Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Véletlenül készült Máté Bence győztes képe

Szeged - Negyedjére vehette át kedden a pusztaszeri fotós, Máté Bence Az év természetfotósa elismerést, miközben a legjobb kép is az övé lett. Mellette több díjat is helyi pályázók jegyeznek, hiszen Szeged és környéke a magyar fotózás Mekkája a szintén helyi zsűritag, Kármán Balázs szerint.
Legyek a fényben, madárcsoportok, delfintetemek, víz alatti, rét feletti, erdei és tómedri képek. 3822 fotó, 307 hazai pályázó, 14 kategória – így foglalható össze legrövidebben az idén 21. alkalommal meghirdetett GDF SUEZ Az év természetfotósa pályázat. Kedden vette át Az év természetfotósa és Az év természetfotója díjat a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban Máté Bence. A világhírű pusztaszeri fotósnak mindig felemelő élmény hazájában megmérettetni magát.

Az év természetfotója díjat elnyerő Tányérajkúak című kép Máté Bence első görögországi pelikánfotózásán készült. Az ötnapos út alkalmával mintegy 10 ezer fotó született, de a győztes kép „csak szórakozásból készült".

– Ezt a pillanatot az utolsó napon sikerült elcsípnem, amikor négy felhőmentes nap után valójában már csak szórakozásból ültünk a csónakban, és a borult idő miatt nem gondoltuk, hogy túl sok értelme lenne a fotózásnak. Mint ahogy az lenni szokott, a gyakorlat ismét megcáfolta az elméletet, hiszen a felhős időben készült felvételek monitoron nézve már sokkal jobbnak bizonyultak, mint az eredetileg a sorozatba szánt kék hátterűek. További szerencse még, hogy a sok ezer hasonló fotó közül a Tányérajkúak című az egyetlenegy kép, amelyen ennyire szürreálisan látszódik a legközelebbi madár csőrlebenye – fogalmazott a pusztaszeri fotós.

A Tányérajkúak című kép lett Az év természetfotója, amelyet szórakozásból készített a pusztaszeri fotós. Fotó: Máté Bence
A Tányérajkúak című kép lett Az év természetfotója, amelyet szórakozásból készített a pusztaszeri fotós.
Fotó: Máté Bence

Máté Bence ugyan már magáénak tudhatja „a fotózás Oscar-díját" és az Eric Hosking-díjat, mégis fontosnak tartja a hazai megmérettetéseket. – Mivel Magyarországon kezdtem el fotózni, így varázsa és nosztalgikus hangulata van az itthoni versenyeknek – fogalmazott a 28 éves fiatalember, aki bár idén már negyedjére győzött, ezúttal is izgult. – Nálam sokoldalúbb fotósok szerepeltek a mezőnyben, hiszen én elég egysíkúan fényképezek, leginkább akciójeleneteket készítek. Az kapja Az év természetfotósa díjat, aki a legtöbb pontot gyűjti össze a 14 kategóriában, így meg kellett küzdenem az elismerésért – folytatta Máté Bence, aki a vízből vállfát kiemelő sirállyal vagy egy vérző kacsafejet csőrében tartó sassal is meglepte a zsűrit. – Nemcsak egy kép alapján ítélt a zsűri, hanem 25 leadható pályaművet pontoztak külön-külön. Épp az összetettségük miatt szeretem a hazai versenyeket. Végül az abszolút győztest, Az év természetfotósa díj nyertesét az összesített pontok adják – árulta el Máté Bence, aki mellett több Csongrád megyei kötődésű természetfotóst is elismertek.

– Az ország egyébként zsugorodni látszó környezeti értékei Csongrád megyében elérhető közelségben vannak – indokolta a megyei sikereket Kármán Balázs, aki zsűritagként és a verseny megálmodójaként képviselte a Tisza-partiakat a megmérettetésen. – De más oka is van a megyeiek eredményeinek. Összetartó társaság nevelte a szegedi utánpótlást. Az ő segítőkészségük és a fiatalok jó képességei meghozták az eredményt. Ebből látszik, hogy Szeged a fotózás Mekkája.

Olvasóink írták

 • 6. aniko900708 2013. november 08. 17:24
  „A kitartó munka gyümölcse..Gratulálok!”
 • 5. Szurkoló 2013. november 08. 08:55
  „Szívből gratulálok, fantasztikus!”
 • 4. queenmargareth1 2013. november 07. 18:07
  „bocs, elismerésem lett volna.”
 • 3. Zotya100 2013. november 07. 17:27
  „Csodásak!!!!”
 • 2. queenmargareth1 2013. november 07. 16:42
  „Láttam már szerencsére, fantasztikus! A Gratuláloknál többet szeretnék mondani, de...minden leismerése és le a kalappal előtted!”
 • 1. maros50 2013. november 07. 16:06
  „Kedves Bence! Gratulálok az elismeréshez, további sok sikert kívánok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paprikás lesz a 47 kilós szegedi harcsából

Eredetileg pontyra mentek, az Eventus marhahúsos bojlira kapott rá a termetes, 47 kilós harcsa. Tovább olvasom