Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Vegzálják, zsarolják a tanárokat egy szegedi pedagógus szerint

Nyílt levelet tett közzé egy 22 éve tanító szegedi pedagógus, aki szerint nem hagynak nyomot azok, akik vegzálják és zsarolják a tanárokat.
Tízből öt

Tavaly július elsején alakult meg a Szegedi Szakképzési Centrum – tíz iskolával. Ezek a következők: Csonka János, Déri Miksa, Gábor Dénes, József Attila, Kossuth Zsuzsanna, Kőrösy József, Krúdy Gyula, Vasvári Pál, Vedres István és Móravárosi Ipari szakképző iskola. A tíz iskolából szombat etig öt – a Kőrösy József, a Csonka János, a Vasvári Pál, a Krúdy Gyula és a Gábor Dénes – csatlakozott a miskolci tanárok petíciójához.
Szegeden többféle módon vegzálják az iskolák dolgozóit, akik fontolgatják, hogy csatlakoznak a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének petíciójához – állítja egy, a Szegedi Szakképzési Centrum egyik iskolájában tanító tanár, aki csak annyit árult el magáról, hogy 22 éve van a pályán, szakmai tárgyakat oktat, van két egyetemi és egy főiskolai diplomája, valamint egy felsőfokú okj-s végzettsége.

A szegedi tanár Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárnak írt szombaton nyílt levelet a tanitanek.com oldalon. Itt gyűjtik az aláírásokat a miskolci tanárok mellett.

„Tisztelt Államtitkár Asszony! Ezúton szeretném felvilágosítani, hogy Szegeden többféle módon is vegzálják az iskolák dolgozóit!" – kezdődik a nyílt levél. A tanár szerint felhívják telefonon az iskolák igazgatóit, rendkívüli igazgatói értekezleteket hívnak össze, és kötelezik az igazgatókat arra, hogy ha történik valami a Herman-levél kapcsán, akkor azt jelentsék. A tanár levele szerint a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója vegzálja az igazgatókat. Azt írja, hogy „természetesen minden szóban megy, nehogy nyoma maradjon. Még azt is meg akarta tiltani a főigazgató asszony, hogy egy-egy tantestület megbeszéléseket hívjon össze a témában – értsd: miskolci tanárok tiltakozó levele – a szerk.), és arról szavazzon. Arról már nem is beszélve, hogy mindezt nyilvánosságra hozza a tanitanek.com oldalon." A levélíró pedagógus szerint azzal is megzsarolják a tanárokat, persze csak szóban, hogy „ha csatlakoztok, akkor majd megnézhetitek magatokat és az iskolátokat."

Elküldtük kérdéseinket az ügyben Erdélyi Margitnak, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatójának. Ha válaszol, közzétesszük.

Erdélyi Margit: Meglepetésként ért a vád

Kérdéseire a következő nyilatkozatot adom, melyet kérek szó szerint pontosan megjelentetni:

 1.     Igaz, hogy Ön vagy a Szegedi Szakképzési Centrum más vezetői vegzálják a centrumba tartozó iskolák dolgozóit, kötelezve például az igazgatókat arra, hogy ha a Herman-levél kapcsán történik valami, akkor azt jelentsék Önnek?

-       Meglepetésként ért a vád, az iskolák és a Centrum között kiváló az együttműködés, hozzánk nem érkezett semmilyen panasz. A mi intézményünkben az együttműködés párbeszéden alapul. Sem én, sem a Szegedi Szakképzési Centrumban dolgozó más vezető nem vegzálja a dolgozókat. Tájékozódtam, hiszen felelős vezetőként tudnom kell, hogy mi történik a centrumhoz tartozó iskolákban, bármilyen témáról is legyen szó.

2.     Igaz, hogy Ön meg akarta tiltani, hogy a Szegedi Szakképzési Centrum iskoláinak tantestületei szavazzanak a Herman-levélről, és hogy azt nyilvánosságra hozzák a tanitanek.com oldalon?

- Nem igaz, nincs jogom megtiltani és nem is tettem meg. A köznevelési intézmények szabályok és törvények szerint működnek, ezek pontosan meghatározzák, hogy mihez van joga a főigazgatónak/igazgatónak és mihez a tantestületnek. Tantestületi értekezletet az igazgatónak van joga összehívni és ott bármilyen témát szavazásra bocsátani, ennek eredménye a tantestületi döntés. Amennyiben valamely szervezet kezdeményez szavazást bármely témában, ahhoz joga van a tantestület tagjainak csatlakozni, de az attól még nem tantestületi döntés. Ilyen esetben a szervezet nevében csatlakoznak a kollégák, mint ahogyan akik szerették volna, meg is tették.

3. Valóban mondott olyat, hogy ha egy iskola nevelőtestülete csatlakozik a Herman-levélhez, akkor megnézheti magát az iskola?

- Természetesen ilyet nem mondtam és még a feltételezést is visszautasítom. Etikátlannak tartom, és jogszabályba is ütköző, hogy egy weboldalon megjelent névtelen levél (mert ez nem nyílt levél!) mögé rejtőző ember, személyeskedő hangnemben igaztalanul megvádolhat. Sajnálom, hogy ilyen hangulatkeltő bejegyzéssel borzolja valaki a kedélyeket, ahelyett, hogy a szakmai munkájával foglalkozna, mint ahogyan a kollégáim és én is teszem. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó: Már lángolna a parlament!

Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő szerint ez történt volna, ha a szocialista kormány alatt lett volna olyan törvényesített korrupció, mint ami most a földárveréseken zajlik. Tovább olvasom