Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Vendég munkanélküliek Zákányszéken

Zákányszék - Évek óta fokozódó probléma Zákányszéken: folyamatosan érkeznek a betelepülők, de nagy részük nem dolgozik. Legálisan tartózkodnak hazánkban, de a polgármester szerint a helyiek egyre jobban félnek.
– Betelt a pohár, elegem van, nem fogom hagyni, hogy román cigányok tartsák rettegésben a falut – fakad ki Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere. Évek óta tartó problémáról beszél; Romániából egyre többen érkeznek Zákányszékre, kezdetben mezőgazdasági munkára jöttek. – Eleinte nem volt semmi gond. Olcsó munkaerőről van szó, az Európai Unióhoz csatlakozás előtt egy hónapot tartózkodhattak az országban. Mára azonban nincs időbeli korlát, addig maradnak, amíg akarnak, megjelent a dolgozni akaró romákkal együtt a „slepp" is. Ők nem dolgozni, ingyen élni jöttek – jelenti ki Matuszka.

Vendég munkanélküliek Zákányszéken. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A háromezres lélekszámú településen mára 300 fős román csoport tartozik. Harmaduk dolgozik, a többieket ők tartják el – illetve úgy csinálnak pénzt, ahogy csak tudnak. A polgármester azt mondja: eddig nem történt erőszakos bűncselekmény, nagy értékű lopás, de szerinte ez csak idő kérdése. A helybeliek félnek, esténként a gyermekeket nem merik kiengedni az utcára. A faluban 10-15 ember szállást ad a betelepülteknek. Fűtés, áram és víz nélküli, lerobbant tanyáikon helyezik el a románokat. Egyszerre akár 15-en is beköltöznek.

– Nyomatékosan kértem ezeket az embereket, hogy ne adjanak szállást, ne adják el a tanyáikat. Romlik a település hírneve, leértékelődnek az ingatlanok, egyre rosszabb a helyzet. A rendőrség segítségét is kértük, de azon kívül, hogy közlekedési bírságot szabnak ki, ők sem sokat tehetnek. Az önkormányzatnál mindent megtettünk, amit tudtunk. Ha tudomásunkra jut, hogy meg akarnak vásárolni egy tanyát, szólunk a szomszédoknak. A rendelkezésünkre álló szűkös forrásból éltünk az elővásárlás jogával, ahol tudtunk. A szállásadókon a sor.

– Nem idegenrendészeti ügyről van szó, ezek az emberek legálisan tartózkodnak az országban. A tanyák tulajdonosait kell elővenni, akik a bérbeadás után nem fizetnek adót. A havi néhány tízezer forint megéri a kockázatot – mondja Faragó Csaba, a falu jegyzője. Több levelet írt a NAV-nak, felhívta a figyelmet a jelenségre, javasolva: vizsgálják át a szállásadókat. Válaszként azt írták, hogy tegyen feljelentést konkrét személy ellen, de szerinte rendkívül nehéz bizonyítani bármit is.

Tizenkét ember él a falu szélén egy körülbelül 35 négyzetméteres, lerobbant, palatetős épületben. A Gábor néven bemutatkozó nagyapát és két unokáját találjuk a ház előtt. – Két napja jöttem a család után Marosvásárhelyről, műtötték a mellkasom, ráadásul érszűkületem van, nem tudok egyedül lenni – mondja a roma férfi, miközben rágyújt egy cigarettára. Megmutatja a 10 ágyat a két részre osztott helyiségben, a villanymelegítőt, amelyen főznek, a budit és a kutat, amiből a vizet nyerik.

– A gyerekek nem járnak iskolába, nincsenek bejelentve. A fiam és a család többi része dolgozik, már aki tud. 400 forintot kapnak óránként. Répáznak, krumpliznak. Az ősz végén megyünk haza, ott rendes házunk van, amit fűteni tudunk. Az itt keresett pénzt ott éljük fel – magyarázza Gábor. Közben megérkezik a harmadik unoka is, kerékpárral farol mellénk, a féke nem működik. Meghűlt, azért nincs az iskolában – mondja.
Sokan számítanak Zákányszéken az olcsó munkaerőre. Fotó: Karnok Csaba

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. czindi 2012. szeptember 30. 18:17
  „A sok magyar munkanélküli miért nem dolgozik ennyi pénzért? Mert egyszerűbb (és kevésbé fárasztó!) segélyért sorban állni. Miről is beszélünk?”
 • 48. la-za 2012. szeptember 27. 10:33
  „37. dondongó 2012.09.26. 17:46

  Kis segítség a más megközelítéshez:
  -napi 12 óra munka, 400 ft-os órabér. Lehet.
  -Legyen heti 6 nap munka.
  -Nem minden gazda biztosít étkezést vagy ha igen, akkor levonja a bérből.
  Mindezek ellenére számoljunk havi 26 munkanappal és 4800 ft-os napidíjjal, azaz havi 124.800,-
  Szép pénz,
  DE
  azt ne felejtsük el, hogy a napszám az idénymunka. Dolgozik egy hetet, majd 2-3 hétig semmi....vannak olyan időszakok, amikor egyáltalán nincs munka....”
 • 47. deszkás 2012. szeptember 27. 09:17
  „És vásároljak magyar árut.”
 • 46. Ókupa 2012. szeptember 26. 22:35
  „náci
  Te olyan egyszerű vagy mint a fakocka! Nem a dolgozó bejelentett cigányokról van szó, hanem a többi nem dolgozó betelepültről, aki naphosszat a lábát lóbálja és kocsmában üldögél. Hát üldögéljen otthon Romániában.
  . Egyébként nem kívánok Neked rosszat, csak legyen szomszédod az általad imádott románcigány család és pereputtya!! Ha nem ismered az itteni körülményeket akkor miért írogatsz marhaságokat. Csókoltatlak Okostojás”
 • 45. Haho66 2012. szeptember 26. 20:43
  „Nem is kell őket bejelenteni. Létezik valami izémizé, ami a régi alkalmi munkavállalói kiskönyv, csak jóval magasabbak a járulékok.
  Tudom, mert a rokonságban van, aki így ad munkát a mezőgazdaságban.
  Az más kérdés, hogy miután segélyért is sorban áll, tiltakozik a magyar munkás még ez ellen is.
  Sőt, tudok olyanról, aki a nyugdíját féltette.”
 • 44. Juhi 2012. szeptember 26. 20:24
  „Remélem a NAV most felfigyel, és a tisztelt polgármester úrtól elkérik azok gazdák nevét és címét ahol ezek a munkások dolgoznak!!! 90 % tuti, hogy nincs bejelentve!!!!!!!!!!”
 • 43. VV4 2012. szeptember 26. 20:18
  „Tisztelt Jegyző Úr! Valaki nagyon félretájékoztatta kendet... Ez nagyon is idegenrendészeti ügy! Tessék csak tanulmányozni a 2007. évi I. törvényt és a végrehajtásáról szóló 113/2007. Korm. rendeletet! Különösen ajánlom figyelmébe a 3 hónapot meghaladó tartózkodás jogáról szóló részt.
  Aztán tessék azt is mérlegre tenni, hogy ezzel bizony csúnyán be fognak bukni a falu "nagyparasztjai" is.
  Ha ez mind megvolt, akkor lehet rohanni a különböző médiumokhoz és sírni.
  Ez nem idegengyűlölet kérdése, ezt úgy hívják: JOGALKALMAZÁS!
  Ha Önnek ez nem megy, akkor meg adja azt a széket oda valaki másnak!”
 • 42. mattil 2012. szeptember 26. 20:07
  „Nem ismeremerem a zákányszéki helyi rendeleteket, ezért kjérdezném, hogy ott van-e idegenforgalmi adó? (A legtöbb településen napi 3-400 ft szokott lenni) Mert ha van akkor csak ezt kellene behajtani szigorúbban és mindenki jól jár.”
 • 41. sotya01 2012. szeptember 26. 19:57
  „Tiszteletben tartom a polgármester aggályait de azokat az embereket akik odaengedték ezeket mondjuk a magyarnak fizetendö orabér feléért azok a gazdák ugyan fizettek e utánnuk bármilyen járulékot bejelentették e öket netán adoztak e utánnuk. A polgármester a NAV -felé tett e akkor lépéseket ,valoszinü nem gondolta át mert akkor jol jött ez az <moderálva>,Majd ha lopnak rabolnak akkor oldja meg helyettük más mért nem alkalmaztak helyettük magyarokat ? Azért mert igy joval nagyobb a haszon nincs ado nincs TB nincs számla semmiröl ,hát akkor most tavaszig dédelgesse ökek aztán ujbol jön az ilyen jo helyre egy pár nagycsalád és onnan kezdve nem lesz probléma mert ök lesznek a többség”
 • 40. MiKiEz 2012. szeptember 26. 19:48
  „Ha jól emlékszem Hódmezővásárhelyen volt nyilvános lista azokról akik segélyt igényeltek, itt is lehetne egy nyilvános lista azokról, akik szállást vagy munkát biztosítanak tömegével a román roma munkásoknak, csak hogy mindenki meg tudja nekik köszönni a faluban. Ha minden szabályos akkor nincs miért aggódniuk, és szégyenkezniük. A gazdák többsége meg lusta, jobb a házhoz jövő munkás, mint az akit meg kell keresni. A román tavasszal már végigcsengeti a falut és mindenhol munkáért könyörög. A gazdát csak a haszon érdekli, a többi nem számít. Az, hogy mi lesz 5-10 év múltán a gazdaságából, mit hagy hátra a gyerekeinek az mindegy, abba nem gondol bele.

  A szálláshelyekről meg annyit, hogy törvénybe kellene foglalni, hogy ha nem rokona a szállásadónak az illető vagy nem magyar állampolgár akkor minden Magyarországon töltött éjszaka után fizessen szállásdíjat a szálláshelyen, ami után adózzon a szállásadó és tüntesse fel az adóbevallásában. E mellett vezessen nyilvántartást, ki mennyi időt töltött nála, hogy lehessen ellenőrizni. Ez amolyan idegenforgalmi (turisztikai) adó lehetne. Szerintem nehezen elhihető, hogy a mai anyagias világban valaki csak úgy szívességből kiad egy tanyát 10-15 vad idegen románnak és ezért nem kér pénzt. A NAV inkább csak nem akar vele foglalkozni, ez nem tétel neki, csak a nagy több milliós adócsalások érdeklik, ami esetleg egy-két embert érint, gondolom azért jár a prémium. Az nem számít, ha az összeg kicsi még akkor sem ha egy egész település szenved tőle.
  NAV :) tegyenek név szerint feljelentést, mert úgy már muszáj utánanézni, addig a szőnyeg alá lehet seperni, nem kell vele foglalkozni. Gratula!”
 • 39. Apátfalvi** 2012. szeptember 26. 18:46
  „6.

  nobody, megkérlek szépen, ne védd a szoci hazaáruló patkányokat!

  Te is tudod, hogy az égadta világon senki nem ezekre az élősködő, cocikkal erkölcsileg egy szinten rostokoló organizmusokra gondolt akkor, amikor a kettős állampolgárságról szavazott! Ez nem annak az eredménye.”
 • 38. Ripley 2012. szeptember 26. 18:10
  „kedves dondongó!
  Akit én ismerek és hazánkfiaként ott kapált/szánt-vetett gazdának egy sem keresett ennyit.”
 • 37. dondongó 2012. szeptember 26. 17:46
  „Más oldalról fognám fel a dolgot.
  Könyörgöm. Vegyünk egy nettó 400 forintos órabért, napi 12 óra melót. Az annyi mint 4800 pénz. A gazdák általában adnak reggelit és ebédet is. Miért van az, hogy ez megéri a sok száz kilométerről idejövő romániai cigányoknak és miért nem éri meg a szegedi kollégáknak? Ha egy kiterjedt roma család 3 felnőtt tagja naponta ingázna a Homokhátságra, az összes napi bérük14400 forint nettó. Hoppá. Heti 1 szabadnappal számolva ez havi 350-360 ezer forint nettó. Még nagyobb hoppá. Ennyire versenyképes a segélyezési rendszer? Jut eszembe Romániában nem annyira van segélyke.:-)”
 • 36. Haho66 2012. szeptember 26. 17:11
  „A romák jórésze "csak" aludni járt Zákányszékre, de Bordányban, Domaszéken, Mórahalmon stb. dolgoztak (amíg el nem fagyott a termés).
  A T. Polgármester úr miért nem keresi azoknak a településeknek a vezetőit, ahová ezek a családok korábban átjártak dolgozni? Hiszen kistérség van, vagy mi a fene?! Ha jól megy, akkor nekem jó, ha gond van, akkor oldják meg ők a problémát?!”
 • 35. deszkás 2012. szeptember 26. 17:10
  „Vitéz Bácsalmási Hága Zoltán miket nem montok.”
 • 34. rika10 2012. szeptember 26. 16:32
  „Tóth Szilveszterné olyan szigorú volt, hogy már hírből tudták, hogy a vályogvető romáknak, mit szépítünk cigányoknak nincs helye a faluban. Békés és nyugodt falu volt. Uram önnek hatalma van, bejelentkezni a polgármesteri hivatalon keresztül lehet, akkor miért nem mondja álljanak tovább. Ott van Mórahalom, Pusztamérges, Ásotthalom, Bordány már rendezi a dolgait. Maga úgy látom gyönge kezű, tehetetlen akkor mit siránkozik. Nem elég szeretni valamit, nem kell annyira félni Orbán úrtól!!!!!!”
 • 33. Voober 2012. szeptember 26. 15:25
  „számalmas”
 • 32. Ripley 2012. szeptember 26. 15:07
  „Integrálódás azért lássuk be, hogy pld. a spanyoloknál pár száz év alatt () azért egész jól összejött.

  + Főleg idegesít az ellenőrzés hiánya akkor, amikor tv-ben és rádióban harsogják, hogy más vidékeken helikopterrel mennek, és büntetnek az ellenőrök ott, ahol pld. a család közösen leszedi az após szőlőjét -és ugyebár azt nem szabad!
  Mit képzelnek, kalákában dolgozni? Na, majd kaptak is popójukra!
  Az ország ezen felén meg... siralmas!”
 • 31. nobody13 2012. szeptember 26. 14:42
  „A baj az, hogy a történelem során nem láttunk példát arra, hogy a cigányság valahol sikeresen asszimilálódott volna. Sem itt, sem Kanadában, sehol, ahol pedig "megérte volna", mert több pénzt kaptak volna a munkáért. Talán még a szocializmusban volt a legkorrektebb: ők is ugyanazokat a jogokat kapták, mint a nem cigányok, de a kötelezettségeik is azok voltak, aki nem dolgozott, azt munkakerülésért lecsukták, legyen cigány vagy magyar sziú indián. Akkor volt a legtöbb esélyük. A rendszerváltásban leszakadtak, hiszen jellemzően nem ebből a népcsoportból kerültek ki a régi idők értelmiségijei sem. Gyári, mezőgazdasági betanított vagy ritkábban szakmunkásként elboldogultak, de a tanulás nem igazán az ő világuk. A kultúrájuk is teljesen más, a habitusuk, az erkölcsi nézeteik is, tehát nem igazán passzolnak sehova. Most kicsit kitekert hasonlattal élve egy nem vallásos (a cigányság jelentős része az), tudásalapú társadalomba (2 évvel ezelőttig az voltunk, most hozzá alul-oktatják a magyart a cigányhoz) beintegrálni egy gyökereiben nomád, szabályokat nem igazán tűrő népet... Főleg úgy, hogy minden meg van nekik engedve... Elég nyilvánvaló volt, hova vezet. Nem működik, és kész. Csak nincs kormány, aki ezt bevállalná. Már csak azért sem, mert az ENSZ meg az Uniós, meg az egyéb jogvédő szervezetek egyből ordítani kezdenek, hogy negatív diszkrimináció, meg rasszizmus. Az, hogy nem cigány öregek, betegek, fogyatékosok élethez való jogai, lehetőségei csorbulnak nap, mint nap, az valahogy nem csapja ki náluk a biztosítékot. Ergo a tanulság: nekik van jogvédelmük, míg a magyaroknak nincs. Ha lenne, azért harcolna, hogy mindenki, akinek a minimálbérnél alacsonyabb a jövedelme, alanyi jogon kapjon ingyen lakást, bele fűtést, közlekedést, villanyt, gázt, gyógyszert, élelmiszert, eü-ellátást.”
 • 30. Qllancs 2012. szeptember 26. 13:48
  „A polg.mester fogadjon egy nagy kamiont, rakja tele a cigányokkal és irány a határ !
  Ezt pl. jól megoldották pl. Bulgáriában . Egész romatelepeket, kajibákat DÓZEROLTAK LE 1 nap alatt.
  Vajon Kanada ??Franciao .?? Olaszo. ?? miért szedte őket össze és toloncolta ki őket ???
  Itt is ezt kell csinálni !!!
  Itthon is éppen elég léhűtő van , akik se dolgozni, se tanulni NEM akarnak --CSAK KÖVETELŐZNI !!
  Olvastam korábban, azt hittem leesek a székről !!! amikor a CÖK vezetője azt követelte !!!
  - járjon alanyi jogon a : víz,villany,gáz , lakhatás--ingyen nekik !!!!
  Jogaik vannak --de KÖTELESSÉGÜK : SEMMI !!!!!!!!!!!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedé lesz az ország legmodernebb sebészete

Kétszázmillió forintért vásároltak sebészeti eszközöket – világviszonylatban is a legmodernebbnek számítanak. Tovább olvasom