Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

©vejknek papírja van róla

Szeged - A legnagyobb írók közé emelte Jaroslav Hasek cseh írót derék katonája. Bár ©vejk „notórius hülyeségét" bármikor tudná igazolni, a hétvégén anekdotái tanúskodnak kispolgárságáról vagy épp tojásfejűségéről az újszegedi színpadon.
Diliflepnivel könnyű lehet az ember élete. Rum szerencsére mindenhol akad a világon, a frontvonalig még talán sör is, így bárhová vesse az élet – vagy talán inkább „notórius hülyesége" –, baj nem érheti. Persze hogy arról a bizonyos Josef ©vejkről, a derék cseh katonáról esik most szó, aki mára az irodalomnak, a színház- és filmművészetnek is szórakoztató-kedves figurájává vált. Köszönhető ez annak, hogy gyenge szellemi képességei miatt – bizonyíték lehet erre a tükörben tojás alakú feje – kiszuperálták a hadseregből, bebörtönözték, kiengedték, majd elkártyázták, és pedigrék hamisításával kutyakereskedelemből kívánt megélni.

Kitalált állatok és bigámia

Sorbán Csaba, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a hétvégén látható ©vejk, a derék elsőháborús katona című komédia főszereplője is kutyás, egyetemi évei alatt hiába nevelt két fekete macskát, nagy szerelme volt pulija.

– 25 éves voltam, amikor Ádám Tamás rám osztotta ©vejket. A produkció két évadon át 49 előadást élt meg. Akkora volt az érdeklődés, hogy a kecskeméti Üzemszínházból át kellett költöznünk a nagyszínpadra – beszélt a most Bodolay Géza rendezésében színpadra álló szegedi színész arról, milyen volt az első találkozása a szereppel.

A ©vejket megálmodó Jaroslav Hasek cseh írót anarchista mozgalmárként többször letartóztatták és bebörtönözték, kitalált állatokról szóló cikkei miatt elküldték az Állatok Világa laptól, megalapította a Lassú Haladás a Törvényes Határokon Belül pártot, az így összegyűjtött pénzt pedig elkocsmázta. A Csehszlovák Légió egykori propagandistája eljutott Oroszországba, ahol belépett a bolsevik pártba. Második házasságáért bigámistának tartották. Ez csak Hasek néhány kalandja, amelyekből merített együgyű, ám szerethető figurája életre keltéséhez.

Sorbán Csaba©vejkje a tettek embere. És a söré. Fotó: Schmidt Andrea
Sorbán Csaba ©vejkje a tettek embere. És a söré. Fotó: Schmidt Andrea

A sör, a rum és a gyomorkeserű

Közös motívum azonban a mindenkori ©vejk-történetekben – legyen szó a Hasek-humoreszkekről, a ©vejk, a derék katona című 1957-es csehszlovák vígjátékfilmről vagy éppen a hétvégi szegedi előadásról – a sör, vagy a sör és a rum, vagy egyszerűen a gyomorkeserű. – Ha választani kell, akkor egészen biztos, hogy édesapám pálinkája a befutó – mondta Sorbán Csaba, aki a Bodolay-rendezésben megszámlálhatatlan alkalommal emeli meg a korsót.

 ©vejk elsőháborús katonaként is derék

A Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán tűzi műsorára Bodolay Géza rendezésében a ©vejk, a derék elsőháborús katona című kétrészes komédiát július 25-én és 26-án 20 órától (az esőnapot július 27-ére írták ki). Sorbán Csaba mellett többek között Jakab Tamást láthatjuk Katz pap szerepében, az összes női szerepet Szilágyi Annamária játssza, de Pataki Ferenc, Kárász Zénó, Rédei Roland és Szívós László is színre lép – sőt még dalra is fakad a Rákai András vezette K. u. K. rezesbanda kíséretével.

– A színpadi ivást esélyem sincs kipróbálni, már egy rumos csokoládét is megérzek – beszélt álitaláról a színész, majd gyors fejszámolásba kezdett. – Na jó. Legyen jelenetenként egy sör, és minden monológhoz egy feles. Csak mert megérdemlem – tette hozzá ©vejkhez méltó komolysággal.

©vejk, a derék katona és egyéb különös történetek című humoreszk 1912-ben jelent meg, de a ©vejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban című regény tekinthető Hasek legnépszerűbb művének. Talán az író által is sokat emlegetett sors keze, hogy pont ezt a történetet nem mesélhette végig: a harmadik rész elkészülése előtt fiatalon, 40. életévében tüdőtágulás és szívbénulás végzett vele. „Sohasem hittem, hogy ilyen nehéz meghalni" – mondta halálos ágyán.

A tettek embere

Nagy idők nagy embereket kívánnak. Vannak szerény, fel nem ismert hősök, akiket nem dicsőít a történelem, mint Napóleont – vallotta maga Hasek hőséről, akit ki agyafúrt szimulánsnak, ki ártatlan, gyermeki elmének, ki pedig a bajkeverők prototípusának gondol el. Egy biztos, megrögzött mesélőként furcsa-szomorú anekdotáival minden adaptációt gazdagít, legyen szó arról, hogy éppen provokátorként, kémként vagy kutyatolvajként bomlasztja az értelmetlen apparátust, vagy túl készségesen szolgál ki egy úri hölgyet. – ©vejknek a nők nem beszédtéma. Ő a tettek embere! – nyilatkozott szűkszavúan a derék katona kalandjairól a szegedi színész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földje is van a dalárdának

A dalárdában inkább a férfiak, a nyugdíjasklubban az asszonyok vannak többségben. Mindkettőnek a tagja Rácz István, aki elárulta, az énekesek még földet is művelnek együtt. Tovább olvasom