Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Velence és a pipacsok Kokó kedvenc témái

Szeged - Kovács Béla 10 éves kora óta fest. Tájképeket, virágokat, Velencét. A 69 éves nyugdíjas építész ajándékba mindig egy saját műalkotást ad, közel 300 munkával büszkélkedhet.
– A képeim a váltópénzem. Ezeket viszem ajándékba mindenhová, így tudok örömet szerezni az embereknek – meséli Kovács Béla, aki Kokó néven szignózza alkotásait. Kedvenc témái Velence, a tájak és a virágok. A pipacs az egyik fő múzsája. Közel 300 alkotást jegyez, mindig temperával dolgozik. A 69 éves nagypapa a génjeiben hordozza a festést. Édesapja egyik fő megélhetési forrása ez volt, az 1930-as években rengetegen vásároltak tőle, polgármesterek falát díszítették munkái – meséli.

Kokó sosem akart meggazdagodni a képekből, bár katonakorában karikatúrákat rajzolt némi zsebpénzért. Kiváló építész volt 35 éven keresztül a MÁV-nál. Több száz tervet készített, többek között a battonyai, a kiszombori vasútállomás műemlék jellegű felújítását és rengeteg belsőépítész munkát: a Mávtours Közönségszolgálati Irodáját Szegeden és minden megyeszékhelyen. Kovács úr élő lexikon: gyakorlatilag nincs olyan, amit ne tudna Szegedről, szinte az összes épület története a fejében van, többször vállalt már idegenvezetést.

Kovács Béla festményeivel próbál másoknak örömet szerezni. Fotó: Frank Yvette
Kovács Béla festményeivel próbál másoknak örömet szerezni.
Fotó: Frank Yvette

Művészetre való hajlama már 10 évesen megnyilvánult: ekkor testneveléstanára számára egy melléképületet tervezett, amely aztán el is készült. Ekkoriban kezdett festeni, több kiállítást is rendeztek képeiből már általános iskolás korában.

– Ismert szegedi művészektől tanulhattam: Hemmert János és Szili Török Dezső is az oktatóim voltak, mindig arra biztattak, hogy foglalkozzak festészettel – mondja Kovács úr. Azóta folyamatosan alkot: feleségével való velencei kirándulásiak emlékei a hálószobájuk falát díszítik, az évszakokról készített sorozatát az étkezőben helyezte el. Az egész lakást festmények teszik hangulatossá, a nappaliban édesapja néhány tájképe is helyet kapott. Amióta megszületett negyedik unokája is, kevesebb ideje maradt a festésre, ezt azonban egyáltalán nem bánja.

– Imádok a gyerekekkel lenni, örömet szereznek a számomra. Én pedig a festészettel próbálok másoknak örömet szerezni. Három kép áll most becsomagolva a nappaliban, amelyet ajándékba viszek. Egy családi barátnak és két rokonnak adom születésnapjuk alkalmából. Meglepődni biztosan nem fognak...

Olvasóink írták

  • 3. SP 2011. március 12. 18:56
    „?”
  • 2. zdoki 2011. március 10. 18:29
    „Nahat Koko, ezt a festeszetet mindig titokban tartottad elottem! Pedig sokat bicajoztunk, gombfociztunk.”
  • 1. Onis 2011. március 10. 18:26
    „Gratulálok!!!A felesége tanított engem.Nagyon szimpatikus és tehetséges emberek!!!Sok ilyen hasonlót!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásokat szül a megye

Intézményóriásokat hoz létre a megyei önkormányzat, hogy tovább spóroljon. Tovább olvasom