer megnyílik a szoclib szemfényvesztésekkel és hazugságokkal átitatott agyad, és rájössz mindazon nemzetromboló aknázó tevékenysére, amit eddig a manipulált kis cerebrid felfogni képtelen volt!”
 • 110. LIFE 2008. június 29. 14:30
  „hófehérke!

  Most próbáld meg a lényeget összeszedetten, értelmezhetően, de legfőképpen érvekkel alátámasztva előadni. Kérj segítséget a főnöködtől, hátha, akkor sikerülni fog...”
 • 109. margorie 2008. június 29. 14:18
  „fehér púder:

  A litániádat összességében nem is akarom minősíteni, hisz az minősít téged, azonban a biológia órálkról (is) gyakorta hiányozhattál.

  Mi - a TÖBBSÉG - a homo sapiens sapienti fajhoz tartozunk, amit bizony védeni kell, a hozzád hasonlo lupus fajtól.”
 • 108. white power 2008. június 29. 13:57
  „margorie!

  Egy bajod van neked!
  Az hogy nem szakadt a jó anyádba fejed!
  És mivel megszülettél,(minek) sajnos hülye lettél.
  És aki hülye mint tudjuk reális gondolkodásra képtelen,saját kicsi agyának torzképeit próbálja a külvilág elé tárni. Nálam nem jön be!
  És leszarom az összes fajvédő nyálcsorgató dumáját, amivel nem védik a fajukat (cigányok-zsidók stb)hanem éppen ellenkezőleg a józan gondolkozású és birkaként terelhető magyarságot gyalázzák.
  És leszarom többek között az ombudsman véleményét is.A Kuruc infót pedig nem kell olvasni senkinek akit nem érdekel. Én sem látogatom a kormányinfót, és cigány ill. zsidó honlapokat.
  Ennyi!
  És most lehet véleményezni. A dolgokat semmi sem változtatja meg, csak az ha törvényekkel szabályozzuk azokat akik jelenleg törvényen kívülinek érzik magukat.”
 • 107. margorie 2008. június 29. 13:30
  „szkíta : Nekem a kuruc "igazságáról" ez jut szembe...:-D

  "Ne szóljál be - wazze - avagy egy "rasszista" blogja

  Hihetetlen méreteket ölt hazánkban a bűnözés.
  Mi sem "természetesebb" annál mint az, hogy ez a cigányok bűne, amit a "szakma" (Magyarország a romológusok és a foci szakértők hazája) cigánybűnözés névvel illet. Mindezt az egyetlen igaz magyar oldalról kell megtudnunk, amely a hazugságokkal ellentétben nem utálja a zsidókat és a cigányokat, sőt ők az igazi barátaik.

  De ami sok az sok. Sorolom a rettenetes bűneiket: Gadács, Szécsény, Mór, a két pici gyermekét lemészárló anya, a fideszes hölgy fejét laptopjával szétverő nő, a bordányi sorozatgyilkos, a szekszárdi rém...stb. De beszélhetünk a bankrablókról, gazdasági bűnözökről, pedofil esetekről... Igen, ezek a cigányok már csak ilyenek. Megírta az igaz magyar info... Nekik hiszek, mert nekik szittya a szívük...
  Higyj nekem, vagy... Vigyázz..megjegyeztelek...!

  Én tartom el őket, ám köszönet helyett nem dolgoznak, holott munka van. Sok. Én csak tudom. Megírta az igaz magyar. A magyar munkaképeskorú munkanélküliek tömegei pedig pusztán a szocioliberókommunistaproletar iátus meséje. Nehogy bedőlj nekik, nekem higyj! A szittya igazszivűnek. Vagy nincs helyén a szíved...?
  Megjegyeztelek...

  Túl jól élnek, ezért a cigányoktól el kell venni a segélyt! Persze, van 1-2 magyar is a segélyezettek között, de hát akkor így jártak. Bumm. A haza oltárán feláldozható veszteség. A cigány meg majd elmegy dolgozni, vagy éhenhal. Kit érdekel... Nem tetszik...? Megjegyeztelek...

  Sírnak, hogy nincs munka... Kit érdekel...? Nekem van! A cigány meg akkor is menjen dolgozni! Igazam van? Vigyázz wazze, mert megyjegyezlek...

  Miért nem tanulnak...? Hazugság a szegregáció is. Nincs olyan és aki ilyet állít, az nem igaz magyar. Magukat szegregálják, mert a magyar egy befogadó nép, ha meg nem, annak oka van. Szegregálni kell őket ahhoz, hogy integrálódjanak. Logikus, nem...? Nincs igazam...?
  Vigyázz mit szólsz be - wazze, mert...megjegyeztelek...

  Meg egyébként is, miért nem ad annyit a cigány szülő a gyerekének, mint az enyém...? 3 évesen zongorát kaptam, 5 évesen fújtam a Vona, Bíber összest (anyám docens, apám professzor, én meg jobbikos). Mi akadályozza ebben a cigányt...? Nem akar az tanulni! Én csak tudom, megírta az igaz magyar. Ne vitázz velem, mert én ezt jobban tudom te nemzetidegen magyargyűlölő!

  Amúgy szeretem ám a cigányokat, de utálom azokat, akik segélyt kapnak, akik nyomorognak, vagyis élősködnek, meg akik nem így gondolják. Érted már...wazze? Megírta az igaz magyar!

  Mi van...? Ne szóljál be - wazze!"”
 • 106. szkíta 2008. június 28. 22:28
  „Sokat megtudhatsz az igazságról:www.kuruc.info.A délmagyar ezekről soha nem fog írni!”
 • 105. boris 2008. június 28. 21:18
  „Mint szegedi én is felháborodva olvastam én is a 102-es beírást. Szerintem a 102-es hozzászólás írója a bértollnok. Sajnos a negatív hozzászólások alapja az, amit tapasztaltak. Egy laza példa ami most hirtelen eszembe jut: Arany János utcai önkormányzati lakás cigány bérlői. Szociális alapon beszabadultak aztán elkezdtek randalírozni. Csak azért álltak le, mert a szomszéd házba nyugdíjas rendőrők laktak és mit ad isten a rendőrők ott teremtek mindig azonnal. Csak egy példa. De rengeteg van még. Az lenne a megoldás, hogy ha nem lennének erre sűrű példák és akkor nem tudnánk/nak ennyi csúnya dolgot írni. De sajnos vannak. És nem a kaszát, kapát egyenísítík/jük csak itt irogatnak/unk és várnak/unk valamire ami tán már csak a csoda lehet.”
 • 104. LIFE 2008. június 28. 21:02
  „Cc

  Még annyit hozzáteszek:
  Nem vagyok senkinek sem a jobbkeze (de még a bal sem), ellentétben veled, aki Arppy S valagát törölgeti!”
 • 103. LIFE 2008. június 28. 20:59
  „Cc

  Itt vagyok, nyomjad, de előbb tanulj meg olvasni.

  Összeszedegetem neked a lényeget, mert úgy látszik, nem vagy képes a tartalom megértésére egyedül:

  "A Cserepes sor házaiból eközben egyre többen csatlakoztak hozzánk. A legsűrűbben elhangzott vélemény: mindenki szívesen dolgozna, de nem húszezer, hanem legalább a mindenkori minimálbér összegéért."”
122 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodák palotája a szegedi Kálvárián

Szeged - Szeretne egy szegedi csodák palotáját az önkormányzat. A pályázatról és a kulturális… Tovább olvasom