Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Vegyszer nélkül, több munkával termelnek

A biotermékek nem drágábbak a hagyományos termeléstechnológiákkal előállítottaknál – derült ki Szegeden, ahol vásárhelyi biotermelőkkel és biotermékekkel találkozhattak az érdeklődők a hét végén.
– Nem használunk kémiai szereket, ugyanakkora termésmennyiség eléréséhez sokkal több munkaidő-ráfordítás, sokkal több fizikai munka szükséges. Ennek ellenére nem alkalmazunk nagyobb árrést, mint a hagyományos termékek előállítói – mondja Aszalai Ernő, a Biokontroll Hungária Kht. hódmezővásárhelyi csoportjának vezetője a szegedi Százszorszép Gyermekházban tartott találkozón. Azt is kérdezték az érdeklődők, hogy mikor létesítenek Szegeden biopiacot. Megtudták: akkor, ha a biotermelők már tudják, pontosan milyen és mennyi terméket igényelnek tőlük a vásárlók. Különben megeshet, hogy hiába hozzák át termékeiket Szegedre.

A biztos eladási lehetőséget – amíg a biotermék-mozgalom ismertebbé nem válik – egyelőre csak úgy lehet elérni, ha a vevők regisztrálják magukat, mint biotermék-igényelőket (e célra szórólapokhoz is hozzájuthattak a Százszorszép Gyermekházban) a csoportnál, s jelzik, mennyi az általuk és családjuk igényelte éves mennyiség – a görögdinnyétől a padlizsánon, a málnán át a biogazdaságból származó mézig, gyógynövényekig. És ha időjárási vagy egyéb okok miatt a termelők nem tudják teljesíteni az igényelt mennyiséget? – Mi összetartunk, s a csoportnak az a tagja, akinél elegendő termett az adott termékből, kisegíti a többieket – halljuk Aszalai Károlytól.

Így történt ez az idén is: biogörögdinnyéből a vásárhelyieknek a vártnál kevesebb termett, a csoport orosházi tagja révén azonban mégsem lépett föl biodinnyehiány. A hét végén egyébként Vásárhelyen is tartottak hasonló akciót a biogazdálkodók. A Petőfi Művelődési Központ előtt rengeteg érdeklődő gyűlt össze. Úgy tűnik – mondja a csoport vezetője –, Vásárhelyen hamarabb valósul meg a biotermékpiac, mint Szegeden.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Virág fizet, ha kell

Kiss László felszámolási eljárást kezdeményezett a Virág cukrászdát üzemeltető cég ellen, mert az… Tovább olvasom